Folia metalowa - BMF czy coś lepszego?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Folia metalowa - BMF czy coś lepszego?

Postprzez potez » środa, 16 lipca 2014, 23:54

Sa dwie mozliwosci:
1) zamienione folie-bright chrome sie mocno błyszczy, moze byc w kopercie od bc a w środku po prostu inna folia
2) bright chrome jest dziwny i wyglada u mnie jakby sie starzał :roll: tzn mam taka chyba z 10 lat i ostatnio chciałem użyc, niestety praktycznie rozsypywała się przy próbach cięcia na wąskie paski, co wiecej wygląda jakby się zmatowiła trochę.
Moze po,prostu ta folia u sola jest stara i sie utleniła?
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Komandor » czwartek, 17 lipca 2014, 13:45

piotr dmitruk napisał(a):
Solo napisał(a):Jestem jednak trochę rozczarowany: folia ultra bright chrome nie jest zbyt błyszcząca, przypomina raczej folię aluminiową.

Moja na papierze też jest trochę nierówna, ale wygładzona na miejscu błyszczy się lepiej. Zresztą nie używasz przecież wielkiego arkusza. Chyba że ktoś CIę nabrał, i masz inny arkusz w środku.
Obrazek

Komandor napisał(a):Kolega robi jak zechce, ja uważam, że gra nie warta świeczki w skali 1:48, no chyba że, 1:24. Solo - łączenie nigdy nie ginie, chyba, że zaszpachlowane !

Muszę poprzeć Solo. Widać, że nie pracowałeś z BMF. Jest tak cienka, że łączenie jest kompletnie niewidoczne.

Trafiłem w markecie budowlanym na coś takiego. Ultracienka. Jeszcze nie wypróbowałem. Może nie jest to chrom, ale na gładkiej powierzchni może wyglądać nieźle.
Obrazek

Napisałem, że każdy robi jak uważa. Dla mnie to ma sens w momencie amortyzatora o przekroju min. 1 cm i długości 5 cm. Inaczej efekt dla mnie jest nie widoczny, tym bardziej, że nie spotkałem się na używanym samolocie, z wypolerowanym i nie ubrudzonym olejem amortyzatorem olejowym. Jeśli robicie modele samych amortyzatorów, jeszcze nie zamontowanych, to zgoda. Ja takich modeli nie robię.

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Solo » czwartek, 17 lipca 2014, 13:51

piotr dmitruk napisał(a):Moja na papierze też jest trochę nierówna, ale wygładzona na miejscu błyszczy się lepiej. Zresztą nie używasz przecież wielkiego arkusza. Chyba że ktoś CIę nabrał, i masz inny arkusz w środku.

Piotr, chyba mnie nie nabrali, poniżej zdjęcie tej foli BFM (po prawej), a po lewej folia od Spitona - chyba nie muszę tłumaczyć jaka jest różnica?
Moja folia BMF też jest lekko nierówna i trzeba ją polerować, ale nawet wtedy efekt jest dość daleki od tego co uzyskuję stosując tę spitonową folię. Jej wadą jest na pewno znacznie większa grubość niż BMF, ale i tak jest dość cienka i wygodna w aplikowaniu.
BTW - gdzie w Polsce można kupić tę folię BMF?
Ja swoją ściągałem aż z USA, u nas teoretycznie ma ją w ofercie Jadar, ale w praktyce jej nie ma od wielu miesięcy.

Obrazek
Solo

Postprzez Solo » czwartek, 17 lipca 2014, 13:58

Komandor napisał(a): Inaczej efekt dla mnie jest nie widoczny, tym bardziej, że nie spotkałem się na używanym samolocie, z wypolerowanym i nie ubrudzonym olejem amortyzatorem olejowym. Jeśli robicie modele samych amortyzatorów, jeszcze nie zamontowanych, to zgoda. Ja takich modeli nie robię.

Amortyzatory, a konkretnie ich tłoki, nawet w mocno wyeksploatowanych maszynach są zawsze idelanie błyszczące i równe, bo z definicji takie muszą być. :)
Zacieki od smarów to jedno, ale gładka, błyszcząca powierzchnia to fakt.
I uzyskanie czegoś takiego w modelu jest bardzo fajne.
Popatrz na tłoki do mojego Tomcata - nie są według Ciebie realistyczne?
Farba byłaby lepsza?

Obrazek
Solo

Postprzez rotpol13 » czwartek, 17 lipca 2014, 14:08

Solo napisał(a):Amortyzatory, a konkretnie ich tłoki, nawet w mocno wyeksploatowanych maszynach są zawsze idelanie błyszczące i równe, bo z definicji takie muszą być. :)

Solo ma rację.
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 17 lipca 2014, 16:43

Komandor napisał(a):nie spotkałem się na używanym samolocie, z wypolerowanym i nie ubrudzonym olejem amortyzatorem olejowym. Jeśli robicie modele samych amortyzatorów, jeszcze nie zamontowanych, to zgoda.

"Any time, baby"

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez rotpol13 » czwartek, 17 lipca 2014, 16:59

Dodam jeszcze zdjęcie z ładną panią :D

Obrazek

1st Lt. Emily Young, 20th Maintenance Group, scrubs the landing gear of an F-16 in the Wash Rack.
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez kashato » czwartek, 17 lipca 2014, 17:22

Jeśli chodzi o zakup folii BMF - w ofercie ma ją sklep Car-Model-Kit.com w Czechach. Tam też kupiłem swoją.
kashato

Postprzez agalant » piątek, 25 lipca 2014, 08:55

rotpol13 napisał(a):
Solo napisał(a):Amortyzatory, a konkretnie ich tłoki, nawet w mocno wyeksploatowanych maszynach są zawsze idelanie błyszczące i równe, bo z definicji takie muszą być. :)

Solo ma rację.

Mimo nadesłanej przez Piotra dokumentacji foto, która zamyka dyskusję, dodam parę słów. Wyciek oleju z amortyzatora jest wskazaniem do jego wymiany, podobnie każdy wyciek w komorze podwozia (i nie tylko). Po to amerykańskie maszyny są tam malowane na biało. W praktyce wszystkie ślady oleju są czyszczone (choć oczywiście zostaje toto w zakamarkach i na starzejącej się farbie zawsze pozostają odbarwienia), a pojawienie się nowego wycieku oznacza, że dziś nie polatamy :)

Natomiast kolumna amortyzatora robi się matowa podczas eksploatacji: w wyniku tarcia o uszczelniacze pojawiają się rysy równoległe do osi amortyzatora, co z daleka widoczne jest jak lekkie zmatowienie. Zdjęcie zamieszczone przez Piotra świetnie to ukazują.

Solo, nie martwiłbym się lekką matowością, chyba, że chcesz odwzorować zmatowienie w części kolumny chowającej się w cylindrze, a idealny błysk poniżej.
agalant

Postprzez Solo » piątek, 25 lipca 2014, 10:10

Uważam, że aż takie roztrząsanie tego tematu to przesada.
Odtwarzanie pewnych elementów w modelach to kwestia umowności.
Dla mnie coś takiego jak tłok w amortyzatorze to błyszczący chrom i tak je staram się robić.
Na zdjęciach prawdziwych samolotów nawet jeśli te tłoki są zmatowione, to i tak z daleka wyglądają jak pochromowane.
I tak je będę robić, najbardziej błyszczącą folią jaką uda mi się dostać.
Solo

Postprzez Kuba Lipiński » piątek, 25 lipca 2014, 10:30

Solo napisał(a):I tak je będę robić, najbardziej błyszczącą folią jaką uda mi się dostać.

Cześć. Tylko żebyś nie spędził reszty życia na jej szukaniu, bo widzę, że na warsztacie masz sporo :P

Pzdr!
Kuba Lipiński

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje