Pytanie o cleaning station

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Pytanie o cleaning station

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 13 lipca 2014, 08:45

radoslaw6363 napisał(a):Cleaning station to po naszemu stacja czyszcząca i myślę że tej nazwy na Polskim forum należałoby się trzymać :mrgreen:
Aleksander napisał(a):Kiedyś można było kupić taki filtr Wamodu z węglem, nakręcany na gwint butelki - mam taki zestaw - butelka po coli, dziurka w połowie korpusu butelki, zaklejana plastrem, na gwincie nakręcony filtr. Jak będziesz chciał to obejrzeć, zrobię fotkę.

Z tego co wiem to jest to możliwe do nabycia http://www.mojswiatmodeli.pl/pl/p/Eko-F ... WA-12/2366
Obrazek
Ja mam takie badziewie ale nie polecam.
Obrazek
Gdyby to ustrojstwo połączyć z w/w filtrem Wamodu to może jakoś by to działało.

Szklany słoik z nakryciem ma tą zaletę że może służyć jako uchwyt do odkładanego na bok aerografu :lol:
Jako stacja czyszcząca jest do D..py , pomiędzy nakrętką a szkłem nie ma uszczelki i opary ulatniają się jak chcą .
Można spróbować założyć uszczelkę i jakiś łącznik z filtrem Wamodu może wtedy jakoś by to działało.
To jest szansa dla producenta takiego jak Wamod ! Może Panowie z Łódzkiej firmy opracują jakieś nie drogie i sprawnie działające urządzenie :?: Modelarski Nobel gwarantowany :D
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Reklama

Postprzez GUDMUNDUR » niedziela, 13 lipca 2014, 12:42

Z tym to każdy musi sobie jakoś radzić . Nie ma dymu bez ognia . Tak naprawdę to chyba ściana wodna , jak w prawdziwej lakierni może dać jakiś efekt .
Dla mnie więcej kłopotliwe są te wszystkie pojemniczki , buteleczki . Podczas przelewania , dolewania wystarczyłoby zastosować taki "epokowy" wynalazek jak dzióbek na brzegu pojemniczka .
Tak samo przy "clean stations" , tak trudno zrobić lejek ?
GUDMUNDUR

Postprzez Solo » niedziela, 13 lipca 2014, 19:53

Marcin Kuźniar napisał(a):Do cleaning pota pokazanego przez Solo bardzo łatwo dopasować filtr węglowy Wamodu i wtedy jest tanio, wygodnie i bez smrodu rozpuszczalnika. Trzeba tylko pamiętać ze filtr węglowy ma ograniczoną żywotnośc, po jakimś czasie przestaje być drożny i trzeba go wymienic. Jeszcze jedno - w nowym filtrze przed pierwszym użyciem, trzeba usunąć foliową zaślepkę wlotu :)

A możesz podpowiedzieć jak ten filtr dopasować (bo chętnie bym to zrobił)?
Ten filtr to taka długa rura i nie wiem, czy np. zwykłe przyklejenie go taśmą bezpośrednio nad "wydechem" w tym cleaning pocie załatwiłoby sprawę.
Podpowiesz?
Solo

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 13 lipca 2014, 22:04

To nie żadna długa rura :mrgreen: Ma dł. może 6-7 cm. albo coś koło tego :P Nakręca się to na gwint od typowej butelki PET :!:
Jak zdołasz umocować trwale do pojemnika stacji czyszczącej na wydechu ;o) taką końcówkę z gwintem to masz problem rozwiązany :!:
Proste to jak konstrukcja cepa, a nikt tego jeszcze nie zrobił :idea: :mrgreen:
Ja w necie nigdzie nie widziałem, może źle szukam ;o)
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Marcin Kuźniar » niedziela, 13 lipca 2014, 22:30

Po wyjęciu z cleaning pota tego sitka z niby filtrem, zostaje gniazdo srednicy około 25 mm. Znalazłem butelkę pet, której gwint pasuje do filtra, a szyjka pod gwintem ma srednicę 25 mm. Od butelki odciąłem kawałek szyjki z gwintem i wystajacym na około 5mm kołnierzem, który pasuje do gniazda cleaning pota. Filtr jest dosyc lekki i osadzony na wcisk w gnieździe cleaning pota jest mocowaniem dosyc pewnym, nigdy nie zdarzyło sie żeby wypadł.
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Postprzez Solo » niedziela, 13 lipca 2014, 22:42

Super porada panowie, wielkie dzięki.
Bankowo to kupię i zamontuję, dość trucia się acetonem.
Solo

Postprzez tomekd » czwartek, 17 lipca 2014, 13:26

Nie ma już eko filtrów od wamodu. Od dwóch lat przestali je produkować. Gościu z wamodu powiedział mi że po prostu nie schodziły. Szkoda. Bo pomysł był dobry.
tomekd

Postprzez radoslaw6363 » czwartek, 17 lipca 2014, 21:35

No to trzeba sobie samemu zrobić ! Węgiel aktywowany można kupić, rurkę dociąć i damy radę :mrgreen:
W tym sklepie wygląda jakby był :lol: http://www.mojswiatmodeli.pl/pl/p/Eko-F ... WA-12/2366
radoslaw6363

Postprzez tomekd » piątek, 18 lipca 2014, 14:33

No tak,sam właśnie kupiłem w tym sklepie.Mają małą ilość. A takto nigdzie indziej nie ma. Albo ostatnie resztki magazynowe :mrgreen: Więc jak mówisz czeka samoróbka.
tomekd

Postprzez Solo » sobota, 19 lipca 2014, 22:10

A potwierdzili dostępność towaru?
Gdy ja tam ostatnio kupowałem towar "dostępny", to po mniej więcej miesiącu dowiedziałem się, że jednak jest niedostępny.
Solo

Postprzez tomekd » niedziela, 20 lipca 2014, 07:34

Po prostu wysłali już. Dwa dni temu... Dostałem maila od nich...

---

Dzisiaj doszło.
tomekd

Postprzez tomekd » sobota, 26 lipca 2014, 13:28

Jeszcze jedno co do eko-filtrów wamodu(sorki że w nowym temacie ale zależy mi na szybkiej odpowiedzi). Czy węgiel aktywowy(a podejrzewam że to on jest w tym filtrze) może "zużyć" czy inaczej stracić swoje dobrodziejne właściwości jak jest na powietrzu(na balkonie założony na butelke PET)?
tomekd

Postprzez GUDMUNDUR » sobota, 26 lipca 2014, 15:06

Ja chemikiem nie jestem , ale jeśli to jest taki sam węgiel jak do filtrowania wody ? Przy czyszczeniu wody łączy się z metalami szkodliwymi dla ryb , ale po "napełnieniu" się , ponoć puszcza z powrotem do wody nieporządane trucizny . Dlatego używa się go jednorazowo . Tak samo przy domowym robieniu wina , filtrujemy wodę i do kosza . Przy wodzie niestety nie idzie stwierdzić czy jeszcze działa , co jest nawet szkodliwe dla rybek . A w użyciu z oparami rozpuszczalników to możnaby "wywąchać" chyba , że już jest do niczego . Powtarzam , myślę jak laik .
A w instrukcji nic fachowego nie piszą ? Do myślenia również daje to dlaczego przestali produkować ( chociaż niekoniecznie ) .
GUDMUNDUR

Postprzez tomekd » sobota, 26 lipca 2014, 15:28

Niestety wamod nic stosownego nie pisze. Tylko pare zdań o użytkowaniu i to wszystko. Co do zaprzestania produkcji to powiedzieli mi że zaprzestali produkcji bo się nie sprzedawały. Chyba po prostu jeszcze raz do nich zadzwonie.

---

Właśnie do nich zadzwoniłem. :) Okazało się że po prostu należy wąchać. Jak zaczyna się czuć duży smród z eko-filtra to okazuje się wtedy że jest do wymiany.
tomekd

Postprzez GUDMUNDUR » sobota, 26 lipca 2014, 15:40

Zdaje się , dopiero się dowiemy jak to działa w praktyce jak sam kupisz i nam potem opowiesz :D .
Ja uważam , że jeśli nie masz wyciągu nad modelarską malarnią to ten szkodliwy smród z pudełka do czyszczenia aero jest niczym do oparów fruwających przy samym malowaniu a następnie schnięciu modelu . Niedawno byłem w lakierni , używają tam komór malarskich , wyciągi itp. Wytrzymałem 5 minut :? . A pokasłiwałem pół dnia .
GUDMUNDUR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje