DFW C.V - kolor plakietki

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

DFW C.V - kolor plakietki

Postprzez PrzemoL » czwartek, 7 sierpnia 2014, 11:26

Czy ktoś ma informacje, jakie kolory miały okolicznościowe plakiety "Za obronę Kresów Wschodnich" malowane na samolotach 12 EW na froncie wschodnim w 1919 roku. W książce T. Królikiewicza jest czarno-białe zdjęcie. Czy można przyjąć czerwone tło, biała obwódka, orzeł i wstęga oraz czarne litery?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Obrazek
Namarie...
PrzemoL

Reklama

Re: DFW C.V - kolor plakietki

Postprzez waran » czwartek, 7 sierpnia 2014, 12:03

Przemku ,wiadomo że kolorowych fotek nie znajdziemy.Wszelkie rysunki to domniemania ich autorów ,więc trapi nas ten sam problem. Chyba że znajdziemy opis z tego okresu jak malowano te znaki ,co jest jednak mało prawdopodobne.Musimy zdać się na naszą szmatopłaciarską ;o) intuicję.Pozdrawiam serdecznie.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez potez » czwartek, 7 sierpnia 2014, 12:21

Raczej prezyjmuje się, że tło było czarne. Jest w tym pewna logika, pazury orła są czerwone więc na czerwonym tle byłyby niewidoczne ;o)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez PrzemoL » piątek, 8 sierpnia 2014, 20:08

Dzięki za odzew. Tak podejrzewałem, że jednolitej teorii nie będzie.
Potez, trochę mnie nie przekonuje wersja z czerwonymi szponami. Skąd ten pomysł? Masz jakieś uzasadnienie dla tej wersji? Zwykle na naszych godłach dziób i szpony są złote (żółte) i ku temu raczej bym się skłaniał, a czerwone tło dla białego orła też mnie bardziej przekonuje.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez fragles » piątek, 8 sierpnia 2014, 21:06

PrzemoL napisał(a):Czy można przyjąć czerwone tło, biała obwódka, orzeł i wstęga oraz czarne litery?

Nie. Czarne tło, srebrna obwódka, orzeł i wstęga białe, czerwone litery. Szpony i dziób orła żółte. Kreska podkreślająca srebrną obwódkę od dołu i z prawej - czarna.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez potez » piątek, 8 sierpnia 2014, 22:36

Żartowałem z tymi czerwonymi pazurami :mrgreen:
ot takie "coś" w wentylator wpuściłem ale temat niszowy to i odzew marny, nie ma zainteresowanych do konstruktywnej rozmowy :->
Na zupełnie poważnie - oryginały były z tego co pamiętam ze srebrnej blachy z nałożoną czarną emalią. Gdzieś miałem zdjęcie takiej plakiety w kolorze ale nie potrafię znależć, wydaje mi sie , że gdzieś na odkrywcach była...
Co do kolorystyki rysunku na samolocie, nie wiem skąd fragles wziął tak szczegółowy opis, możesz się podzielić źródełkiem? Bo jak się patrzy na to zdjęcie to sensownie to wygląda.
Jeśli chodzi o źródła kanoniczne to proszę z Księgi ku czci poległych Lotników:
Obrazek
kolory godeł z tej księgi sprzed ponad 80 lat, bronią się w świetle aktualnej wiedzy. Więc co do czarnego tła to na 100% nie ma opcji, żeby było czerwone.
potez

Postprzez PrzemoL » piątek, 8 sierpnia 2014, 23:26

Fragles, dołączam się do pytania Poteza o źródło dla tak kategorycznego stwierdzenia.
Potez, zdjęcia pierwszej wersji plakiety, wykonanej prawdopodobnie ze srebra, są np. w nrze 16 Lotnictwa z Szachownicą. Jest oczywiście także zdjęcie wersji malowanej, ale nie ma ani słowa o kolorystyce.
Wielkie dzięki za ten skan z Księgi..., nie widziałem, że tam jest taka ładna kolorówka. Jest tylko jedno ale, wiem, że jest to cenne i sprawdzone źródło, ale nie podoba mi się (nie przekonuje mnie) taka strasznie germańsko rosyjska czarno-biała wersja naszego godła. Trochę mi wygląda, że w Księdze jest po prostu wersja czarno-biała czegoś, coś w rzeczywistości mogło być bardziej kolorowe. A z drugiej strony, może tak było prościej malować, monochromatycznie...

A cały temat wziął się stąd, że namawiam znów Rowana Broadbenta, aby przy opracowywaniu zestawu kalek do najnowszego wypustu WNW, czyli DFW C.V, uwzględnił jakieś fajne polskie malowanie. I tak mi się ta "2" z 1 E. Wlkp. z plakietą i imieniem Wanda spodobała. Nie spodziewałem się tylko, że z takim oznaczeniem będą aż takie kłopoty...

Przy okazji chciałem poinformować, że dostępne są już kalki do Salmsonów w 1/32, w tym zestaw z naszym "Winiusiem".
Namarie...
PrzemoL

Postprzez potez » piątek, 8 sierpnia 2014, 23:33

PrzemoL napisał(a):Trochę mi wygląda, że w Księdze jest po prostu wersja czarno-biała czegoś, coś w rzeczywistości mogło być bardziej kolorowe.

No właśnie nie, bo wszystkie godła maja prawidłowe kolory. Jeśli coś było kolorowe, to na kolorówkach w tej księdze jest we właściwych kolorach. W sumie to jest to robione mniej niz 15 lat po tej wojnie, więc świadkowie jeszcze żyli i te malunki widzieli 8-)
potez

Postprzez PrzemoL » piątek, 8 sierpnia 2014, 23:44

Wiem, moja teoria jest naciągana. To tylko takie widzimisię. Gdybym miał obstawiać kasę, to oczywiście przyjąłbym wersję z Księgi. I taką wersję na razie przekazuję Rowanowi. No chyba że fragles nas czymś "zastrzeli".
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Adam » sobota, 9 sierpnia 2014, 08:11

Patrząc na zdjęcie gdzie widać biało czerwoną osłonę piasty. Odcień czerwieni jest moim zdaniem troszkę inny niż tło godła, chyba wygląda na czarny.

Adam.
Obrazek
Adam

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste