Ferrari California 1/24 Revell (zamknięta buda)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ferrari California 1/24 Revell (zamknięta buda)

Postprzez Tatand » czwartek, 26 czerwca 2014, 08:29

Dzięki za info z flokowaniem. Spróbuję "na brudno" na jakimś złomie.
Na ostatnim zdjęciu widać jak leży.

Co do blaszek to pomijając, że już pewnie było to wiele razy wałkowane, zastanawia mnie jak można te niektóre elementy traktować jako waloryzację. Kupujesz blaszkę i wykorzystujesz połowę niekiedy.
Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie kawałka blaszki i zrobienie hybrydy z oryginalnym elementem co, chociażby przy tych pedałach, bym polecał. Chociaż i tak nie będzie ich prawie widać :)

Pozdrawiam
Paweł
GALERIA:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tatand

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Dorotka » czwartek, 26 czerwca 2014, 08:45

Tatand napisał(a):Dzięki za info z flokowaniem. Spróbuję "na brudno" na jakimś złomie.
Na ostatnim zdjęciu widać jak leży.

Co do blaszek to pomijając, że już pewnie było to wiele razy wałkowane, zastanawia mnie jak można te niektóre elementy traktować jako waloryzację. Kupujesz blaszkę i wykorzystujesz połowę niekiedy.
Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie kawałka blaszki i zrobienie hybrydy z oryginalnym elementem co, chociażby przy tych pedałach, bym polecał. Chociaż i tak nie będzie ich prawie widać :)

Pozdrawiam
Paweł

:)

Rozumiem, że skoro chcesz spróbować to leży OK :D

Co do blaszek natomiast i tzw. waloryzacji... Ja się na ten temat nie wypowiadam, bo ani żaden ze mnie w tej materii autorytet, ani też mi na tym specjalnie nie zależy. Ja traktuję blaszki jako coś co pozwala, żeby model wyglądał "fajniej", czyli był bardziej podobny do oryginału :P W tym konkretnym przypadku pomysł z HD naklejenia blaszek na część z Revella jest wg. mnie dużo bardziej "realistyczny", niż zastąpienie części całym elementem z KA Models. Ten ostatni jest zwyczajnie zbyt płaski... Fakt, że w obydwu przypadkach części te są mało widoczne, jeżeli jednak popatrzy się na oryginał to widać, że Revell cofnął je za bardzo "w głąb". Poprawka jest oczywiście bardzo prosta i polepsza też późniejszą "widzialność" elementu. Trzeba też zauważyć że w przypadku tych części pedały "wiszą" nad podłogą, podczas gdy w oryginale "wisi" tylko pedał hamulca. Pedał gazu jest zamocowany "do podłogi"... Ble, ble... kończę, bo wyjdzie że się wymądrzam :)

Pozdrawiam
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » czwartek, 26 czerwca 2014, 15:00

W sumie to nie wiadomo... Czy ja męczę kabinę, czy kabina mnie męczy...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » wtorek, 1 lipca 2014, 10:52

Zdecydowałem się nieco poważniej podejść do tematu "boczków" w kabinie... Nie wiem jeszcze jak to się skończy ale zamierzam wykorzystać do elementów z fakturą to:

Obrazek

Wydaje mi się, że faktura jest odpowiednia, a przynajmniej z pewnością wygląda to dużo lepiej niż blachy... Na razie rzecz cała w powijakach. Tu zresztą pojawia się problem, który może pomożecie rozwiązać. Otóż uchwyty pasów chciałbym wpuścić w ściankę, tak żeby były z nią na równi i nie wystawały... Ktoś już to przerabiał? Ktoś gdzieś widział jakiś patent?

Obrazek

Pozdrawiam
Obrazek
Dorotka

Postprzez Jaco » wtorek, 1 lipca 2014, 19:04

Dorotka napisał(a):
Tatand napisał(a):Mimo, że nic na tych zdjęciach nie widać :mrgreen: to wydaje się, że ułożył się dobrze. Ja zawsze mam problemy z metodą "na klej". Mógłbyś przytoczyć lub zalinkować jak wygląda flokowanie "na farbę". (Tak, wiem, że jestem leniwy i wujek G znalazłby to w 3 sek.).

Może teraz coś zobaczysz... :

Obrazek

Według mnie jest zaskakująco równo zważywszy na fakt, że wszystkie czynności trwały jakieś... 5 minut, nie licząc schnięcia. Linku Ci nie podam, bo nie pamiętam, ale praktycznie nie ma co linkować. Zasady są proste. Bierzesz farbę w kolorze flocka lub zbliżonym. Może być półmat lub błyszcząca ze wskazaniem na półmat. Byle nie mat. Malujesz pędzlem flockowany element dość grubo uważając aby nie powstały łyse plamy nawet małe. Sypiesz flock przez sitko na maksa. Nie oszczędzasz. Odczekujesz 10 min i delikatnie dociskasz palcem. Delikatnie czyli ledwo, ledwo i zawsze po wierzchu warstwy grubo posypanej. Czekasz około 20 minut i pozbywasz się nadmiaru flocka. Jeżeli coś się nie przykleiło powtarzasz "operację", ale lepiej uzyskać widoczny na górze efekt za pierwszym razem.

Pozdrawiam

Qrcze, Dorotka, jak dla mnie mega!

Metoda wytłumaczona koledze łopatologicznie wydaje się faktycznie prosta no i zajefajny efekt.
Chcę ten patent wykorzystać na swoim warsztacie w Boxsterze, tylko dwa lamerskie pytania - metodą na farbę, jaki półmat dałeś, akryl czy emalia (jeśli to istotne)?? Gdzie nabyć "folck"?
_______
Pozdro.
Jaco
Jaco

Postprzez Dorotka » wtorek, 1 lipca 2014, 19:13

Jaco napisał(a): Qrcze, Dorotka, jak dla mnie mega!

Metoda wytłumaczona koledze łopatologicznie wydaje się faktycznie prosta no i zajefajny efekt.
Chcę ten patent wykorzystać na swoim warsztacie w Boxsterze, tylko dwa lamerskie pytania - metodą na farbę, jaki półmat dałeś, akryl czy emalia (jeśli to istotne)?? Gdzie nabyć "folck"?

Cześć!

Tylko emalia.. Kolor farby jak najbardziej zbliżony do koloru Flocku, który chcesz zastosować. Ja dałem Gunze 92. Flock można kupić choćby tu: http://www.car-model-kit.com. Jest też dostępny na Allegro.

Pozdrawiam
Obrazek
Dorotka

Postprzez Jaco » wtorek, 1 lipca 2014, 19:25

dzięx :)
Hmm, na Allegro tego coś nie widzę właśnie
_______
Pozdro.
Jaco
Jaco

Postprzez Dorotka » wtorek, 1 lipca 2014, 19:29

Obrazek
Dorotka

Postprzez Jaco » wtorek, 1 lipca 2014, 19:32

aaaaaaaaaaaaaa, hahahha, to chyba nie w tej "dziedzinie szukałem tego materiału" hehehe dzięki :mrgreen:
_______
Pozdro.
Jaco
Jaco

Postprzez Dorotka » wtorek, 1 lipca 2014, 19:40

Przemysł "paznokciowy" jest dla modelarzy samochodowych absolutnie nieodzowny.... Polecam stoisko w Atrium-Reduta przy Kakadu ... Takiego wyboru materiałów do ścierania i polerowania nie ma nigdzie (zarówno "ręcznych" jak i "mechanicznych")...

Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » wtorek, 1 lipca 2014, 22:24

Trochę "szpejów" do środka...

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez rotpol13 » wtorek, 1 lipca 2014, 22:30

Ufajdałeś jednogroszówkę :lol:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Dorotka » wtorek, 1 lipca 2014, 22:33

rotpol13 napisał(a):Ufajdałeś jednogroszówkę :lol:

Pot mi z czoła kapał :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » sobota, 5 lipca 2014, 21:44

W oczekiwaniu na materiał do obicia boczków kabiny, małe pasowania różnych elementów...

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » czwartek, 10 lipca 2014, 15:08

Wreszcie dotarł właściwy lakier ... Jednak nie z mieszalni tylko z Zero-Paints. To mój pierwszy kontakt z tymi farbami więc tradycyjnie psikałem na jakieś szrotowe elementy... Faktycznie fajnie się nimi maluje.... Jutro być może się odważę i popsikam właściwą budę ...

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat