Panzerkampfwagen IV 1:35 Tamiya

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Panzerkampfwagen IV 1:35 Tamiya

Postprzez Maciej56 » wtorek, 1 lipca 2014, 22:16

Witajcie mam nadzieję że administrator pozwoli opublikować w innej formie prezentację mojego modelu. Jeżeli jest to jednak niedozwolone to proszę o przeniesienie tego postu do innego działu.

Kilka lat temu zbudowałem model Panzerkampfwagen IV 24 dywizji Pancernej ktora w 1943 roku została rozbita pod Stalingradem postanowiłem trochę zmienić formę prezentacji, ktorą zrobiłem w formie filmiku.
Prosił bym o ustosunkowanie się do takiej formy przedstawiania modelu oraz jego ocenę.

http://www.youtube.com/watch?v=VcmhipR0 ... detailpage

Pozdrawiam Maciej
Maciej56

Reklama

Re: Panzerkampfwagen IV 1:35 Tamiya

Postprzez merlin_PL » środa, 2 lipca 2014, 07:37

Cikawa forma prezentacji , aczkolwiek szczerze mówąc z modelarskiego punktu widzenia niewiele widać.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Krzysiek Oniśk » środa, 2 lipca 2014, 14:47

... pomijając fakt, że IVki z osłonami nie mogło być w Stalingradzie...
Wersję H zaczęto produkować w kwietniu 43 r.
Krzysiek Oniśk

Postprzez Maciej56 » środa, 2 lipca 2014, 21:44

oznaczenie 24 dywizji pancernej było w komplecie. Czyżby producenci popełnili błąd?
Budując model sprawdziłem szlak bojowy dywizji i dlatego umocowałem go w Stalingradzie. Przekonania nabrałem ogladając film "Stalingrad" (2013 rok produkcji) gdzie można zobaczyć bliźniacze czołgi z osłonami . Wiem że rosjanie bardzo dokładnie odwzorowali pojazdy wojskowe w tym filmie.

gdzie tkwi błąd??
Maciej56

Postprzez Vis13 » czwartek, 3 lipca 2014, 00:22

Już zostało napisane, błąd tkwi w dołączonych kalkach, o rosyjskich producentach filmowych i ich wynalazkach nie wspominając bo to kiepskie referencje. Wersja H jaką usiłuje odwzorować stary model tamki, była produkowana dopiero od połowy 43 o czym pisał kolega powyżej. Wiec dywizja zniszczona na początku 43 w kotle Stalingradu siłą rzeczy nie mogła posiadać tego typu "czwórki".
Vis13

Postprzez Voltan » czwartek, 3 lipca 2014, 07:15

merlin_PL napisał(a):Cikawa forma prezentacji , aczkolwiek szczerze mówąc z modelarskiego punktu widzenia niewiele widać.

Zgadzam się.

Pytanie czy pod Stalingradem mogły występować czołgi w takim malowaniu? Pomijając ekrany i wersję H.
Pytam bo na prawdę nie wiem.
Voltan

Postprzez Krzysiek Oniśk » czwartek, 3 lipca 2014, 15:41

Maciej56 napisał(a):Przekonania nabrałem ogladając film "Stalingrad" (2013 rok produkcji) gdzie można zobaczyć bliźniacze czołgi z osłonami . Wiem że rosjanie bardzo dokładnie odwzorowali pojazdy wojskowe w tym filmie.

Film to kiepskie kompendium wiedzy militarnej. Gry to samo - w najnowszym Sniper Elite pod Tobrukiem stoi wrak Tygrysa (pierwsza plansza).
I nie, to co widziałem w trailerze (filmu nie oglądałem) nie było dobrze odwzorowaną IVką (totalna nieproporcjonalność no i wersja H w Stalingradzie). Przy obecnych technikach chyba lepsze byłoby zrobienie jej w CGI, albo najlepiej - wynająć z jakiegoś muzeum, bądź kolekcji prywatnej.

P.S. Raz ktoś zrobił pracę "ulice Stalingradu", jakiś domek Miniartu i Pantera obok...
Krzysiek Oniśk

Postprzez PiterATS » czwartek, 3 lipca 2014, 16:48

Maciej56 napisał(a):Przekonania nabrałem ogladając film "Stalingrad" (2013 rok produkcji) gdzie można zobaczyć bliźniacze czołgi z osłonami . Wiem że rosjanie bardzo dokładnie odwzorowali pojazdy wojskowe w tym filmie.

No to gratuluję wzorowania się filmie fabularnym :mrgreen: Pod względem merytorycznym akurat ten film jest słaby i wcale nie jest prawdą że Rosjanie bardzo dokładnie odwzorowali w nim pojazdy. Wręcz odwrotnie, dawno nie widziałem takiej słabizny- o Czwórkach H już wspomniano.
PiterATS

Postprzez Boogeyman » czwartek, 3 lipca 2014, 21:17

Te Pz. IV to na trailerze przypominały jakąś hybrydę Tigera i IV :roll:
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Postprzez bartek72 » piątek, 4 lipca 2014, 22:43

Czyżby producenci popełnili błąd?

Ha! Szkoda, że producent nie dołączył do zestawu kalkomanii palemki Afrika Korps! Ja, kiedy miałem tak z 10 lat, notoryczne wszędzie ją przyklejałem, jeżeli tylko była w zestawie kalkomanii (zdaje się, że na niemieckim rynku swastyka była i jest zakazana). Coś mi się kołacze po głowie, że Wespe z Matchboxa też ją miało... Ach, stare dobre czasy...
A tak na poważnie - takiej prezentacji stanowczo mówimy nie. Niestety jakość zdjęć w niej zawartych nie daje szansy oceny modelu.
bartek72

Postprzez Copycat » niedziela, 20 lipca 2014, 16:38

Z ciekawości obejrzałem film, pierwszą rzeczą po jakiej kiedyś starałem się zidentyfikować IV i odróżnić ją od jednak podobnej III, są koła. Na filmie są duże i jest ich chyba 5. Panzer III A? Ekrany bardziej w celu zasłonięcia reszty czołgu?
Końcówka lufy jest ustawiona dobrze? Nie powinna być poziomo? Koła przybrudzić bo są za czyste w porównaniu do reszty, a tak to fajny, chociaż też wolałbym zdjęcia, a filmik raczej jako dodatek.
Copycat

Powrót do Pojazdy wojskowe - galeria ukończonych modeli