Mr. Headshok napisał(a):Nie wiem, czy to dobrze, że malujesz podkładem wszystkie elementy modelu będące jeszcze w ramce. Na pewno na większości z nich mogą być jakieś niewielkie nadlewki lub ślady po łączeniach form, które będą wymagały ich usunięcia.
Nie lepiej je powycinać, "obrobić", a dopiero później malować podkładem? To znacznie poprawi efekt końcowy modelu.
...a może czepiam się

Absolutnie się nie czepiasz, nie odbieram tego w ten sposób

Przy poprzednim modelu najpierw wycinałem elementy a pózniej obrabiałem i traktowałem podkładem, przy tym modelu chciałem spróbować czegoś innego po to by rozwijać swój "warsztat".
Wszystkie elementy są już wycięte i obrobione, aktualnie jestem w trakcie ich malowania.
A swoją drogą podkład "ukazuje" gdzie i co należy obrobić

i szczerze mówiąc nie utrudniło mi to jakoś szczególnie pracy.
A tak na marginesie mam jeszcze pytanie: w instrukcji podwozie powinno być malowane w kolorze nadwozia, tymczasem często widzę, że modelarze malują tą część na czarno - z czego to wynika?
I druga sprawa, początkowo kastę chciałem pomalować na żółto ale
krzysiekk zrobił taką samą Mazdę właśnie na żółto i nie chciałbym się powielać. Ten model wychodził z fabryki jeszcze w czerwieni (Nissana mam czerwonego

) i czerni - tego koloru jeszcze się trochę boje. Znalazłem w necie taką Mazdę w kolorze srebrnym:

co prawda nie jest to R1 ale w srebrze też dobrze wygląda. Jaki kolor doradzacie ?
Pozdrawiam