przez PrzemoL » piątek, 8 sierpnia 2014, 23:26
Fragles, dołączam się do pytania Poteza o źródło dla tak kategorycznego stwierdzenia.
Potez, zdjęcia pierwszej wersji plakiety, wykonanej prawdopodobnie ze srebra, są np. w nrze 16 Lotnictwa z Szachownicą. Jest oczywiście także zdjęcie wersji malowanej, ale nie ma ani słowa o kolorystyce.
Wielkie dzięki za ten skan z Księgi..., nie widziałem, że tam jest taka ładna kolorówka. Jest tylko jedno ale, wiem, że jest to cenne i sprawdzone źródło, ale nie podoba mi się (nie przekonuje mnie) taka strasznie germańsko rosyjska czarno-biała wersja naszego godła. Trochę mi wygląda, że w Księdze jest po prostu wersja czarno-biała czegoś, coś w rzeczywistości mogło być bardziej kolorowe. A z drugiej strony, może tak było prościej malować, monochromatycznie...
A cały temat wziął się stąd, że namawiam znów Rowana Broadbenta, aby przy opracowywaniu zestawu kalek do najnowszego wypustu WNW, czyli DFW C.V, uwzględnił jakieś fajne polskie malowanie. I tak mi się ta "2" z 1 E. Wlkp. z plakietą i imieniem Wanda spodobała. Nie spodziewałem się tylko, że z takim oznaczeniem będą aż takie kłopoty...
Przy okazji chciałem poinformować, że dostępne są już kalki do Salmsonów w 1/32, w tym zestaw z naszym "Winiusiem".
Namarie...