F-100D Super Sabre // Trumpeter // 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-100D Super Sabre // Trumpeter // 1:48

Postprzez potez » wtorek, 24 czerwca 2014, 21:55

No to do bani wygląda, niestety :roll:
Krzywo wkleiłeś wlot powietrza i do tego wygląda, że go jeszce źle przeszlifowałeś - jest niesymetryczny w dziurze. Wiatrochron jest krzywo wklejony a owiewka - to jest z monogramu chyba? -++ nie pasuje kształtem do owiewka na kadłubie za nią i zaglutowałeś to na byle jak.
Niestety najpierw to trzeba to wszystko równo skleić i wyprowadzić bryłę. Zdjęciem, które zmniejszysz do 1000px i zrobisz na skos, żeby nie było widać skręconej bryły możesz tylko na forum pokazać, bo w rzeczywistości jak sie temu przeyjrzysz w naturalnej wielkości to widać, że nie wygląda to dobrze :cry:
Jeśli dobrze pamiętam to w f-102 też miałeś coś skręcone- statecznik pionowy chyba?
I mam jeszcze prośbę, nie wyciągaj tak mocno kolorów na zdjęciu, bo strasznie ostre jakies takie są. No chyba, że takie są na modelu?
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Reklama

Postprzez Grzegorz Stróżek » wtorek, 24 czerwca 2014, 21:59

Model jest tak dobry, jak go sfotografujesz.
Żeby tak mi się chciało, jak mi się nie chce.
pzdr. Grzegorz
Na warsztacie; P.11c___________, Bf 109B, Whirlwind
Grzegorz Stróżek

Postprzez Solo » wtorek, 24 czerwca 2014, 21:59

Jak mogłem krzywo wkleić wlot powietrza, skoro on jest na prowadnicach?
Gdybym tak zrobił, to po bokach byłyby szpary, tego wlotu nie da się wkleić krzywo.
Nie ma tam także nic do szlifowania, nie wiem o czym piszesz, bo akurat łączenia zostały usunięte w 100%.
Nie należało ich szlifować, tylko zaszpachlować.
Co do owiewki, to faktycznie musiałem się ratować, bo była po prostu za szeroka i nie wyszło to najlepiej.
Kolory są naturalne.
Solo

Postprzez dranio » wtorek, 24 czerwca 2014, 22:04

Solo napisał(a):Tak wygląda lepiej i tego się trzymam.

Nie wyglada przez wziety z kosmosu wariant uzbrojenia i błędne malowania tylnej części kadłuba (za dlugi srebrny odcinek).

dranio
dranio

Postprzez Solo » wtorek, 24 czerwca 2014, 22:06

Skoro tamto zdjęcie Cię zachwyciło, to tym będziesz wniebowzięty. :)
BTW: dlaczego Photobucket tak bardzo kompresuje zdjęcia. Ich jakość jest okropna w porównaniu z tym co mam na dysku u siebie.

Obrazek
Solo

Postprzez potez » wtorek, 24 czerwca 2014, 22:15

Solo napisał(a):Jak mogłem krzywo wkleić wlot powietrza, skoro on jest na prowadnicach?
Gdybym tak zrobił, to po bokach byłyby szpary, tego wlotu nie da się wkleić krzywo.

Solo, dokładnie tak jak wkleiłeś krzywo rurkę pitota a jak napisałeś na MW - o co chodzi, przecież wkleiłem tak jak były otwory zrobione przez producenta. No niestety nie wszystko w tych modelach idealnie pasuje a i często zdarza się, że wypraski sa krzywe :( Dlatego trzeba się nauczyć sprawdzać czy jest wszystko wklejone symetrycznie. A HB akurat orłem pod względem składalności nie jest.
A co do jakości zdjęć, to najpierw zmniejszasz w programie graficznym do wielkości dłuższego boku max 1000px i zapisujesz w średniej jakości a dopiero potem ładujesz do PB. Ich kompresja jest tragiczna i na tych zdjęciach niewiele szczegółów widać.
No i na tym zdjęciu , które dałeś ostatnio kolory sa dużo bardziej naturalne. :mrgreen:
potez

Postprzez rotpol13 » wtorek, 24 czerwca 2014, 22:21

Te ''płyty pancerne'' naklejone na kadłubie w miejscu luków technicznych trochę psują odbiór całości.
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Solo » wtorek, 24 czerwca 2014, 22:26

potez napisał(a):Solo, dokładnie tak jak wkleiłeś krzywo rurkę pitota a jak napisałeś na MW - o co chodzi, przecież wkleiłem tak jak były otwory zrobione przez producenta.

Tu producent nie zawinił, otwory był umieszczone prawidłowo.
To ja nieco krzywo oprawiłem metalową rurkę w zestawowej oprawie, mój błąd.

potez napisał(a):No niestety nie wszystko w tych modelach idealnie pasuje a i często zdarza się, że wypraski sa krzywe :( Dlatego trzeba się nauczyć sprawdzać czy jest wszystko wklejone symetrycznie. A HB akurat orłem pod względem składalności nie jest.

Spasowanie tego modelu jest naprawdę dobre.
Co do wlotu powietrza - bankowo tam nie popełniłem błędu, dalej nie rozumiem dlaczego uważasz, że jest on wklejony krzywo.
Może to złudzenie wywołane pozycją wiatrochronu?

potez napisał(a):A co do jakości zdjęć, to najpierw zmniejszasz w programie graficznym do wielkości dłuższego boku max 1000px i zapisujesz w średniej jakości a dopiero potem ładujesz do PB.

Tak robię, mogę jedynie w programie (używam Paint Shop Pro) poprawić jakość zapisanych plików .jpg.
Nie wiem czy te zdjęcia mogą być lepsze.
Solo

Postprzez GUDMUNDUR » wtorek, 24 czerwca 2014, 22:28

Solo napisał(a):BTW: dlaczego Photobucket tak bardzo kompresuje zdjęcia.

Mój Imgur też tak robi :( . A jak jeszcze zmienie tam rozmiar zdjęcia to wychodzi Mister Paint . :)

A co do modelu - przede wszystkim widzę to , że go dociągłeś do końca :D . To mi się podoba . Zaczniesz i skończysz . Według podpisu to jest dopiero ósmy model .
Co do zdjęcia z "dzioba" . Prędzej bym powiedział , że skrzydło lewe jest trochę uniesione , albo goleń mocniej wciśnięta i tak wyszło . Sam wiem po sobie jak czatowałem po pare godzin , żeby nakrzywić cały samolot do "pionu" aż klej zaschnie na "beton". Bo model w pudle już był pokrzywiony .

Ja widzę na wielki plus , ile jest tu pracy włożone :D . Malowanie super .
GUDMUNDUR

Postprzez Solo » wtorek, 24 czerwca 2014, 22:36

Kurczę, na Google+ zdjęcie ma znacznie lepszą jakość.
Tylko ja toto wrzucić na forum...
Solo

Postprzez potez » wtorek, 24 czerwca 2014, 22:37

Solo napisał(a):Spasowanie tego modelu jest naprawdę dobre.
Co do wlotu powietrza - bankowo tam nie popełniłem błędu, dalej nie rozumiem dlaczego uważasz, że jest on wklejony krzywo.
Może to złudzenie wywołane pozycją wiatrochronu?

Powiększyłem to zdjęcie i chyba rzeczywiście nie jest aż tak jak w pierwszej chwili mi się wydawało. Na zdjęciu wygląda na skręcone w prawo ale to chyba złudzenie przez to, że poza krzywym wiatrochronem na różnej wysokości jest kamuflaż z przodu i to powoduje, że na pierwszy rzut oka jest skręcona. Na żywo to lepiej widać, bo tu jeszce brakuje głębi ostrości.
Wyśli mi na maila takie jedno swoje zdjęcie w pełnej rozdzielczości, spróbuję je obrobić po swojemu i zobaczymy czy na photobuckecie będzie też takie rozmyte.
A co do tych pancernych paneli to już dawno Solo pisałem na MW, żeby to zdarł w cholere i wyrzuciła ale ...zostawił ;o)
A ten samolot ma taka piękną linię 8-)
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 24 czerwca 2014, 22:45 przez potez, łącznie edytowano 2 razy
potez

Postprzez rotpol13 » wtorek, 24 czerwca 2014, 22:41

Na szczęście takie zdjęcia trafiają w gusta przeciętnego użytkownika modelworku :)
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Solo » wtorek, 24 czerwca 2014, 22:43

Wysyłam.

EDIT:
Tak wygląda to samo zdjęcie z Google+.

Obrazek

A to PB:

Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 24 czerwca 2014, 22:55 przez Solo, łącznie edytowano 1 raz
Solo

Postprzez dranio » wtorek, 24 czerwca 2014, 22:55

A i jeszcze jedno: skąd Ci wyszło, że F-100D ma klapolotki?

dranio
dranio

Postprzez potez » wtorek, 24 czerwca 2014, 23:02

Z mojego fotowiaderka:
Obrazek
z twojego
Obrazek
i z googla
Obrazek
Nie wiem dlaczego nie robisz zdjęć w pełnej rozdzielczości? Wysłąłeś mi zdjęcie zamiast w 5456 x 3632 w rozdzielczości 2736x1536 na tym juz tracisz na jakości.
ja tylko przeskalowałem w PS do 1000x527 i lekko podostrzyłem.
Pomijam fakt, że dalej robisz zdjęcia na skos i cały nos już od tego najbliższego kabinie upustu na burcie zaczyna być nieostry. No i złoszuj kalki, bo powinny jak idą przez linię to powiny tez być przez ta linię podziału przecięte.
Ostatnio edytowano wtorek, 24 czerwca 2014, 23:05 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
potez

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat