Dokumentacja P-11 a, c P-7 1:72

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Dokumentacja P-11 a, c P-7 1:72

Postprzez Rycho » czwartek, 19 czerwca 2014, 22:07

Będę wdzięczny za wskazanie publikacji pomocnych w wykonaniu modeli P-11c, a P-7 .Skala 1:72 lecz 1:48 też może być .
Błędy robi ,widzi i poprawia...
Rycho

Reklama

Re: Dokumentacja P-11 a, c P-7 1:72

Postprzez agalant » piątek, 20 czerwca 2014, 15:07

Witaj.

Plany P-11, a P-7 chyba też, były w "Aero - technika lotnicza", wiele lat temu. P-7: nr 09/1991, P-11: 10/1992. Nie ręczę za numery/roczniki, bo szukałem w necie. Możesz poszukać torrentów i zobaczyć, czy takie plany Ci odpowiadają.

Była także książka "Samoloty myśliwskie września 1939", autor A. Glass. Było tam sporo rysunków P-11 i P-7 z dokumentacji technicznej samolotu, bardzo przydatnych dla lubiących detale. Znajdziesz ją na allegro za grosze.
agalant

Postprzez Ireneusz » piątek, 20 czerwca 2014, 16:17

Ireneusz

Postprzez potez » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 18:00

Przepraszam ale czy wy wszyscy sobie jaja robicie? Co to za jakieś przedpotopowe "żródła" i wykopaliska ?
Do P-11 i P-7 jest komplet dwutomowych monografii AJ-press. Bardzo dobre plany wersji P-11c i P-7 były publikowane w MIniReplice, na ich stronie numery można znaleźć właściwe numery archiwalne i zamówić z dostawą do domu.
Nie ma sensu głowy sobue zawracac śmieciami z netu i publikacjami sprzed 40 lat jak samoloty myśliwskie września czy numerami AeroTechniki Lotniczej sprzed lat 20 kilku :roll:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Rycho » niedziela, 29 czerwca 2014, 18:25

Jeszcze dopiszę bo poszukałem sam :
-"Polskie Konstrukcje Lotnicze tom II" wyd Stratus ,
-" Samoloty myśliwskie PZL P.1, P.6 , P.7 , P.8" wyd. Stratus ,
-"PZL P.11c " wyd. Mushroom Model Magazine Special Yellow Series
Błędy robi ,widzi i poprawia...
Rycho

Postprzez Tenzan » poniedziałek, 30 czerwca 2014, 08:39

Witam,
odnośnie PZL P.7 polecam opracowanie jakie swego czasu (Nr 78) zamieściła MiniReplika. Temat opracowany na nowo, rysunki z nieniesionymi zmianami. Obecnie, jak sądzę, najbardziej wiarygodne informacje dotyczące wyglądu zenetrznego tego samolotu. Do tego kilkadziesiąt sylwetek, w tym jak sobie przypominam kilka "kompletnych" tzn. bok prawy, lewy, góra, dół. Plus oczywiście fotografie.

Pozdrawiam,
Tenzan
Tenzan

Postprzez agalant » czwartek, 10 lipca 2014, 12:06

potez napisał(a):Przepraszam ale czy wy wszyscy sobie jaja robicie? Co to za jakieś przedpotopowe "żródła" i wykopaliska ?
Do P-11 i P-7 jest komplet dwutomowych monografii AJ-press. Bardzo dobre plany wersji P-11c i P-7 były publikowane w MIniReplice, na ich stronie numery można znaleźć właściwe numery archiwalne i zamówić z dostawą do domu.
Nie ma sensu głowy sobue zawracac śmieciami z netu i publikacjami sprzed 40 lat jak samoloty myśliwskie września czy numerami AeroTechniki Lotniczej sprzed lat 20 kilku :roll:

Drogi kolego,

Im więcej źródeł, tym lepiej, a ich wiek wcale ich nie dyskwalifikuje. Ani kogoś, kto w dobrej wierze dzieli się tym, co wie. Publikacji AJ-press ani MiniRepliki nie miałem w ręku, gdyż w czasie, gdy budowałem swojego P-11 jeszcze nie istniały. Poradziłem, jak mogłem najlepiej, a kilku kolegów, włącznie z Tobą, dodało swoje informacje, dzięki czemu nasz kolega Rycho ma teraz znacznie większy wybór. Więc bez oceniania rzetelności konkretnych źródeł wszystkim należą się podziękowania.

Poza tym właściwie wszystkie publikacje zawierają mniejsze lub większe błędy, więc posiadanie wielu różnych źródeł umożliwia stosunkowo łatwą ich weryfikację i wskazuje detale, na które należy zwrócić szczególną uwagę. Z P-11 sprawa jest pozornie prosta, bo niby mamy istniejący egzemplarz, sporo zdjęć "nowożytnych", ale przy rekonstrukcji egzemplarzy muzealnych zdarzają się spore błędy i historia naszego nie jest tu wyjątkiem.
agalant

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste