Spitfire IXc ZX(o)6 1/48 Eduard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Spitfire IXc ZX(o)6 1/48 Eduard

Postprzez karambolis8 » niedziela, 18 maja 2014, 15:47

Witam.

Dostałem w końcu swoje łapy weekendowego Edka i chcę zakupić do niego toczone lufy. Nie mogę tylko dojść do ładu jakie? Malowanie będzie PFT ZX 6. Nie chcę się opierać na warsztatach z internetu, bo tam wszędzie jest inaczej, a ze zdjęć ciężko mi wywnioskować.

Obrazek
Obrazek

http://www.mojehobby.pl/products/Zestaw ... o-XVI.html
http://www.mojehobby.pl/products/Superm ... rings.html
http://www.mojehobby.pl/products/Spitfi ... duard.html

Pozdrawiam
karambolis8

Reklama

Re: Spitfire IXc ZX(o)6 1/48 Eduard

Postprzez skusz » niedziela, 18 maja 2014, 17:43

To wczesna dziewiątka, więc wydaje mi się, że działka jak z Mk.V.
Malowanie tradycyjne MS,DE,AB?
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez Aleksander » niedziela, 18 maja 2014, 20:54

Pamiętaj, że te krótkie "lufy" w tym egzemplarzu nie miały zaokrąglonych końcówek, tylko płaskie
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez karambolis8 » poniedziałek, 19 maja 2014, 07:15

A od przodu były otwarte czy zamknięte?
karambolis8

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 19 maja 2014, 17:22

Zaślepka ZX6 z trochę innego ujęcia na tle skrzydła C z wyjętą bronią i widocznymi mocowaniami przesuniętych działek. To w tle oczywiście bez zaślepek.

Obrazek
greatgonzo

Postprzez karambolis8 » wtorek, 20 maja 2014, 13:23

Dzięki za rozjaśnienie :)

Kolejna zagwozdka. Jakie powinny być stateczniki poziome? Z jakiegoś powodu miałem zakodowane, że powinny być "podwójnie zagnięte" jak w instrukcji Techmodu. (Pomijam fakt niepoprawnego wlotu powietrza na tej instrukcji, ja dam ten mniejszy).

Obrazek

Moją pewność zachwiało poniższe zdjęcie. Jak widać jest to ZX 1. Czy pozostałe maszyny z PFT są takie same?

Obrazek
karambolis8

Postprzez Dominik » wtorek, 20 maja 2014, 13:37

Wszystkie samoloty PFT miały wczesny typ steru wysokości z "pojedynczym zagięciem".
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez karambolis8 » piątek, 22 sierpnia 2014, 09:16

Witam.

Przeprowadziłem się, zrobiłem sobie warsztat w piwnicy, zalał go jakiś budowlaniec, prawie już pozbyłem się po tym wypadku grzyba i dopiero trochę pomodelowałem.

Zachciało mi się pierwszy raz pomalować oznaczenia od masek montexu. Zapodkładowałem Mr Base White, pod oznaczenia miejscowo Super White Gunze. Do rondli wykorzystałem dedykowane Xtracolory, literki wymieszałem z Gunze C. Tak coś czułem, że będzie problem, że ten Base White słabo się trzyma plastiku. Jednak to Xtracolory mnie niemilo zaskoczyły. Maski nakładałem po dwóch dniach schnięcia każdego koloru. Ściągnąłem też maski z literek, żeby sprawdzić ale akurat Gunze mnie nie zawiodły. Dobrze, że teraz, a nie po kamo. Generalnie jak trochę ochłonąłem, to nie jest tak źle. Zmyje się, zamaluje i wykorzysta bezpieczne kalki Techmodu, które też kupiłem. Literki za to wyszły ładnie, szkoda zmywać.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
karambolis8

Postprzez potez » piątek, 22 sierpnia 2014, 10:12

Base white z Gunze to nie jest podkład, tylko "wyrównywacz koloru" pod trudne słabo kryjące kolory - żółty, czerwony itp. Jak go dasz na surfacera a potem pojedziesz dalej to sie trzyma super. Ale na goły plastik to lipa :cry:
Zresztą nie ma w nazwie surfacer czyli nie jest podkładem :)
Tamka ma taki biały surfacer w sprayu, jesli potrzebujesz białego podkładu na szybko.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Strużyn » piątek, 22 sierpnia 2014, 10:12

Przykra sprawa. Czym rozcieńczałeś Xtracolory. Tak się zastanawiam czy te dwa dni na schnięcie w przypadku xtracolorów to wystarczająco. U mnie potrafiły schnąć dłużej. Kibicuję, bo podobny Spit mi chodzi po głowie :).

Potez:
Jak go dasz na surfacera a potem pojedziesz dalej to sie trzyma super. Ale na goły plastik to lipa :cry:

Z tego co widać na fotkach to akurat biały się mocno trzyma plastiku. Problem tkwi chyba w przyczepności Xtracolorów do niego.
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez karambolis8 » piątek, 22 sierpnia 2014, 10:48

Strużyn napisał(a):Z tego co widać na fotkach to akurat biały się mocno trzyma plastiku. Problem tkwi chyba w przyczepności Xtracolorów do niego.

Dokładnie. Myślałem, że base white nawalił, ale to same xtracolory się odlepiły. Maski położyłem po dwóch dniach schnięcia, ale ściągałem je tydzień po. Może nie były doschnięte. W puszcze były jakieś dziwne - jak budyń. Rozcieńczyły się dobrze przy pomocy nitro, więc malowałem. Może wadliwa partia.
karambolis8

Postprzez potez » piątek, 22 sierpnia 2014, 11:40

Base white, base whitem ale jak wieki temu używałem RLM z Xtracoloru to co najmniej tydzień czekałem z maskowaniem aż się paluchy przestawały odbijać ;o) . Były błyszczące i cholernie mocno taśma je łapała. No ale to było w czasach przed surfacerowych a xtracolora się za ciężkie funty z hannantsa ściągało :mrgreen:
Może to , że nitro je rozcieńczyłeś to ci tak zadziałało?
W sumie to mam jescze xtracolory kupione do Spita XIX, więc trzeba będzie uważąć przy nakładaniu 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez karambolis8 » piątek, 22 sierpnia 2014, 11:44

Tak czytałem na forum, że nitro do nich najlepsze. Tydzień czekania z maskowaniem to trochę długo... Skombinuję jakieś inne farbki lepiej ;)
karambolis8

Postprzez Dorotka » piątek, 22 sierpnia 2014, 15:31

karambolis8 napisał(a):Tak czytałem na forum, że nitro do nich najlepsze. Tydzień czekania z maskowaniem to trochę długo... Skombinuję jakieś inne farbki lepiej ;)

Skombinuj suszarkę do grzybów i warzyw i będziesz malował po godzinie :mrgreen: :mrgreen:
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez karambolis8 » piątek, 22 sierpnia 2014, 17:49

Myślę, że skombinuję sobie Gunze C i też będę malował po godzinie :P
karambolis8

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat