Polskie I-16

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Polskie I-16

Postprzez macias13_84 » wtorek, 19 sierpnia 2014, 14:19

Ostatnio wpadła mi w łapska via Allegro książka Polskie Lotnictwo Morgały i z tego co wyczytałem, to w czasie formowania ale również i później w 1PLM Warszawa na stanie znajdowały się 1-2szt. myśliwca I-16 konstrukcji Polikarpowa.

Przeszukując internety natknąłem się na:

"Jeden samolot trafił do 1 PLM "Warszawa". Był to najprawdopodobniej I-16 typ 24, który służył jako maszyna osobista któregoś z instruktorów. Samolot I-16 był także wykorzystywany do lotów służbowych przez dowódcę 2 Pułku Nocnych Bombowców "Kraków" – płk Józefa Smagę. Po zakończeniu wojny 1 I-16 typ 24 stał jako pomnik w siedzibie 1 PLM w Boernerowie, jego dalsze losy nie są znane"

W późniejszym okresie użytkowane były 2szt. UTI-4
Obrazek

Ma ktoś jakieś info odnośnie malowania czy same gwiazdy czy z miał malowaną szachownicę. Czy malowanie mogło być analogiczne jak dla UTI z tym iż gwiazdy zamalowano szachownicami?
macias13_84

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Polskie I-16

Postprzez potez » wtorek, 19 sierpnia 2014, 14:23

Zdjęć jak na razie nie ma innych niż te które były w MiniReplice.
Zgodnie z prawem \Murphiego, natychmiast jak zrobisz ten model pojawią się, żeby Ci udowodnić co zrobiłeś źle :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez macias13_84 » wtorek, 19 sierpnia 2014, 14:31

Zdjęcia UTI już sobie wynalazłem na jednym z zagranicznych for, nawet znalazłem sylwetkę boczną Iszaka w TBiU ale wiadomo jak jest z meretorycznością tej broszurki
Czyli traktując tę maszynę jako dyspozycyjną przeznaczoną do użytku dowódcy pułku(taką informację też wygóglałem) to można zaryzykować stwierdzenie, iż w tym czasie powinien mieć gwiazdy i szachownicę jak i reszta myśliwców w 1PLM, kolor malowania raczej stalingradzko ciągnikowy ;o)
potez napisał(a):Zgodnie z prawem \Murphiego, natychmiast jak zrobisz ten model pojawią się, żeby Ci udowodnić co zrobiłeś źle :mrgreen:

Cytując klasyka:
"Dobra rada jest wtedy dobra, gdy następuje w odpowiednim czasie." Ja od siebie dodam że najlepsza jest ta już w galerii :mrgreen:
macias13_84

Postprzez potez » wtorek, 19 sierpnia 2014, 22:21

macias13_84 napisał(a):Zdjęcia UTI już sobie wynalazłem na jednym z zagranicznych for,

No właśnie to jest strona z minirepliki 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste