Ferrari California 1/24 Revell (zamknięta buda)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ferrari California 1/24 Revell (zamknięta buda)

Postprzez MesserDesign » niedziela, 22 czerwca 2014, 15:08

Materiał fajny, ale samo wykonanie raczej do poprawki. Na Twoim miejscu wyciął bym nieco większą tą pseudosiateczkę i dopasował ją tak, by częściowo wchodziła w linie podziału - a nie tak jak teraz ze szparą.
Poza tym świetnie Ci idzie ;)
Jeżeli coś z którychkolwiek blaszek z californi Ci zostanie, a sam nie będziesz tego potrzebował - skrobnij proszę do mnie na PW ;o)

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Reklama

Postprzez Dorotka » niedziela, 22 czerwca 2014, 16:29

MesserDesign napisał(a):Materiał fajny, ale samo wykonanie raczej do poprawki.

:)

Kurcze... Przecież napisałem, że to jedynie przymiarka, żeby zobaczyć czy to w ogóle się do czegoś nadaje....

Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » niedziela, 22 czerwca 2014, 19:38

:-/

Kiedy słyszę słowo "drzwi" zaczynam powoli nerwowo reagować :twisted: No ale nic to... Zaczynamy zabawę od nowa... Jednym słowem weekend prawie bez postępów....

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez GUDMUNDUR » niedziela, 22 czerwca 2014, 20:12

Jak bez postępów , a experience ?
GUDMUNDUR

Postprzez Dorotka » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 12:50

Wygląda na to, że dziś dalsza część zdobywania "experience" :lol: Ponieważ przy wariancie "zielonym" miałem dobre wrażenia z obcowania z produktem Ricebox, to i teraz zamówiłem tę farbę, razem z jakimś ichnim specyfikiem do polerowania. Szła ze dwa tygodnie ale w końcu dotarła ... i byłem bliski załamania... Kolor wydawał mi się strasznie dziwny... Strasznie "buraczkowy"...

Obrazek

No ale mówię, co tam, trzeba spróbować... Na "Californi" się bałem, więc wziąłem jakąś część od "Spidera". Biały plastik, jedynie wycięty z ramek, bez szlifowania i bez podkładu, jedynie żeby sprawdzić kolor farby. Rozcieńczyłem zgodnie z zaleceniem producenta 1:4. Ciśnienie 1,5 atm, dysza 0,4, ustawienie "Infinity" na "1". Doczytałem gdzieś żeby używając tych farb najpierw położyć "mgłę" i poczekać 15 min. No to położyłem i odczekałem.

Obrazek

Później druga warstwa... Przy takim rozcieńczeniu rozpuszczalnikiem to praktycznie każda warstwa jest "mokra"... Tu już kolor zaczął się trochę zmieniać i nie sprawiał wrażenia soku z buraków. Zupełnie co innego niż w puszce...

Obrazek

Po 30 minutach kolejna trzecia warstwa. Tym razem pojechałem "nieco grubiej".... Nieco ciemniej się zrobiło ... Zobaczymy co będzie po czwartej warstwie ... Na kolejne szkoda mi farby...

Obrazek

Odczekałem 15 minut... Położona ostatnia warstwa.... Chyba mogę powiedzieć, że produkt jest "ok" ... Po moich "buraczanych obawach" nic nie zostało.... 8-) Trzeba jednak pamiętać, że przy tym rozcieńczeniu farba ma konsystencję ... rozpuszczalnika. Po sprawdzeniu kilku ustawień wyszło mi, że najbezpieczniej - przy dyszy 0,4 - jest malować przy ciśnieniu nie przekraczającym 1 atm. Więcej zupełnie nie ma sensu....

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Obrazek
Dorotka

Postprzez MesserDesign » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 13:32

Różnica w kolorku faktycznie spora ;o)

Ten ichny specyfik do polerowania ma tylko jedną "gradację" czy to tylko jedna z opcji?

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 13:39

Jakiś lakier przewidujesz położyć na kolor - żeby komary było łatwiej zmywać ? :D :P
GUDMUNDUR

Postprzez Dorotka » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 13:55

MesserDesign napisał(a):Ten ichny specyfik do polerowania ma tylko jedną "gradację" czy to tylko jedna z opcji?

Innego ichniej produkcji nie znalazłem, ale ręki sobie obciąć nie dam.... Ten zresztą też wyczaiłem zupełnie przypadkowo :) Za dwa dni położę go bezpośrednio na farbę i zobaczymy jak działa :lol:

GUDMUNDUR napisał(a):Jakiś lakier przewidujesz położyć na kolor - żeby komary było łatwiej zmywać ? :D :P

Nie wiem jeszcze jaki... Zobaczymy ten ich specyfik najpierw... Trochę boję się kłaść "Zero" na tę farbę, więc pewnie jeżeli już to położę Gunze....

Pozdrawiam
Obrazek
Dorotka

Postprzez levee » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 19:41

Piękny kolor :) On powinien być taki ciemny jak w słoiczku - jak buraczki z gminy Fiorano Modenese rosnące na poletku za torem :D
Odcień na próbce-spojlerze jest zdecydowanie za jasny.
Mam pytanie - skąd jest informacja, że riceboxową farbkę trzeba rozcieńczyć 1:4? Na moich słoiczkach nic takiego nie ma, na stronie producenta też nie.
levee

Postprzez Dorotka » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 19:58

levee napisał(a):Piękny kolor :) On powinien być taki ciemny jak w słoiczku - jak buraczki z gminy Fiorano Modenese rosnące na poletku za torem :D
Odcień na próbce-spojlerze jest zdecydowanie za jasny.
Mam pytanie - skąd jest informacja, że riceboxową farbkę trzeba rozcieńczyć 1:4? Na moich słoiczkach nic takiego nie ma, na stronie producenta też nie.

Cześć!

No właśnie siedzę nad tymi kolorami. Oczywiście okazało się że Rosso Fiorano to nie jest kolor którego szukam. Ten kolor jest za ciemny ... i właśnie buraczkowy ... Masz rację że na tej próbce kolor wyszedł bardzo jasny. Ale po położeniu jeszcze jednej warstwy znacznie ściemniał do odcieniu o którym wspominasz - buraczkowego. Ja potrzebuję zdecydowanie Rosso Corsa.
Co do rozcieńczania natomiast - przy pierwszym zakupie przeczytałem taki opis w jakimś sklepie. Później taką informację odnalazłem też na jakimś japońskim forum. Wersję "zieloną" malowałem w proporcjach 1/3, było ok. Teraz 1/4 wydaje mi się trochę za rzadkie. Jeżeli masz jakieś doświadczenia z tymi farbami to bardzo chętnie posłucham...

Pozdrawiam

P.S. Masz jakieś stałe miejsce gdzie się w nie zaopatrujesz?
Obrazek
Dorotka

Postprzez levee » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 20:41

Ja mam tylko jedną obserwację - z tych farb bardzo szybko ulatnia się fabryczny rozcieńczalnik. Po roku, no może dwóch latach od zakupu w nieotwieranym słoiczku jest tylko połowa oryginalnej objętości - w postaci bardzo gęstego żelu. Mam w takim stanie właśnie Rosso Corsa :lol: i w trochę lepszym Azurro California
Może stąd te zalecenia aby mocno rozcieńczać?
Kurcze, muszę chyba zabrać się za swoje ferraryny - pierwszy krok już mam za sobą - odkopałem słoiczki z farbkami :mrgreen:
levee

Postprzez cayman » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 20:45

Rosso Corsa to flagowy kolor Ferrari,ja tym kolorem fukałem Ferrari 599 GTB a teraz kolej na LaFerrari.
Wystarczy podjechać do mieszalni i kupić ok. 30ml plus rozcieńczalnik , potem clear Gaia,Gunze albo Zero paints i oczy zaczynają się cieszyć i po problemie.
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Postprzez Dorotka » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 20:51

cayman napisał(a):Rosso Corsa to flagowy kolor Ferrari,ja tym kolorem fukałem Ferrari 599 GTB a teraz kolej na LaFerrari.
Wystarczy podjechać do mieszalni i kupić ok. 30ml plus rozcieńczalnik , potem clear Gaia,Gunze albo Zero paints i oczy zaczynają się cieszyć i po problemie.

Mądrala :)

Masz jakąś zaprzyjaźnioną? Z ciekawości jaki to koszt?

Pzdr
Obrazek
Dorotka

Postprzez cayman » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 21:34

Dorotka napisał(a):Masz jakąś zaprzyjaźnioną? Z ciekawości jaki to koszt?

Ja biorę w APP Smart Reparatur w Jabłonnej ,ale każda dorobi a koszt to ok.40zł tyle, że starczy spokojnie na pięć modeli.
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Postprzez Dorotka » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 21:42

Brałeś farbę jakiejś konkretnej firmy z konkretnym rozpuszczalnikiem? Jak jest z agresywnością tego lakieru? Pytam, bo nie chce wyjść w lakierni na gościa, który nie wie czego chce... Dzięki za zainteresowanie!

DOPISANE

To się nada?

http://allegro.pl/t4w-kazdy-kolor-autol ... 58377.html
Obrazek
Dorotka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat