Pytanie o cleaning station

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Pytanie o cleaning station

Postprzez tomekd » sobota, 12 lipca 2014, 12:36

Witam

Używam aerografu H&S ultra. Chce zbudować cleaning station. Taką prostą z butelki po wodzie mineralnej. Nurtuje mnie tylko jedna rzecz. Jak mam butelke i jak zrobie w niej dziurke dla aerografu to po czyszczeniu cały smród zostanie w butelce. Co z tym zrobić? Chyba nie zostawiać w domu tylko na balkon? Popatrzyłem na rozwiązanie wamodu te ich eko filtry. Skuteczne?
tomekd

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Pytanie o cleaning station

Postprzez Solo » sobota, 12 lipca 2014, 15:15

Opary nie zostaną w butelce, bo musisz zrobić otwory na ich odparowanie.
Jeśli chcesz w takim urządzeniu płukać aerograf, to tak to mniej więcej działa: to co wychodzi z aerografu wpada do butelki, ale wszelkie lotne substancje, w tym opary, muszą mieć ujście.
Bez tego cała zawartość aerografu będzie Ci się cofać i chlapać na zewnątrz.
Solo

Postprzez grzegorz75 » sobota, 12 lipca 2014, 15:21

To może dmuchaj w ... balon ?
Obrazek
grzegorz75

Postprzez tomekd » sobota, 12 lipca 2014, 15:33

Tak w balon najlepiej. Dzięki Solo za info. Uświadomiłeś mi to. Można zamknąć temat.
tomekd

Postprzez japaw » sobota, 12 lipca 2014, 17:53

Bierzesz butelkę, w nakrętce robisz dziurkę, w dnie parę dziurek, do butelki wpychasz watę techniczną jako namiastkę filtra. Używasz tak długo jak uważasz, następnie wyrzucasz butelkę (zostawiając nakrętkę z dziurką) i bierzesz nową, itd.
japaw

Postprzez Aleksander » sobota, 12 lipca 2014, 19:01

Kiedyś można było kupić taki filtr Wamodu z węglem, nakręcany na gwint butelki - mam taki zestaw - butelka po coli, dziurka w połowie korpusu butelki, zaklejana plastrem, na gwincie nakręcony filtr. Jak będziesz chciał to obejrzeć, zrobię fotkę.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 12 lipca 2014, 19:21

Cleaning station to po naszemu stacja czyszcząca i myślę że tej nazwy na Polskim forum należałoby się trzymać :mrgreen:
Aleksander napisał(a):Kiedyś można było kupić taki filtr Wamodu z węglem, nakręcany na gwint butelki - mam taki zestaw - butelka po coli, dziurka w połowie korpusu butelki, zaklejana plastrem, na gwincie nakręcony filtr. Jak będziesz chciał to obejrzeć, zrobię fotkę.

Z tego co wiem to jest to możliwe do nabycia http://www.mojswiatmodeli.pl/pl/p/Eko-F ... WA-12/2366
Obrazek
Ja mam takie badziewie ale nie polecam.
Obrazek
Gdyby to ustrojstwo połączyć z w/w filtrem Wamodu to może jakoś by to działało.
Ostatnio edytowano sobota, 12 lipca 2014, 19:28 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 2 razy
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez rotpol13 » sobota, 12 lipca 2014, 19:26

radoslaw6363 napisał(a):Cleaning station to po naszemu stacja czyszcząca i myślę że tej nazwy na Polskim forum należałoby się trzymać :mrgreen:

良いアイデア :!: :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 12 lipca 2014, 19:30

rotpol13 napisał(a):
radoslaw6363 napisał(a):Cleaning station to po naszemu stacja czyszcząca i myślę że tej nazwy na Polskim forum należałoby się trzymać :mrgreen:

良いアイデア :!: :mrgreen:

פריט ביטוי סדיר זה יחזור על פריטי הביטוי הסדיר אותם הוא מקיף בהתאם למספר הפעמים המצויין. מספר הפעמים לחזרה מצויין באמצעות תחומים. כך למשל באפשרותך לציין שעליו להתאים בין ‧ ל‧-פעמים, שעליו להתאים בדיוק ‧ פעמים, או שעליו להתאים לפחות פעם אחת. דוגמאות: אם תציין שעליו להתאים כל פעם, אם התוכן אותו הוא מקיף הוא abc, אז פריט ביטוי סדיר זה
A CO TY TAM WIESZ :shock: :lol: :!:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez rotpol13 » sobota, 12 lipca 2014, 19:47

Niestety nie wiem jak mam odpowiedzieć :(
Tylko to przyszło mi na myśl :mrgreen:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=k-cPpkmQ3ec[/youtube]
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 12 lipca 2014, 20:06

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0Rc-5llpD6M[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9EfdiKz-z8U[/youtube]
radoslaw6363

Postprzez Solo » sobota, 12 lipca 2014, 22:55

Ja polecam airbrush cleaning pot: niedrogie, bardzo ładnie "zbiera" wszystko z aerografu, ma filtr (ale opary wylatują z niego i tak bardzo mocno, tego się chyba nie uniknie, chyba że filtr węglowy ktoś zastosuje), a do tego służy jako bardzo wygodny i stabilny stojak do aero.

Obrazek
Solo

Postprzez GUDMUNDUR » sobota, 12 lipca 2014, 23:39

Swego czasu , chcąc zrobić sobie po modelarsku w stylu Adama Słodowego pojemniczek jak w temacie :

Obrazek

Wiadomo , z prawej aero , z lewej wylot z jakimś filtrem .
I czerwona pionowa rurka , prawie do dna . Dlaczego ? Dlatego , że rozpylony rozpuszczalnik z aero zmuszamy do przejścia przez ciecz na dnie . Po co ? Nie fruwa w słoiku chmura "smrodu" ,redukując emisje na zewnątrz .Chociażby cofając się przez otwór aerka . A tak , jeszcze mogę po przefiltrowaniu ( chociażby przez filtr od kawy ) na powrót użyć rozpuszczalnik do pierwszego płukania aero . Takie coś :-/ .
GUDMUNDUR

Postprzez Marcin Kuźniar » niedziela, 13 lipca 2014, 08:06

Do cleaning pota pokazanego przez Solo bardzo łatwo dopasować filtr węglowy Wamodu i wtedy jest tanio, wygodnie i bez smrodu rozpuszczalnika. Trzeba tylko pamiętać ze filtr węglowy ma ograniczoną żywotnośc, po jakimś czasie przestaje być drożny i trzeba go wymienic. Jeszcze jedno - w nowym filtrze przed pierwszym użyciem, trzeba usunąć foliową zaślepkę wlotu :)
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Postprzez Aleksander » niedziela, 13 lipca 2014, 08:32

Marcin Kuźniar napisał(a):. Jeszcze jedno - w nowym filtrze przed pierwszym użyciem, trzeba usunąć foliową zaślepkę wlotu :)

Prawda! :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje