Flaris samolot z PL odrzutowiec dla każdego (z kasą )

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Flaris samolot z PL odrzutowiec dla każdego (z kasą )

Postprzez radoslaw6363 » poniedziałek, 7 lipca 2014, 06:27

Obrazek
Zdięcie ze strony http://jegostrona.pl/news/galeria/45358 ... zdjec.html

Nie powielamy klasyki, ale tworzymy nową klasę
Polski samolot odrzutowy Flaris Lar 1 wzbudził olbrzymie zainteresowanie na pokazach lotniczych na podparyskim lotnisku Le Bourget.
Dyrektor projektu Flaris Rafał Ładziński: Zacznę od pomysłu. Pomysł prywatnego samolotu odrzutowego powstał w odpowiedzi na komunikacyjne wyzwanie naszych czasów. Zrodził się podczas mojej podróży, w korku na niemieckiej autostradzie.
Na stanowisko głównego konstruktora powołałem inżyniera Andrzeja Frydrychewicza, najlepszego, najbardziej doświadczonego, bezkompromisowego w dążeniu do celu konstruktora. Twórcę ponadczasowej Wilgi, Kruka oraz samolotu szkolnego Orlik.
Doskonałość aerodynamiczna wynosi 18, co przy niewielkiej masie startowej 1450 kg gwarantuje niskie zużycie paliwa i możliwość lądowania w terenie przygodnym. Samolot posiada właściwości zapobiegające wpadaniu w korkociąg, jest intuicyjny w pilotażu, wybacza błędy, a przez to przeznaczony dla pilota amatora.
Dodatkowo, maszyna ta charakteryzuje się wyjątkowo krótkim startem i lądowaniem. Wystarczy 200 m trawy by oderwać go od ziemi. Prędkość przelotowa samolotu wynosi 700 km/h na pułapie 9 tys. m. Od początku konstruowania przyświeca nam cel budowy optymalnego środka transportu dla każdego, dlatego jeszcze na etapie projektu koncepcyjnego rozpoczęliśmy prace nad opracowaniem systemów automatycznego startu i lądowania. W niedalekiej przyszłości LAR1 zostanie doposażony w takie systemy.
Przeprowadzone przez nas badania rynku wskazują na ogromne zapotrzebowanie powstania kilkudziesięciu tysięcy szt. tego typu samolotów w najbliższych dwóch dekadach.
Polska dawna potęga przemysłu lotniczego poniosła ogromne koszty transformacji ustrojowej, niestety nie udało się utrzymać w naszych rękach kluczowych zakładów lotniczych. W program Flaris zaangażowane są czołowe polskie uczelnie i instytuty: Wojskowa Akademia Techniczna, Politechnika Warszawska, Instytut Lotnictwa, Politechnika Wrocławska, a także Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych. Dzięki wsparciu klastrów: Pod patronatem WAT Klaster GA oraz OLOT Klaster: ”Technologiczne wsparcie innowacyjnych projektów lotniczych”, Flaris ma szansę kontynuować polskie tradycje lotnicze, polskich naukowców, konstruktorów i lotników.
Całość na http://dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilot ... nowa-klase
Część II na http://dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilot ... techniczna
Jak dla mnie jest to doskonała idea, kilometr kosztuje 1zł jak na samolot odrzutowy to darmo ;o)
Może startować z trawiastych lotnisk, wystarczy amatorska licencja. DLA MNIE TAKA MASZYNA TO REWELACJA ! :!: :idea: :mrgreen:
OBY SIĘ UDAŁO PANOWIE :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Reklama

Re: Flaris samolot z PL odrzutowiec dla każdego (z kasą )

Postprzez dranio » poniedziałek, 7 lipca 2014, 08:22

Na razie wszelkie osiągi to tylko dane obliczeniowe. Jeśli dojdzie do oblotu i programu prób w locie, będzie można je zweryfikować. Oby się udało, ale do sprzedaży droga jest BARDZO długa...

dranio
dranio

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 7 lipca 2014, 08:45

Jakże piękna, polsko brzmiąca nazwa samolotu :lol:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez radoslaw6363 » poniedziałek, 7 lipca 2014, 12:07

rotpol13 napisał(a):Jakże piękna, polsko brzmiąca nazwa samolotu :lol:

Poloneza już mieliśmy, Syrenka, Mikrus , Żuk i Junak też były To niechta będzie Flaris :lol:
O ile wiem to właścicielami praw do nazwy Polonez i Junak są Koreańczycy i zapewne trzeba by im było teraz zapłacić :cry:
Mój ulubiony pojazd latający jest produkowany w Polsce i nazywa się Xenon :lol:
I co ważne widziałem GO na allegro w cenie niezbyt drogiego samochodu :idea:
http://www.celieraviation.com/home-pl.html
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 7 lipca 2014, 21:42

radoslaw6363 napisał(a):O ile wiem to właścicielami praw do nazwy Polonez i Junak są Koreańczycy i zapewne trzeba by im było teraz zapłacić

Do nazw czego? :shock:
Kuba P.

Postprzez radoslaw6363 » poniedziałek, 7 lipca 2014, 21:50

Jak byśmy chcieli użyć nazwy do której prawa sprzedano , to trzeba płacić :mrgreen:
I dlatego samochodu Polonez raczej już nie będzie :lol:
Wcześniej Kolega pisał że nazwa samolotu nie jest Polsko brzmiąca, a my już nawet i do tego nie mamy praw i do wielu innych rzeczy np.
- http://natemat.pl/102693,tantiemy-za-cz ... ze-bawarii
radoslaw6363

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 7 lipca 2014, 22:09

radoslaw6363 napisał(a):Wcześniej Kolega pisał że nazwa samolotu nie jest Polsko brzmiąca, a my już nawet i do tego nie mamy praw i do wielu innych rzeczy np.

Inicjator projektu mógł zgłosić polsko brzmiącą nazwę dla tej konstrukcji w Urzędzie Patentowym jako znak towarowy. Nie pisałem, że ma być to ''Polonez" czy ''Przeleć mnie'' albo ''Ptasie Mleczko''.
Dziwi mnie tylko, że konstrukcjom powstającym w kraju nadaje się ''dziwaczne nazwy".
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 7 lipca 2014, 22:34

Samolot jest przeznaczony jednak głównie na rynki zewnętrzne i wymyślają nazwę taką, jaka da się wypowiedzieć w większości języków. "Chrząszcz" raczej się nie sprzeda. Dobrze jest to znane z rynku samochodowego.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Solo » poniedziałek, 7 lipca 2014, 22:41

W sumie to niegłupi pomysł, żeby utrudnić wrogowi komunikację w przypadku teoretycznego konfliktu: np. ORP Szczebrzeszyn. :)
Solo

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 7 lipca 2014, 22:44

piotr dmitruk napisał(a):Samolot jest przeznaczony jednak głównie na rynki zewnętrzne i wymyślają nazwę taką, jaka da się wypowiedzieć w większości języków. "Chrząszcz" raczej się nie sprzeda. Dobrze jest to znane z rynku samochodowego.

Owszem, zgadzam się. Ale mając jednocześnie wzięcie na rynkach zewnętrznych i polską nazwę, byłoby się czym chwalić ;o)
Miło byłoby też słyszeć ''stół z powyłamywanymi nogami'' z ust Japończyka :lol:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez radoslaw6363 » poniedziałek, 7 lipca 2014, 22:46

Co ja poradzę że dla mnie słowo POLONEZ kojarzy się z PL :lol: Flaris nic nie znaczy i pewnie nikt nie zastrzegł tego słowa :P
Po wpisaniu w necie jest TO https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... 201%20cena
Pamiętam sprawę kiedy z Cinqecento zniknęło Madein Poland . Niemcy nie chcieli samochodu z Polski ;o) ;o)
Jakoś nasz kraj się widocznie nie wszystkim dobrze kojarzy :shock:
Ja bym proponował do tego nieco podobnego do He-162 Salamander samolotu typowo Polską nazwę SZERSZEŃ :mrgreen:
Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 lipca 2014, 22:58 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 2 razy
radoslaw6363

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 7 lipca 2014, 22:56

Moim zdaniem piszesz swobodnie rzeczy delikatnie mówiąc niesprawdzone w oderwaniu od tematu.
Kuba P.

Postprzez RAV » wtorek, 8 lipca 2014, 08:24

piotr dmitruk napisał(a):Samolot jest przeznaczony jednak głównie na rynki zewnętrzne i wymyślają nazwę taką, jaka da się wypowiedzieć w większości języków. "Chrząszcz" raczej się nie sprzeda. Dobrze jest to znane z rynku samochodowego.

Z rynku samochodowego znane są też wpadki polegające na tym, że nazwa piękna w jednym języku jest śmieszna w innym. Sam byłem świadkiem podobnej wpadki z samolotem. Otóż pod koniec lat 90-tych byłem w PZL Okęcie z grupą studentów lotnictwa, głównie z Włoch i Holandii. Na początek któryś z dyrektorów zaprosił nas do sali konferencyjnej, żeby coś tam poopowiadać. Ludzie zaczęli rozglądać się po ścianach, bo wisiały tam obrazki z różnymi produktami zakładu. Również projektami. Jeden z nich, akrobacyjny samolot sportowy, wzbudził szczególnie duże zainteresowanie. Był dumnie podpisany "ASS-2".
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez dranio » wtorek, 8 lipca 2014, 10:23

Nazwa nazwą, ale zostało jeszcze sporo rzeczy do zrobienia. :mrgreen:

dranio
dranio

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste