Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.
przez Rafako » niedziela, 28 września 2014, 06:55
Wspaniałe wykonanie ! Gratuluję umiejętności i udanego powrotu do modelarstwa. Jedyne co mnie osobiście trochę "przeszkadza" to te srebrne czyściutkie lufy które moim zdaniem nie korespondują z pozostałymi śladami eksploatacji. Od razu zaznaczam, że zdjęć oryginału nie widziałem więc nie twierdzę, że nie mogły właśnie tak wyglądać. Tak czy siak model super !
Pozdrawiam, Rafako !
-

Rafako
-
przez Voltan » poniedziałek, 29 września 2014, 06:55
No właśnie, jak to jest z tymi lufami?
Gdzieś czytałem, że chromowanie poprawia odprowadzanie temperatury.
-
Voltan
-
przez greatgonzo » poniedziałek, 29 września 2014, 11:20
Z lufami było normalnie:
M2Ze skrzydeł sterczą nie tyle lufy, co rury osłonowe, tzw. Blast Tubes. Były z nierdzewki. Bardzo rzadko w jednostkach podejmowano próby malowania tych rur. Np. na Razorbackach 318FG. Podejrzewa się, że użyto OD w celu zlikwidowania odbić promieni słońca od błyszczącej stali. Ale zwykłej dekoracji diabli-wiedzą-jakim kolorem tez nie da się wykluczyć. Farba szybko złaziła i łuszczyła się. Modelu z 318th z tym ciekawym szczegółem jeszcze nie widziałem. Akurat detalik dla Michała ;).
Blast TubesBlast Tubes
-

greatgonzo
-
przez Rafako » poniedziałek, 29 września 2014, 16:50
Dzięki greatgonzo za wyjaśnienie tematu. Będę o tym pamiętał podczas mojej pracy z tym modelem bo sądząc po opiniach grzechem byłoby go nie "popełnić". Michałowi zwracam honor i tym bardziej doceniam jego pracę.
Pozdrawiam, Rafako !
-

Rafako
-
Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli