Mosquito - kilka pytań

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Mosquito - kilka pytań

Postprzez Kuba P. » czwartek, 25 września 2014, 14:51

Airfix wydał niedawno ciekawy zestaw Mosquito PR XVI (1:48).
Zestaw jest fajny ale nie do końca współczesny. Wymaga wielu uzupełnień i poprawek.
Chcę wobec tego kupić sobie jakieś blachy. Do PR XVI nic nie ma, jest za to dość ciekawa oferta Eduarda do B. IV.
Czy dobrze kombinuję, że możnaby użyć tych blach do płatowca (za wyjątkiem silników) i w zasadzie tez do wnętrza kabiny?
Czy płatowiec IV i XVI nie był taki sam a podstawowe wyposażenie kabiny dość podobne?

Druga sprawa to Mosquito jako Pathfinder.
Maszyna z OBOE zrzucająca markery celu. W jakiej wersji powinien być taki samolot - też B. Mk IV?
Czym on się zewnętrznie charakteryzował, dodatkowe anteny?
Kuba P.

Reklama

Re: Mosquito - kilka pytań

Postprzez djack » czwartek, 25 września 2014, 20:02

Według monografii Mosquito z Wydawnictwa Militaria PR XVI różnił się od B IV dodatkowymi oknami aparatów z tyłu kadłuba, no i oczywiście silnikami i śmigłami, więc dodatki do BIV powinny pasować.
Co do Pathfindera to znalazłem tylko tyle.
http://www.historyofwar.org/articles/ba ... nders.html
Za to na mossie.org niestety nic o tej wersji nie ma. W monografii Militariów jest tylko napisane, że Pathfindery powstały na bazie B IV.
djack

Postprzez potez » czwartek, 25 września 2014, 22:05

z Mk XVI znalazłem tylko to u siebie:
Obrazek
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Kuba P. » piątek, 26 września 2014, 09:14

Dzięki dzięki.
Do tych rzeczy z grubsza dotarłem i stąd się wzięła moja myśl wykorzystania detali IV do XVI.
Poszperam jeszcze w temacie kabiny PR XVI, gdyby ktoś miał to proszę o jakieś info.
Dzieki.
Kuba P.

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste