MiG-29 9-12A 1:48 Great Wall Hobby

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: MiG-29 9-12A 1:48 Great Wall Hobby

Postprzez BOMI21 » sobota, 21 czerwca 2014, 18:25

ROBERT napisał(a):Nie bardzo rozumiem takiego nakładu procy ,jesli masz zamiar załozyc F.O.D a jesli zostawisz otwarte to i tak bedzie widoczny szew na dole wlotów ,ciezko tam oparowac podczas szlifowania

Szwew na zewnątrz naturalnie usunę, a dziurę wewnątrz zostawię - nie widać jej w złożonym modelu. A ślady po wypychaczach po bokach usuwam, bo przy otwartych wlotach (na postoju) je już doskonale widać. A sprawa F.O.D. jest otwarta i sam nie wiem, jak wyjdzie - prawdopodobnie dopiero przy ostatecznym montażu modelu.
BOMI21

Reklama

Postprzez BOMI21 » sobota, 21 czerwca 2014, 20:38

Mając nieco wolnego czasu, dostosowałem mojego MiGa do polskich standardów - na dziobie przykleiłem panel z antenami. Jest to część z modelu Eduarda 1157. Kostka wlewowa została tak niefortunnie umieszczona, że jedynym sposobem na jej usunięcie bez uszkodzenia delikatnego elementu było parogodzinne stararanne szlifowanie części od spodu przeróżnymi pilnikami. Udało się uzyskać idealny kształt anteny od dołu. Wciąż mnie bolą palce, ale warto było.

Obrazek

Obrazek

Wywierciłem też otwory pod światła antykolizyjne w kadłubie.

Obrazek

Obrazek
BOMI21

Postprzez BOMI21 » środa, 25 czerwca 2014, 22:03

Przykleiłem wloty powietrza. Standardowo dla MiGów-29 dziwnie pasują, ale udało mi się to ładnie wyprowadzić. Pracuję nad samymi wlotami - bardzo dziwnie je producent zrobił (albo odlał) - dużo szpachlowania, szlifowania, zalewania by to jakoś wyglądało. W tej chwili udało mi się to wyprowadzić - muszę tylko wygładzić krawędzie papierem ściernym i będzie ok.

Obrazek

Obrazek
BOMI21

Postprzez BOMI21 » sobota, 5 lipca 2014, 20:21

No dobra, są postępy.

Dorobiłem brakujące urządzenia w kabinie - dodatkową radiostację UHF/VHF i odbiornik GPS Trimble 2101.
Znaczy coś w ich kształcie - radiostacja dostanie przełączniki i wyświetlacz z jakichś blaszek, a odbiornik GPS - to się jeszcze zobaczy. Mam możliwość "podebrać" identyczne urządzenie z zestawu MIGa-29UB Eduarda, ale troszkę szkoda wyciągać części z zafoliowanego zestawu. No chyba, że ktoś ma taki ofiarować, bo mój niezbyt przypomina oryginał :mrgreen:

Porównanie - stary kokpit (tak by wyglądał przed modernizacją (oczywiście bez HUDa)

Obrazek

A tak po moim doposażeniu - brakuje jeszcze kamery rejestratora lotu. Jest za to już mały panel do jej kontroli (?) pod podstawą celownika HUD.

Obrazek
Obrazek

A tak ma być docelowo

Obrazek

Ogólnie cały tydzień zszedł na dopracowywaniu modelu - Zaszpachlowałem nos (po eksperymentach z podstawą anten w tym miejscu była mała masakra - plastik miał dosyć po kontakcie z Contacta Revella i cyjanoakrylem), usunąłem otwór na anteny (na nosie), porządnie wyszlifowałem porządnie całość papierem 5000 i jest efekt - idealnie zrobiona powierzchnia. Przy okazji usunąłem też nieco linii podziału - dorobiłem je nowo zakupionym nożem PC-S od Olfy. Wyszło genialnie - pierwsze dorobione przeze mnie linie podziału na modelu, na które można (przez palce) patrzeć! :D. Poza tym poprawiłem natarcie przykadłubowej części skrzydeł, ostatecznie wyszlifowałem wloty powietrza do silników - poprawiam wszystko tak długo, aż nie ma się do czego przyczepić - stąd takie tempo :lol: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorobiłem i wstępnie zaszpachlowałem nos pod toczonego pitota od Mastera. Przy okazji przekonałem się, że rurka pitota jest idelanie ostra i chętnie wbija się na 5mm wgłąb palca :lol: :lol: :lol: . Nos z GWH nie współpracuje z pitotem Mastera - jest za szeroki w miejscu, w którym pitot miałby wejść, stąd konieczność odcięcia podstawy z jego plastikowego odpowiednika, zaszpachlowanie całości (dziury) i wywiercenie otworu montażowego - pół milimetra krzywo i cały pitot idzie bokiem :mrgreen: :lol: czego udało mi się uniknąć.

Obrazek

Dwa nosy - jeden z mojego zeszłorocznego '29 - przy okazji poprawię coś przy nim :D
BOMI21

Postprzez Solo » sobota, 5 lipca 2014, 23:12

Serio ten nożyk Olfy taki dobry do rycia linii?
Ja kupiłem go dawno temu, spróbowałem raz przeryć linie i kompletnie mi to nie szło.
Solo

Postprzez ROBERT » niedziela, 6 lipca 2014, 00:35

BOMI21 napisał(a):Nos z GWH nie współpracuje z pitotem Mastera - jest za szeroki w miejscu, w którym pitot miałby wejść, stąd konieczność odcięcia podstawy z jego plastikowego odpowiednika, zaszpachlowanie całości (dziury)

wystarczy uciąc nos GWH na wymiar Mastera i zero szpachlowania /widziałes mojego Miga w Bytomiu /
ROBERT

Postprzez BOMI21 » niedziela, 6 lipca 2014, 11:07

Solo napisał(a):Serio ten nożyk Olfy taki dobry do rycia linii?
Ja kupiłem go dawno temu, spróbowałem raz przeryć linie i kompletnie mi to nie szło.

Jak widać, nadaje się. Według producenta PC-S to nóż do przecinania płyt z metaplexu (plexi), textolitu, polistyrenu i podobnych twardych tworzyw sztucznych.

Cięcie polega na kilkukrotnym zarysowaniu płyty wzdłuż linii cięcia, a następnie jej przełamaniu.

To tyle - a w praktyce ładnie usuwa nadmiar plastiku, zostawiając bardzo ładną linię. Ważne jest jechanie po jakimś kształcie - aby mieć stabilny tor cięcia, bo wtedy linia nadaje się tylko do szpachlowania. Taki sam jest nóż Tamiya Scriber - po prostu Olfa produkuje dla Tamiyi, tylko że cena jest wyższa :mrgreen:

ROBERT napisał(a):
BOMI21 napisał(a):Nos z GWH nie współpracuje z pitotem Mastera - jest za szeroki w miejscu, w którym pitot miałby wejść, stąd konieczność odcięcia podstawy z jego plastikowego odpowiednika, zaszpachlowanie całości (dziury)

wystarczy uciąc nos GWH na wymiar Mastera i zero szpachlowania /widziałes mojego Miga w Bytomiu /

No właśnie nie - nos GWH kończy się zbyt szybko, więc jego podstawa (tam, gdzie miałby być pitot) jest za szeroka i widać schodek między pitotem a nosem. Konieczne jest dodanie dystansu.
BOMI21

Postprzez BOMI21 » wtorek, 8 lipca 2014, 16:33

No i jest. Owiewka jest pomalowana, a efekt satysfakcjonujący.

Pomalowałem owiewkę zgodnie z radami Kolegi iras67, które mi podsunął w galerii mojego MiGa-29 sprzed roku (konkurs 18-).

http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t= ... 30#p569741

Wymieszałem farby typu Clear - Gunze C48 Clear Yellow i Gunze C50 Clear Blue w proporcjach 1:1. Otrzymany bardzo intensywny kolor zielony wymieszałem w proporcjach około 1:60 z lakierem Gunze GX100 (który został rozcieńczony pod aerograf Leveling Thinnerem w proporcjach 1:3). Tak otrzymaną mieszaniną pomalowałem dwukrotnie owiewkę od środka. Efekt jest taki:

Obrazek

Obrazek

A oryginał wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Jestem bardzo zadowolony z efektu - bardzo blisko mu do oryginału, a też nie udało mi się nic popsuć Obrazek
BOMI21

Postprzez Solo » wtorek, 8 lipca 2014, 16:35

Tak z ciekawości: właściwie to dlaczego ten wiatrochron jest w kolorze zielonym?
Solo

Postprzez dewertus » wtorek, 8 lipca 2014, 16:59

Solo napisał(a):Tak z ciekawości: właściwie to dlaczego ten wiatrochron jest w kolorze zielonym?

Z tego samego dla którego zdecydowana większość samochodów od klasy średniej wyższej w górę na szyby w odcieniu zielonym lub niebieskim...
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez BOMI21 » wtorek, 8 lipca 2014, 17:05

dewertus napisał(a):
Solo napisał(a):Tak z ciekawości: właściwie to dlaczego ten wiatrochron jest w kolorze zielonym?

Z tego samego dla którego zdecydowana większość samochodów od klasy średniej wyższej w górę na szyby w odcieniu zielonym lub niebieskim...

Na pewno? Ja odkopałem coś takiego:

One is a plexiglass the other one is a layered shatterproof glass with heating inbetween. This results in a colour difference.
It is the same as on the Mi-8/Mi-17 family where the glass just in front of the two pilots is a heated laminated glass while all the other elemets of the canopy are plain (special type for helicopters) plexi glass heat formed to shape.
BOMI21

Postprzez Solo » wtorek, 8 lipca 2014, 17:13

dewertus napisał(a):

A dlaczego te samoloty tak mają?
Podejrzewam, że związane to jest z HUDem, ale nie natrafiłem nigdy na dokładne informacje.
Solo

Postprzez BOMI21 » poniedziałek, 14 lipca 2014, 15:51

HUD zrobiony.

Proces "gięcia" :mrgreen:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I zamontowany, gotowy do malowania - potem dojdzie soczewka projektora i samo szkło celownika HUD.

Obrazek

Obrazek

Wieczorem dam większy update.

BONUS.

Niedziela była dniem zaliczonym do udanych. :mrgreen:

Obrazek
BOMI21

Postprzez BOMI21 » wtorek, 15 lipca 2014, 16:00

Celownik ciąg dalszy:

Pomalowałem ramy na czarno:

Obrazek

I pomalowałem soczewkę projektora żółtą farbą clear - Gunze C48

Obrazek

Zrobiłem też szybkę HUDa, tak jak chciałby to widzieć GWH

Obrazek

Poszedłem spać. Dzisiaj rano biorę model do ręki i stwierdzam obiektywnie "No chyba mnie coś porąbało!"
Wywaliłem imitację szkła, dociąłem ją (aby nie wypuklała się już), wkleiłem na Extra Thin Tamiyi, po czym ze szkiełka z zestawu Eduarda dorobiłem drugie, mniejsze szkiełko. Efekt przekroczył moje oczekiwania:

Obrazek

To środkowe szkiełko jest pod złym kątem (powinno być równoległe do tego mniejszego, ale nie tykam już - jak dla mnie lepiej być nie będzie :D

Pamięta ktoś mojego zeszłorocznego MiGa-29?

Obrazek

Tam szkiełko zrobiłem tak

Obrazek

Co prawda merytorycznie jest nieco lepiej (duże szkło jest pod dobrym kątem), ale czystość wykonania i grubość szkła (po powiększeniu 48-krotnym otrzymalibyśmy 5-cio centymetrowe szkło pancerne :lol: powoduje, że w tym MiGu udało się pójść krok dalej. A ja wciąż nie wierzę, że jakoś się to trzyma :lol: .

Nie będę zamęczał nic niewnoszącymi update'ami mojego warsztatu, więc słownie:

do tej pory zrobiłem, nie chwaląc się:

- dopasowałem nos
- wyprowadziłem przykadłubowe części skrzydeł
- zaszpachlowałem miejsce między przednimi klapami, a kadłubem - po wklejeniu klap w pozycji wysuniętej, byłaby piękna dziura
- zakończyłem prace nad wlotami powietrza - zaszpachlowałem, pomalowałem plastik oraz wkleiłem fototrawione panele regulujące przepływ powietrza.
- przygotowałem nos pod montaż rurki pitota
- dopasowałem, wkleiłem i pomalowałem surfacerem panel z antenami przed kabiną
- w tym samym miejscu zaszpachlowałem i pomalowałem zaślepkę na inne anteny, których nasze MiGi nie posiadają
- wyszlifowałem papierem 5000 większość powierzchni płatowca - szczególnie miejsca, gdzie było coś szpachlowane, lub klejone

Model wchodzi na ostatnią prostą przed malowaniem.

Nawiązał ze mną kontakt Pan Mirosław Gawroński, autor filmików Fulcrum Drivers, a także fotograf lotniczy. Dostarczył mi dużo wcześniej niepublikowanych zdjęć MiGa-29 '77 w aktualnym malowaniu, które stanowią bezcenną pomoc merytoryczną dla tego modelu - obiecał też zrobić kompletny walkaround przy najbliższej wizycie w Malborku - za to wszystko bardzo mu dziękuję.

EDIT. Kokpit wygląda w tej chwili tak:

Obrazek

I z oszkleniem

Obrazek
BOMI21

Postprzez Aleksander » środa, 16 lipca 2014, 09:45

Coraz fajniej!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat