T-64BW, Ukraina 2014, Trumpeter+ET Model+... 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

T-64BW, Ukraina 2014, Trumpeter+ET Model+... 1/35

Postprzez Kamil K. » czwartek, 7 sierpnia 2014, 16:48

Czołgiem!
Przystępuję do kolejnego warsztatu. Tym jednak razem sprawa jest "większej wagi" i liczę na wsparcie i pomoc Szanownych Kolegów. :)

Swego czasu wertując pewne znane forum o wojskowości natknąłem się na zdjęcie ukraińskiego T-64BW, pstryknięte prawdopodobnie w Kramatorsku(choć możliwe, że w Słowiańsku, kto wie, tu i tam było różnie podpisywane).
Obrazek
Pojazd ten spodobał mi się tak bardzo, że od razu postanowiłem, że muszę mieć jego model na półce. Rzeczywistość podsuwa nam tutaj malowanie niesamowicie ciekawe. W związku z tym nasunęła się szybka refleksja - skoro jest jedno zdjęcie tego wozu, musi być ich więcej. To nie Druga Wojna Światowa, tu ludzie wrzucają zdjęcia na twittery, fejsbuki i vk z prędkością świszczących im nad głowami pocisków.

W czasie drugiego lub trzeciego, a może szóstego okrążenia ukraińskiego i rosyjskiego internetu wpadłem na kolejne dwa zdjęcia "mojego" wozu.
Obrazek
Obrazek
Dokładnie w takiej kolejności jak je tu wkleiłem. To pierwsze było podpisane jako "zniszczone ukraińskie-faszystowskie-blablabla czołgi pod Saur-Mogiłą - myślę sobie - kaplica. Więcej zdjęć chyba nie będzie skoro czołg wyzionął ducha.
Szybko jednak na innej stronie trafiłem na drugie zdjęcie(Dzięki Ci Chromie za możliwość szukania grafiki w Google...) - tym razem podpisane jako "ukraiński czołg wyciąga uszkodzony, zdobyczny wóz rebeliantów, rejon Kramatorska". Bingo!

Oglądając te trzy zdjęcia coś mnie tknęło... przejrzałem dotychczas zgromadzone fotkii okazało się... że na części z nich jest interesujący mnie pojazd!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na dowód na trzech zdjęciach pozaznaczałem powtarzające się szczegóły - nie wszystkie, ale znaczną ich część. Mniejsza o resztę, jak ktoś zainteresowany, to możemy o tym pogadać w tym temacie.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Pojawia się zapewne u wszystkich pytanie - a co z przednim błotnikiem? Raz jest, potem go nie ma... cóż. Odpowiedź jest banalnie prosta - zgubił pomiędzy fotografiami. To właśnie jego brak, który najbardziej rzucał mi się w oczy początkowo zdyskwalifikował te zdjęcia. Ale dość już "zdjęciologii".

Za bazę do wykonania tego pojazdu posłuży mi nowy model Trumpetera:
Obrazek
Wzbogacony o kostki produkcji ET Model, które już do mnie lecą:
Obrazek

Muszę jeszcze wykombinować skądś aluminiową lufę bez osłony termoizolacyjnej.
Większej ilości zestawów waloryzacyjnych nie przewiduję. Zastanwiam się tylko nad zapięciami do rosyjskich czołgów od Abera. Ale potrzeba mi ich naprawdę niewiele i nie wiem czy warto kupować cały zestaw... Może komuś zostało na zbyciu z 10-12 takich zapinek? Odkupiłbym po taniości. ;o)

Sam model po pobieżnym oglądzie nie będzie wymagał jakoś bardzo dużo pracy. Więcej zabawy będzie z dodatkowymi panelami z pancerzem reaktywnym i samymi kostkami ERY... ale o przeróbkach może w kolejnym odcinku.

Na tą chwilę, to tyle... zbieram dalej zdjęcia, materiały i siłę. Zapowiada się duuuużo pracy. :)

Za wszelką pomoc merytoryczną, zdjęciową, wsparcie duchowe z góry dziękuję!

Pozdrowienia!
Kamil K.

Reklama

Re: T-64BW, Ukraina 2014, Trumpeter+ET Model+... 1/35

Postprzez GUDMUNDUR » czwartek, 7 sierpnia 2014, 16:56

Bardzo ciekawy warsztat się szykuje :) . Będę kibicował .
GUDMUNDUR

Postprzez Kamil K. » poniedziałek, 11 sierpnia 2014, 10:13

Cześć,

Po pierwsze, to czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co zrobić, żeby bezproblemowo wchodzić na forum? Na Chrome wczytuje mi się tylko przez stronę logowania, żaden inny adres nie działa...

Chwilowo nie ma mnie w domu, ale żeby nie było, że nic się nie dzieje, to chciałbym Wam podrzucić drobny inbox modelu, oraz opis przeróbek, których będę musiał na nim dokonać. Nie będę pokazywał zdjęć wszystkich wyprasek, bo szkoda na to czasu, ale skupię się na kilku najważniejszych elementach.
Obrazek
Jak widać pudełko standardowe dla Trumpetera, części zafoliowane, wysypują się praktycznie po otwarciu.
Obrazek
Na początek wieża. Wygląda bardzo fajnie, detal dobry, choć jak tak porównuję ją z oryginałem, to wszystko jest... zbyt dokładne i czyste. Zastanawiam się czy by nie przeryć nieco linii pomiędzy tą okładziną(wybaczcie, ale nie znam fachowej nazwy, nawet nie wiem do czego to służy... :roll: ) i nie zaaplikować w nią trochę miliputa.
Obrazek

Teraz kadłub. Tutaj w zasadzie jedyna większa różnica pomiędzy czołgiem, który chcę wykonać, a modelem. Trumpeter w modelu założył, że kostki pancerza reaktywnego montujemy na dodatkowej pancernej płycie przyspawanej do kadłuba, takiej jak tutaj:
Obrazek
... i dzięki temu cały pancerz reaktywny układa się równiutko.
Tymczasem Ukraińcy na części pojazdów tej płyty nie mają i kostki przykręcają do właściwego pancerza:
Obrazek
tak, że w miejscu widocznych na powyższym zdjęciu śrub tworzy się wybrzuszenie z kostek:
Obrazek
Toteż w moim wypadku będę musiał montować kostki bez użycia tej płyty:
Obrazek
Tak samo nieco inaczej - wyżej - będę musiał zamontować dolny panel z kostkami ERA na przodzie kadłuba.

Może teraz kilka słów o najważniejszej części zestawu - kostkach pancerza reaktywnego Kontakt-1. Moim zdaniem są naprawdę ładne i gdyby ktoś nie potrzebował ich w formie bardziej "zmęczonej i nierównej", to spokojnie mógłby używać tych z zestawu. Ja zapewne część z nich użyję, gdyż po pobieżnym przeliczeniu kostek na oryginalnym pojeździe 240 kostek fototrawionych to jednak za mało.
Obrazek
Obrazek

Elementy fototrawione - Trumpek dał ich całkiem sporo, trzy nieduże arkusiki:
Obrazek
Obrazek
Praktycznie wszelkie ważniejsze detale mamy na nich. Resztę można wykonać samemu. Może poza wspominanymi już zapięciami:
Obrazek
Które i tak nie są takie najgorsze.

Obrazek
Gąsienice Trumpeter sprezentował nam w formie pasków i ogniwek. Wyglądają całkiem dobrze, po budowie zresztą i tak niewiele ich będzie widać.
Obrazek
I jeszcze na koniec kilka zdjęć wyprasek:
Obrazek
Obrazek
Ogólnie model zapowiada się bardzo przyjemnie i poza drobnymi przeróbkami będzie go dość łatwo przystosować na replikę ukraińskiego T-64. W ciągu najbliższych dni postaram się rozpocząć budowę.

Pozdrowienia!
Kamil K.

Postprzez Vortighern » poniedziałek, 11 sierpnia 2014, 11:41

Ta płyta na dachu to chyba osłona antyradiacyjna. Nie wiem czy to pomagało, z tego co widziałem zawsze jest "znurana".
Vortighern

Postprzez Kamil K. » środa, 13 sierpnia 2014, 18:20

Cześć,
Prace rozpoczęte.
Postanowiłem, że w swoim modelu też "przyspawam" tą okładzinę do wieży. Nie mam pewności czy na oryginale też to tak wygląda, ale:
- będzie ciekawiej,
- mało będzie z tego widać. ;)Toteż tak wygląda wieża po pierwszych pracach:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Poza wieżą z grubsza poskładana wanna z układem jezdnym, oraz koła.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Co ciekawe w moim modelu nie ma żadnego problemu z niepasowaniem zębów gąsienic do kół. Wszystko jest okej.

Rozciąłem też jeden boczny panel z kostkami ERA i przygotowałem na wzór tego co widać na zdjęciu oryginału.
Obrazek
Na próbę złożyłem też sobie 4 kostki ERA z zestawu ET... mam dwie wiadomości, dobrą i złą.
Dobra: - jeszcze tylko 236 kostek! :lol:
Zła - 4 kostki zajęły mi z pół godziny roboty... w tym tempie może skończę do świąt. :lol:
Obrazek
Pozdrowienia!
Kamil K.

Postprzez rzelu » środa, 13 sierpnia 2014, 22:34

Brawo za podjęcie tak aktualnego tematu.
Użycie fototrawionych kostek pancerza reaktywnego to jednak chyba strzał w stopę - czy nie prościej było przyciąć z płytek polistyrenu?
www.ostfrontminiature.blogspot.com
rzelu

Postprzez Kamil K. » środa, 13 sierpnia 2014, 22:46

Czemu od razu strzał w stopę?

Trochę nie wyobrażam sobie(szczególnie w moim wykonaniu ;o) ) docinania na wymiar ponad 200 kostek z polistyrenu, szlifowania ich, odwzorowania mocowań i wybrzuszeń po jednej ze stron... Przy fototrawionkach wystarczy "tylko" zagiąć wszystko jak producent przykazał. Może wraz z nabraniem wprawy pójdzie mi to zgrabnie.
Kamil K.

Postprzez Kamil K. » czwartek, 14 sierpnia 2014, 16:14

Tak u mnie wyglądają złożone na sucho kapcie i ogólnie wanna kadłuba.
Gąsienice złożone na dwie zdejmowalne połówki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Z tyłu kadłuba dorobiłem sobie pierwsze przy modelu kabelki. :P
Obrazek
Obrazek
Kamil K.

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 14 sierpnia 2014, 16:49

Bardzo mi sie podoba podejscie do tematu i dotychczasowe prace
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Piotrek Pichór » piątek, 15 sierpnia 2014, 19:09

Bardzo fajnie że zabierasz się za jakiś konkretny pojazd, nie jak większość znanych mi modelarzy za jakiś pojazd z jakiejś dywizji czy coś takiego. Fajnie by było jakbyś chociaż spróbował poszukać historii tego pojazdu. (Chodzi mi o ten konkretny co na zdjęciach)
Aktualnie na warsztacie:

-Soviet infantry wwii

Pozdrawiam, Piotrek.
Piotrek Pichór

Postprzez rotpol13 » piątek, 15 sierpnia 2014, 19:12

Piotrek Pichór napisał(a):Bardzo fajnie że zabierasz się za jakiś konkretny pojazd, nie jak większość znanych mi modelarzy za jakiś pojazd z jakiejś dywizji czy coś takiego. Fajnie by było jakbyś chociaż spróbował poszukać historii tego pojazdu. (Chodzi mi o ten konkretny co na zdjęciach)

Zastanów się trzy razy, zanim coś naskrobiesz :!: :!: :!:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez wapel » piątek, 15 sierpnia 2014, 20:49

A jak to nie pomoże to jeszcze raz i potem jeszcze raz...
BTW. świetny pomysł z tym ukraińcem. Śledzę temat uważnie.
Gładko tak, lekko tak toczy się w dal,
Jak gdyby to była piłeczka, nie stal,
Nie ciężka maszyna zziajana, zdyszana,
Lecz fraszka, igraszka, zabawka blaszana.

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez Kamil K. » piątek, 19 września 2014, 13:00

Witam,
Z braku czasu tylko niewielkie postępy ostatnio. Kadłub sklejony w jakiś 80-90%. Nie licząc kostek ERA oczywiście...
Obrazek
Obrazek
Zachachmęciłem gdzieś jeden hak holowniczy z przodu kadłuba... albo go znajdę, względnie jakiś zamiennik, albo czeka mnie struganie. :)

Pozdrowienia!
Kamil K.

Postprzez Radek Pituch » piątek, 19 września 2014, 14:25

Pewnie, że te kostki z fototrawień to dobry wybór, wyglądają zdecydowanie bardziej realistycznie niż wtrysk czy nawet żywica.
Temat fajny, obserwuję, bo sam mam w planach.
Radek Pituch

Postprzez Kamil K. » poniedziałek, 29 września 2014, 16:18

Cześć,
Mam trochę czasu ostatnio, więc pozwólcie, że się nieco wreszcie rozpiszę.
Po pierwsze, to przy okazji kolejnego okrążenia przez internety odnalazłem jeszcze jedno foto mojego czołga:
Obrazek
To trochę rozwiało pewne wątpliwości co do prawej strony pojazdu.

Przyjrzałem się też baczniej zdjęciom, które już posiadałem... No i to spowodowało kilka zmian w budowie.
Po pierwsze, to patrząc na poniższe dwa zdjęcia doszedłem do wniosku, że teciakowi brakuje części zbiorników paliwa na błotniku. Wszystko chyba wiąże się z tym sztukowanym pancerzem reaktywnym na wieży... wygląda na to, że czołg solidnie oberwał z jakiegoś RPG - widoczna spalenizna pod nowym pancerzem reaktywnym.
Obrazek
Obrazek
Trochę nie uśmiechało mi się poprawianie tego, gdy kadłub był niemal gotowy, no ale... w sumie teraz jest o wiele ciekawiej.
Dalej - coś mi się nie zgadzało z uchwytami na panele z pancerzem reaktywnym - nie wszystkie mój egzemplarz posiada. Sądząc po zdjęciach, cześć z paneli jest po prostu przywiązana do "uchwytów na uchwyty" - tak jak widać to tutaj na innym czołgu:
Obrazek
To - i kilka innych rzeczy - uwzględniłem przy budowie... Teraz już koniec z łatwizną - resztę kostek będę składał z blaszek. :) Tu chciałem sobie oszczędzić roboty z robieniem od podstaw całych paneli na boki - i tak się ich jeszcze narobię.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrowienia!
Kamil K.

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat