Gloster Meteor F Mk. 8 Hi-Tech IAF MPM 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Gloster Meteor F Mk. 8 Hi-Tech IAF MPM 1/72

Postprzez panzerjager » czwartek, 28 sierpnia 2014, 03:01

Witam Szanownych Kolegów.
Jak w temacie-Meteor IAF w skali 1/72-nienajtańszy zestaw MPM. Dodatkowo CMK Gloster Meteor FR.Mk. 8/9 Engine Set, CMK Gloster Meteor FR.Mk. 8/9 Exterior Set, zestaw Eduard 72 293, CX 173 plus kalkomanie Xtradecal X72-071. Docelowe malowanie-02, Ramat David 1956/57, czyli w ten ichni brązowo-niebieski kamuflaż. Farby jak widać na załączonym obrazku to: piaskowy-Model Master MM FS 30219, niebieski-Testors Flat Sea Blue, szary-MM FS 36492. Plus Tamiya jako czarny wnętrza, Gunze biały i czarny do szachownic i opon.
Na początku wyglądało to tak :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyli wszystko ładnie pięknie, choć już dopasowanie przodu kokpitu zaczeło zdradzać nadchodzące kłopoty. Następny był zbiornik paliwa, który niezbyt chciał się mieścić w kadłubie. Jest to moje kolejne spotkanie z produktami CMK, które za nic nie pasują do przeznaczonych modeli. Jeśli to ogólna tendencja, to raczej omijać będe szerokim łukiem.

Wnętrze pomalowane standardową z tamtego okresu czarną, jeśli chodzi o zbiornik a zwłaszcza pasy-próbowałem znaleźć jakiekolwiek zdjęcie, niestety bez powodzenia-więc jest to tylko moja interpretacja-niekoniecznie trafna. Fotel delikatnie przerobiony, jakim cudem udało mi się zamontować te drobiazgi, to sam nie wiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakoś udało mi się złożyć to wszystko w całość, pokryć Surfacerem 1000 i pocieniować linie podziału.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oklejanie sprzętu zajeło mi bagatela, cały boży dzień.

Obrazek

Aktualnie Meteor grzecznie schnie pod salaterką, pokryty MM FS 30219.
panzerjager

Reklama

Re: Gloster Meteor F Mk. 8 Hi-Tech IAF MPM 1/72

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 28 sierpnia 2014, 06:35

Trochę dziwny preshading, mocno rozmyty i z niedomalowanymi miejscami (tak ma być?)
Ale poza tym baaaaardzo elegancko!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez panzerjager » czwartek, 28 sierpnia 2014, 09:26

Dzięki. Tak po prawdzie to dopiero 3 preshading w całym moim życiu. Jakoś się boje zbliżyć ten aerograf bliżej do modelu, bo co bliżej to farba mocno się rozlewa. Niby ciśnienie dobre-10,12 PSI, farba też 60-70 do 40 rozcieńczalnika, więc troche nie rozumiem. Chyba będe musiał potrenować. W każdym razie za dużo tego nie widać spod piaskowego i szarego spodu, więc wygląda to jako tako. W rzeczywistości patrząc na zdjęcia (całe 4) to te ich Meteory były nieźle zadbane i nawet błyszczały. Więc powiedzmy że ten mój będzie z 1959 : )
Osobna bieda to kamuflaż-na każdej maszynie był inny wzór. To co podaje Xtradecal to jakaś inna bajka niż 02 ze zdjęć, nawet szachownice mają inaczej kolory-ale jako że są 3 rzuty, zdaje się na nich. Oryginał na pewno wyglądał inaczej-ale nie ma możliwości stwierdzić.
panzerjager

Postprzez Aleksander » czwartek, 28 sierpnia 2014, 10:35

Świetnie wygląda "wypakowany" Meteor - widać duży wkład pracy. Ciekawy jestem, jak będzie wyglądał po malowaniu. Trzymam kciuki!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez panzerjager » czwartek, 28 sierpnia 2014, 21:49

W międzyczasie-wózki podwozia plus element którego nie było w zestawie wykonany samodzielnie. Te śliczne pręciki jeszcze pewnie zdążą się wyłamać po raz setny. Największe pytanie zachodzi-czy dociążyłem model prawidłowo i nie będzie siedział na ogonie-przekonam się dopiero po całkowitym malowaniu-podwozie to ostatni element układanki, jest zbyt kruche żeby majtać modelem w jego obecności.

Obrazek
panzerjager

Postprzez panzerjager » piątek, 29 sierpnia 2014, 21:10

Meteor w słońcu Pennsylvanii, do poprawek, zdecydowanie.

Obrazek

Obrazek
panzerjager

Postprzez GUDMUNDUR » piątek, 29 sierpnia 2014, 21:37

Z tym samolotem jest ciekawa historia . Polski oblatywacz Janusz Żurakowski wykonał na nim nową figurę akrobacyjną . Piszę z głowy, czytałem o tym w jakiejś gazecie. W każdym razie ciekawostka i trochę dumy 8-) .
Ostatnio edytowano sobota, 30 sierpnia 2014, 00:01 przez GUDMUNDUR, łącznie edytowano 1 raz
GUDMUNDUR

Postprzez Mikolaj75 » piątek, 29 sierpnia 2014, 22:23

GUDMUNDUR napisał(a):Z tym samolotem jest ciekawa historia . Polski oblatywacz Janusz Żurakowski wykonał na nim nową figurę akrobacyjną . Piszę z głowy, czytałem o tym w jakiejś gazecie. W każdym razie ciekowstka i trochę dumy 8-) .

Bądź tak dobry i przybliż tę historię, jaka figura, kiedy, i w jakiej gazecie można o tym przeczytać..
Mikolaj75

Animal Planet

Postprzez panzerjager » piątek, 29 sierpnia 2014, 22:40

Potwierdzam. Ja może nie czytałem ale oglądałem we wspaniałym dokumencie " When Britain Ruled the Skies " :

https://www.youtube.com/watch?v=xNJl_EijuWA

Polecam każdemu z czystym sercem. Są tam wszystkie sprzęty które czekają na mnie w niedalekiej przyszłości : )
panzerjager

Postprzez grzegorz75 » piątek, 29 sierpnia 2014, 23:10

Mikolaj75 napisał(a): jaka figura, kiedy

Pewnie z brązu i codziennie
Obrazek
grzegorz75

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 29 sierpnia 2014, 23:31

Janusz Żurakowski wsławił się w zakresie akrobacji na samolotach odrzutowych (figura "Koło Zurabatyczne" na samolocie Meteor) i oblataniem kanadyjskiego naddźwiękowca Avro Arrow.
Reszta na http://www.konstrukcjeinzynierskie.pl/w ... uktor.html
Obrazek
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez GUDMUNDUR » sobota, 30 sierpnia 2014, 00:03

Tak jest , właśnie to . Co do czasopisma , obiecuję odszukać w najbliższym czasie .

Bądź tak dobry i przybliż tę historię, jaka figura, kiedy, i w jakiej gazecie można o tym przeczytać..

P.S. No i mam. Artykuł jest w AERO Technika Lotnicza , nr 2 z 1991 roku . Strona 10-11 pod tytułem "Polski optymista za sterami Meteora". Po polsku figura akrobacji "żurabado" . Oficjalnie Janusz żurakowski( nie mogę napisać dużej litery "ż" ) zaprezentował na pokazach w Farnborough w 1951 .Co to za figura ? Jak na rysunku w poprzednim poście , obrót samolotu w płaszczyźnie pionowej łącznie o 540 stopni .
P.S.nr 2 . Przeglądając na forum kącik literacki znalazłem post Mikołaja z książką tego pilota :) ( strona 12 ).
GUDMUNDUR

Postprzez panzerjager » niedziela, 7 września 2014, 19:43

Faza pośrednia :

Obrazek
panzerjager

Powrót do Lotnictwo - warsztat