podkłady pod Alcady II

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

podkłady pod Alcady II

Postprzez Waldemar » czwartek, 17 lipca 2014, 15:11

Witam!
Koledzy proszę o poradę : czy pod Alcada II konieczny jest pokład Alcadowski typu: Grey Primer czy Honey Primer -nie może tego problemu załatwić inna farba akrylowa szara lub biała matt czy gloss (wiem z for internetowych że Alcad nie może być położony sam na plastyk bo nie może się wgryść !!) .Wiem że nie którzy stosują czarny błyszczący akryl i efekty są zadowalające !!?.
Piszę o tym dlatego że producent Alcada II rozgranicza podkłady na III rodzaje:
1.Alcad Regular:
2.Alcad High Shine ;
3.Alcad Transparnet.
Wymienione mają rożne zastosowania stosownie do planowanych użycia farb. Oczywiście producent podaje żeby używać tylko te podkłady w celu osiągnięcia właściwego efektu.
Proszę o poradę
Waldemar

Reklama

Re: podkłady pod Alcady II

Postprzez Solo » czwartek, 17 lipca 2014, 15:15

Zależy jakie Alclady.
Ja używam tylko metalizerów, więc do nich stosuję podkład Gloss Black Base Alclada z dobrym skutkiem.
Ale można używać jakiegokolwiek innego podkładu, a na niego kłaść błyszczącą czarną farbę, wtedy efekty działania takich metalizerów są naprawdę lepsze.
Solo

Re: podkłady pod Alcady II

Postprzez xmald » czwartek, 17 lipca 2014, 16:16

Pod Alclada II stosuję z powodzeniem czarną Pactrę i też daje radę. W zależności od efektu używam matu albo błyszczącej. Mówię oczywiście o metalizerach tej firmy. Spróbuj na boku i zobaczysz o co chodzi.
xmald

100-lecie Niepodległości

Powrót do Lotnictwo - warsztat