SU-34 - malowanie

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

SU-34 - malowanie

Postprzez MadYarpen » czwartek, 4 września 2014, 15:00

W ramach mojego powrotu do modelarstwa na pierwszy ogień poszedł SU-34 od iteleri - całkiem przyjemny model, dobrze mi się go klei, nie ustrzegłem się kilku błędów ale mam nadzieję, że efekt mnie zadowoli. Ale mam jeden problem - malowanie. Otóż zdecydowałem się na opcję B z pudełka, rzekomo jest to wersja z Air Show w Paryżu w 1995 r. Ktoś na innym forum zrobił dokładnie ten sam: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/vie ... hp?t=34374

A problem polega na tym, że nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć samolotu w tym kamuflażu. Wychodzi mi, że w Paryżu był ten:
Obrazek
https://www.youtube.com/watch?v=5Ic2yFBChqg

A on chyba nie jest tak jak proponuje Italeri pomalowany. Są raczej trzy odcienie zielono-niebieskiego, a nie zielony, niebieski oraz szary jak na instrukcji. Widział ktoś gdzieś egzemplarz w takim malowaniu jak zastosowano na tym sklejonym powyżej?
MadYarpen

Reklama

modele polskich samolotów

Re: SU-34 - malowanie

Postprzez macias13_84 » czwartek, 4 września 2014, 16:13

30 sekund zajęło w googlu "Su-43 349" i przejrzenie grafiki

http://www.mars.slupsk.pl/fort/sukhoi/su-30-ru-32.htm
Obrazek
macias13_84

Postprzez MadYarpen » czwartek, 4 września 2014, 16:17

Moja prośba nie dotyczyła znalezienia samolotu o takim malowaniu jak na zdjęciu, bo tego rodzaju zdjęć jest mnóstwo. Chodzi mi o to, czy ktoś spotkał się z malowaniem niebiesko-zielono-szarym, jak z linka do innego forum, które wkleiłem w pierwszy poście.
MadYarpen

Postprzez potez » czwartek, 4 września 2014, 16:29

Bez zlośliwości żadnej ale model z linkamjaki dałeś wzorcem z Sevres to nie jest :roll:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez macias13_84 » czwartek, 4 września 2014, 16:31

Prawdopodobnie zieleń ta wzięła się w instrukcji Italeri z przekoloryzowanych zdjęć tego typu
Obrazek

ostatnio w fotografii efekty HDR stały się popularne niestety i każdy Pro fotograf musi podkręcić kontrasty i balans bieli fotki no i są potem takie "kfiatki"
Ostatnio edytowano czwartek, 4 września 2014, 16:57 przez macias13_84, łącznie edytowano 1 raz
macias13_84

Postprzez MadYarpen » czwartek, 4 września 2014, 16:38

Ok. Tak żeby było jasne o co mi chodzi - zmierzam do ustalenia, czy malowanie zaproponowane przez italeri ma jakiekolwiek odzwierciedlenie w rzeczywistości. Wychodzi mi na to, że niekoniecznie, stąd pytanie. Zastanawiam się po prostu, czy nie dokupić jeszcze jakichś dwóch odcieni niebieskiego, jaśniejszego i ciemniejszego od tego co mam - i spróbować go pomalować jak na tym schemacie, który wrzucił @macias13_84.
MadYarpen

Postprzez dzejo » piątek, 5 września 2014, 07:29

MadYarpen napisał(a):Ok. Tak żeby było jasne o co mi chodzi - zmierzam do ustalenia, czy malowanie zaproponowane przez italeri ma jakiekolwiek odzwierciedlenie w rzeczywistości. Wychodzi mi na to, że niekoniecznie, stąd pytanie. Zastanawiam się po prostu, czy nie dokupić jeszcze jakichś dwóch odcieni niebieskiego, jaśniejszego i ciemniejszego od tego co mam - i spróbować go pomalować jak na tym schemacie, który wrzucił @macias13_84.

Malowanie zaproponowane przez italeri ma niewiele wspólnego z rzeczywistością , zwłaszcza jeśli chodzi o kolory. Italerka zaproponowała malowanie dwóch prototypów o numerach bocznych 43 i 45. Co ciekawe plansza podana przez maciast3_84

macias13_84 napisał(a):30 sekund zajęło w googlu "Su-43 349" i przejrzenie grafiki

układem plam odnosi sie tylko do egzemplarza "45". Egzemplarz 43 ma zupełnie inny układ plam i ich kolorystykę. Bardzo ładnie było to kiedyś opisane i zilustrowane dokładnymi barwnymi planszami w czeskim "Letectví a kosmonautika" w połowy lat 90tych (sorry nie pamiętam numery, ale jakby zależało, to mogę poszperać ;o) )Schematy te posiadały drobne błędy , ale w sumie były jak dotąd jednymi z lepszych jakie widziałem dla tych dwóch prototypów. Plansze zawierały kolorystykę podaną w numeracji Humbrol (część kolorów to były mixy). Ja lata temu do swojego "43" podane tam kolory jeszcze trochę bardziej zmiksowałem :mrgreen:.
Apropos wspomnianej planszy - maszyna z białym dziobem miała nr "43"
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 5 września 2014, 08:35

dzejo napisał(a):Bardzo ładnie było to kiedyś opisane i zilustrowane dokładnymi barwnymi planszami w czeskim "Letectví a kosmonautika" w połowy lat 90tych (sorry nie pamiętam numery, ale jakby zależało, to mogę poszperać ;o) )Schematy te posiadały drobne błędy , ale w sumie były jak dotąd jednymi z lepszych jakie widziałem dla tych dwóch prototypów. Plansze zawierały kolorystykę podaną w numeracji Humbrol (część kolorów to były mixy). Ja lata temu do swojego "43" podane tam kolory jeszcze trochę bardziej zmiksowałem :mrgreen:.

Gdybyś jednak mógł poszperać, mam inne źródła, ale tego akurat nie.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez MadYarpen » piątek, 5 września 2014, 09:52

Dzięki panowie za zainteresowanie, prawdopodobnie spróbuję wzorować się na tym zdjęciu - jest na tyle stare, że raczej nie zostało zmasakrowane różnymi filtrami, jest tylko niewyraźne:)

Obrazek

Patrząc po internetowych wzornikach chyba spróbuję sky blue/pastel blue/light turquouise lub turquoise z vallejo. ale zobaczę jak wyglądają buteleczki z farbami bo to jest bardziej miarodajne niż *.jpg;)

dzejo napisał(a):
MadYarpen napisał(a):Ok. Tak żeby było jasne o co mi chodzi - zmierzam do ustalenia, czy malowanie zaproponowane przez italeri ma jakiekolwiek odzwierciedlenie w rzeczywistości. Wychodzi mi na to, że niekoniecznie, stąd pytanie. Zastanawiam się po prostu, czy nie dokupić jeszcze jakichś dwóch odcieni niebieskiego, jaśniejszego i ciemniejszego od tego co mam - i spróbować go pomalować jak na tym schemacie, który wrzucił @macias13_84.

Malowanie zaproponowane przez italeri ma niewiele wspólnego z rzeczywistością , zwłaszcza jeśli chodzi o kolory. Italerka zaproponowała malowanie dwóch prototypów o numerach bocznych 43 i 45. Co ciekawe plansza podana przez maciast3_84

macias13_84 napisał(a):30 sekund zajęło w googlu "Su-43 349" i przejrzenie grafiki

układem plam odnosi sie tylko do egzemplarza "45". Egzemplarz 43 ma zupełnie inny układ plam i ich kolorystykę. Bardzo ładnie było to kiedyś opisane i zilustrowane dokładnymi barwnymi planszami w czeskim "Letectví a kosmonautika" w połowy lat 90tych (sorry nie pamiętam numery, ale jakby zależało, to mogę poszperać ;o) )Schematy te posiadały drobne błędy , ale w sumie były jak dotąd jednymi z lepszych jakie widziałem dla tych dwóch prototypów. Plansze zawierały kolorystykę podaną w numeracji Humbrol (część kolorów to były mixy). Ja lata temu do swojego "43" podane tam kolory jeszcze trochę bardziej zmiksowałem :mrgreen:.
Apropos wspomnianej planszy - maszyna z białym dziobem miała nr "43"

A to w ogóle jest przydatna informacja, bo układ plam na tej planszy będzie dobrym wzorem, bo właśnie 45 mam na oku. Jeżeli to pismo wpadnie Ci w ręce to też bardzo chętnie rzucę okiem.

W ogóle nie chcę też w drugą stronę przegiąć, bo jak patrzę na swoje konto to poza kupnem samego modelu zrobiłem baaaardzo duże zakupy przy tej okazji :D No ale tak to jest na początku;)
MadYarpen

Postprzez dzejo » niedziela, 7 września 2014, 12:25

piotr dmitruk napisał(a):Gdybyś jednak mógł poszperać, mam inne źródła, ale tego akurat nie.

poszperałem i stety/niestety jedyne co znalazłem to dwa stare ksera A3 z planami i wzorami malowań, które kiedyś robiłem w bibliotece politechniki łodzkiej. Patrząc na te strony i sięgając w najgłębsze zakamarki mojej pamięci ;o) wychodzi na to ze temat Su-34 był podzielony na dwa numery 10/1995 i 11/1995 (ale 100% pewien tego nie jestem).

MadYarpen napisał(a):Dzięki panowie za zainteresowanie, prawdopodobnie spróbuję wzorować się na tym zdjęciu - jest na tyle stare, że raczej nie zostało zmasakrowane różnymi filtrami, jest tylko niewyraźne:)

do samolotu nr "45" jest dużo łatwiej -w necie można znaleźć kilka zdjęć tej maszyny gdzie wyraźnie widać układ plam kamuflażu - jak zauważysz barwna plansza tylko z grubsza odpowiada temu co na zdjęciu ;-) - ale to już będzie Twój wybór jak bardzo dokładny chcesz być przy budowie tego modelu. Nie wiem tez jak w tym przypadku z kalką italeri. Pamiętam ze nr "43" był dużo za mały, ja do swojego modelu użyłem kalki z zestawu Revella - tam znowuż ten numer był tyci za duży, ale różnica w tą stronę mniej dla mnie rzucała się w oczy ;o)

MadYarpen napisał(a):Patrząc po internetowych wzornikach chyba spróbuję sky blue/pastel blue/light turquouise lub turquoise z vallejo. ale zobaczę jak wyglądają buteleczki z farbami bo to jest bardziej miarodajne niż *.jpg;)

wg skanu co mam (traktowałbym to jako wskazówkę do punktu wyjścia a nie pewniki) dla "45" jest wg Humbrola:
1) light blue - H34 85% i H89 15%
2) mediterranean blue - H109 45%, H35 50%, H88 5%
3) Dark blue green - H77 45%, H35 50%, H88 5%
4) H 126 -na dziobek i końcówki stateczników pionowych ;o)

MadYarpen napisał(a):Jeżeli to pismo wpadnie Ci w ręce to też bardzo chętnie rzucę okiem.

Całego pisma nie mam, niestety dla Ciebie na skanie który posiadam malowanie dla "45" zlewa się w jedna wielką ciemną plamę - wtedy nie było to dla mnie istotne , gdyż zależało mi na malowaniu "43".
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Postprzez MadYarpen » niedziela, 7 września 2014, 12:35

no to trudno. Barwy które podajesz chyba mi się udało w miarę zgadnąć - mam sky blue/deep sky blue/blue green od vallejo i prawdopodobnie będzie w miarę OK.
MadYarpen

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste