I-16 typ 24, Hasegawa 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

I-16 typ 24, Hasegawa 1/72

Postprzez Bercik » piątek, 3 kwietnia 2009, 23:09

Witajcie :)
Korzystając z chwilowego renesansu najwspanialszej na świecie skali :P pokażę, co tam sobie dłubię. Lightning czeka w Tomaszowie na ostatnie szlify, a w Krakowie składam parę projektów, przygotowując pod późniejszy malunek.
Iszak się wydawał fajnym modelem, na pozór szybki projekcik, w pudełku wygląda cacy, najlepiej zdecydowanie z dostępnych, a i sporo ciekawych malowań, to sobie kupiłem cztery. Ależ było zaskoczeniem jak zacząłem go składać :mrgreen: Kadłub schodzi się nieźle, chociaż w części ogonowej trudno podejść z narzędziami. Ale na łączeniu skrzydło-kadłub szpara ze 2 milimetry. Wstawiłem klin w kadłub, szpara zniknęła ale pojawił się wielki uskok, nie wiem co lepsze w sumie. Kabiny nie widać zupełnie, więc nie ma się co trudzić... Linie były płyciutkie miejscami, przeryłem całość, żeby wash się później nie wymywał. Kolor wnętrza to otwarta sprawa, dobierałem na oko poczytawszy artykuł Tomka Gronczewskiego na PME i polecaną przezeń książkę, ale chyba wyszedł zbyt niebieski, no trudno ;o)

Obrazek
Obrazek

I już po obróbce, no nie jest to przyjemna budowa, jeszcze 3 miejsca delikatnie szpachlowane i trzeba doszlifować stateczniki, bo świeżo po klejeniu. O ile modele w tej skali lubię najbardziej, to przy tym małym wysiada mi cierpliwość 8-) Linie na łączeniu skrzydła z kadłubem są wypłycone szpachlą, pod światło wydają mi się gładkie chociaż tak nie wyglądają. Sam obszar kadłuba w tym miejscu kiepawy, cztery duże jamki skurczowe, szpachlowane CA więc ich nie widać :) Ewentualne poprawki już po podkładzie, za jakiś tydzień myślę... Zapomniałem z domu praktycznie wszystkich narzędzi, także rurom nadam wygląd właśnie wtedy. Tło do zdjęć zmieniłem i próbuję złapać lepsze ustawienia aparatu :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam :->
Obrazek
Obrazek
Bercik

Reklama

Re: I-16 typ 24, Hasegawa 1/72

Postprzez lejgo_inc » sobota, 4 kwietnia 2009, 07:00

Fajny maluch, będę z zainteresowaniem śledził relację.
Piszesz że kupiłeś cztery sztuki - nadal masz zamiar zrobić wszystkie? :)
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez Bercik » sobota, 4 kwietnia 2009, 10:16

Hej! Prawdę mówiąc mam jeszcze jedną luzem z ICM, zakupiłem też swojego czasu Zveno z dwiema kolejnymi :shock: Zastanawiam się poważnie co z tym zrobić, chciałem zacząć wszystkie na raz i robić mniej więcej jednocześnie, ale raczej sobie taki sposób podaruję :lol:
Chociaż nic nie piszę, Twoje relacje także uważnie oglądam ;o)

EDIT: Dla niego takie ubranko (http://wp.scn.ru/) :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez greatgonzo » sobota, 4 kwietnia 2009, 11:44

Jak nakładany był ten kamuflaż? Zgaduję, że ławkowcem napaćkano coś białego, a potem tu i ówdzie to się starło, poodpadało i zbrudziło. Nie opuszczę żadnego odcinka relacji z malowania!
greatgonzo

Postprzez Bercik » sobota, 4 kwietnia 2009, 12:08

Sęk w tym, że pomimo przejrzenia 6 pozycji poświęconych I-16 nie trafiłem na żadne zdjęcie tej maszyny, liczę więc po cichu, że może któryś z Forumowiczów się z takim spotkał. Do malowania jeszcze daleko Radku ;)
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez greatgonzo » sobota, 4 kwietnia 2009, 14:32

Wytrzymam 8-)
greatgonzo

Postprzez spiton » sobota, 4 kwietnia 2009, 15:02

Ratę, uważam za bardzo zgrabny samolocik. A ze zgrabnymi samolotami jest tak, że często wyglądają lepiej w jednobarwnym malowaniu.
Tak czy inaczej będę z niecierpliwością obserwował Twoja relację
spiton

Postprzez Bercik » wtorek, 7 kwietnia 2009, 00:03

Muszę Cię rozczarować Spitonie, wszystkie moje Iszaki będą kolorowe ;o) Radku, malarzem wybitnym nie jestem więc nie obiecuj sobie nie wiadomo czego :P
Model jest już gotowy na przyjęcie podkładu, co nastąpi zapewne w środę. Tymczasem, jako uzupełnienie, wrzucam fotkę wnętrza z drugiego egzemplarza, który stanął na widocznym etapie. Środek bohatera tej relacji wygląda niemal identycznie, ale fotki nie mam...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez Bercik » poniedziałek, 18 maja 2009, 22:07

Hej!
Podkład, Alclad i początki malowania. Kolorek na spód był mieszany i wpadał w błękit, wycieniowałem go dosyć mocno więc to, co widać zmieniło się trochę względem wyjściowej barwy, niemniej tak zostanie... Zdjęcie znów robione w spartańskich warunkach prymitywnym kompaktem, dodatkowo przekłamuje kolor. Zamieszczone z kronikarskiego obowiązku i czysto poglądowe :P

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez spiton » poniedziałek, 18 maja 2009, 22:57

Jest nieźle!!Fajne wnętrze!! I zgrabny preszejding;_))
spiton

Postprzez hacz » poniedziałek, 18 maja 2009, 23:00

Witam
Co prawda skala jak dla mnie nie taka ale czekam na efekt końcowy :!: . mi też się marzy cała ich cała kolekcja :!: ten niebieski na spodzie chyba mocno przesadzony, a może to tylko tak na zdjęciu wygląda.
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez Bercik » poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 09:45

Hej, dawno mnie tu nie było :( Dziękuję za miłe opinie. Ruszyłem dalej z robotą, pomalowałem i trochę zmęczyłem górę, nie dysponując żadnym zdjęciem lekko puściłem wodzę fantazji :) Na dole zrobiłem imitacje zabrudzeń od błota/kurzu podrzucanego przez podwozie i brudzącego jego okolice...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 13:57

Dolna powierzchnia to, no nie wiem, pewnie z jakichś zdjęć? Góra natomiast "zarąb...czasta". :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez erkamo » poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 15:05

Jaho63 napisał(a):Góra natomiast "zarąb...czasta". :)

Potwierdzam choć nie bardzo potrafię ocenić, co oznacza przymiotnik użyty przez Jaho63 :lol: !
To malowanie robi fajne wrażenie (przynajmniej na mnie :mrgreen: )
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez Bercik » poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 19:59

Dzięki, dół to eksperyment, hmm... Bardziej wiodła mnie ciekawość, jak takie coś będzie wyglądało, samolot jest w malowaniu zimowym i chciałem wyeksploatować spód inaczej, niż robię to w innych modelach :P
Obrazek
Obrazek
Bercik

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat