P-47N Thunderbolt - Italeri 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

P-47N Thunderbolt - Italeri 1/72

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 14 lipca 2014, 19:17

Warsztat trzeci .

Przedmiotem pracy jest myśliwiec amerykański z II wojny światowej , potocznie nazywany "dzbankiem" .
Krótki inbox . Kalkomanie są do trzech malowań . Pierwsze na przodzie pudełka z bardzo efektownymi szachownicami i dwa pozostałe , przedstawione na tyle pudełka .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
GUDMUNDUR

Reklama

modele polskich samolotów

Re: P-47N Thunderbolt - Italeri 1/72

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 14 lipca 2014, 19:23

Małżonka Tobie pozwoli na naklejanie gołych cycków na model :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 14 lipca 2014, 19:28

W sumie to sam mam obiekcje :shock: . To jest potężny samolot , a z tymi kalkami będzie wyglądał jak reklama tandetnego " S... ...pu "
GUDMUNDUR

Postprzez Solo » poniedziałek, 14 lipca 2014, 19:34

A opowiesz co zamierzasz zrobić z tym modelem?
Jakie ambitne plany i w ogóle?
Solo

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 14 lipca 2014, 19:43

Skleić ..............
i pomalować :D .
Do trzech razy sztuka , a więc plan jest taki żeby już wreszcie pomalować aerografem , dobrze amatorsko ;o) .
Na podstawie instrukcji i zawartości tylko i wyłącznie pudełka :) .
Jakie malowanie , jeszcze nie wiem . Na pewno nie to z ludkiem , taka pokraka jakaś . Zostają szachownice :P , i te panienki .
GUDMUNDUR

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 14 lipca 2014, 22:09

Pierwsze malowanki .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie jestem pewien znów kolorów na fotelu , trzeba poszukać w innych instrukcjach .
GUDMUNDUR

Postprzez Solo » poniedziałek, 14 lipca 2014, 22:13

Ale to chyba nie aerografem?
Solo

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 14 lipca 2014, 22:15

Pędzelkiem , lubię pędzelkiem :D . Oczywiście jeszcze raz będę malował .
A tak przy okazji .
Czy będzie w ogóle efekt na plus po nałożeniu łosza ? Bo ja tak patrząc na zdjęcia podłogi , myślę że nie potrzeba . Tam są takie szczebelki , że cieni jest i tak dużo . Spróbuje pomalować jeszcze raz bardzo cieniutko , żeby zostawić zróżnicowaną barwe .
GUDMUNDUR

Postprzez greatgonzo » wtorek, 12 sierpnia 2014, 14:13

GUDMUNDUR napisał(a):
No tak , mi to nikt nie podpowie ;o) ;o) .

Co się dziwisz ;)?

GUDMUNDUR napisał(a): plan jest taki żeby już wreszcie pomalować aerografem , dobrze amatorsko ;o) .
Na podstawie instrukcji i zawartości tylko i wyłącznie pudełka :) .
greatgonzo

Postprzez GUDMUNDUR » wtorek, 12 sierpnia 2014, 16:43

Tak napisałem ponieważ po lekturze wielu , wielu warsztatów unikam niepotrzebnych kłótni do niczego nie prowadzących . :evil: Chyba , że do banów. 8-) Głównie miałem na myśli - bez blaszek , dodatkowych kalkomanii , książek , itp.
Ale jeśli ktoś napisze w czas ( nie w galerii ) jakąś mądrą wskazówke , na pewno nie zapomnę podziękować .
Zwłaszcza o wyborze kolorów . To akurat "umiem" zrobić .I przede wszystkim na pewno to się przyda nie tylko mi . Dużo modelarzy czyta i ogląda warsztaty . A więc każda wskazówka zostawi swój ślad :D .
P.S. Po to jest warsztat , szanuje innych doświadczenie . Gdyby było inaczej wstawiałbym tylko do galerii zdjęcia , ja pokazuje wszystko , nawet jak nie wychodzi . Bo o zabawe chodzi :mrgreen: .

A w temacie modelu . Będę malować wersje tytułową z pudełka . Ciężko będzie ale próbuje . 8-)

Obrazek
GUDMUNDUR

Postprzez LazyCat » wtorek, 12 sierpnia 2014, 17:20

Jesli chcesz cos do cwiczenia roznych technik malarskich to czemu nie, ale jesli chcesz zrobic model P-47N to zostaw "to to" i spraw sobie zestaw Sword. Ten zestaw (Italieri) nie jest wart zachodu, podobnie jak zestaw Hellera, lepiej kupic 2 zestawy Revell P-47M-1 i z nich wystugac poprawne skrzydlo.
Ja ze swojego zachowalem tylko kalkomanie, reszta do bani.
Obrazek
LazyCat

Postprzez greatgonzo » wtorek, 12 sierpnia 2014, 17:23

Tak napisałem ponieważ po lekturze wielu , wielu warsztatów unikam niepotrzebnych kłótni do niczego nie prowadzących .

Wiesz, ja mam dokładnie odwrotnie. Jak słyszę, że zgodność z oryginałem jest dla autora nieistotna to staram się nie ruszać tematu dokładnie z tych powodów, o których napisałeś. Nie zdziwiłbym się gdybym nie był tu osamotniony ;).

A poza tym to zupełnie nie rozumiem rozstrzygania takich kwestii w tematach, w których z założenia nie mają one znaczenia. Nie w sensie, że to coś złego, po prostu ja się w takich akcjach nie orientuję :).
greatgonzo

Postprzez GUDMUNDUR » wtorek, 12 sierpnia 2014, 17:52

LazyCat napisał(a):Jesli chcesz cos do cwiczenia roznych technik malarskich to czemu nie

Zgadza się w 100% ale czy to przeszkadza dowiedzieć się przy okazji np. , że kolor wnętrza kabiny jest inny w Thunderboltach ?
A może ktoś inny jest akurat na etapie kupowania takiego modelu i dowie się , że lepszy jest taki a nie inny . Ja nic przeciw nauce nie mam . Byle nikogo nie zmuszać do niczego :D .

greatgonzo napisał(a):Jak słyszę, że zgodność z oryginałem jest dla autora nieistotna

Istotna jest na pewno dla każdego , problem jest z ofertą jaką mamy do dyspozycji w sklepach . Na samo klejenie modeli potrzeba dużo wolnego czasu ( jak ktoś ma w ogóle wolny czas na modele). A żeby dowiedzieć się wszystkiego o wszystkich modelach jakie ludzie mają po szafach , pewnie życia by starczyło .Idąc tą drogą musiałbym natychmiast wyrzucić 99 % modeli jakie mam już kupione . A po drugie po to się kupuje gotowy zestaw do sklejania . Jeśli będę miał parcie na 100% realizm to lepiej samemu zacząć robić od podstaw , wtedy zrobie to co chcę ( ważne )a nie to co mi się podsuwa na półkach w sklepie .
GUDMUNDUR

Postprzez rotpol13 » wtorek, 12 sierpnia 2014, 17:56

GUDMUNDUR napisał(a):...Jeśli będę miał parcie na 100% realizm to lepiej samemu zacząć robić od podstaw , wtedy zrobie to co chcę ( ważne )a nie to co mi się podsuwa na półkach w sklepie .

Bardzo mądrze powiedziane :!:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez greatgonzo » wtorek, 12 sierpnia 2014, 19:52

GUDMUNDUR napisał(a):
Istotna jest na pewno dla każdego

Jak się zapisałem do internetu modelarskiego to dokładnie tak myślałem. Już dawno mi przeszło.

A tak przy okazji to z tym DDG w kabinach P-47 to nie jest aż tak definitywnie :).
greatgonzo

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat