Spitfire Mk. VIII, 79 sqn. RAAF, 1:48, Revell/Hasegava

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Spitfire Mk. VIII, 79 sqn. RAAF, 1:48, Revell/Hasegava

Postprzez michalp78 » piątek, 3 października 2014, 20:12

Już nie trzeba więcej dowodów winy.
Widziałem Twojego "słonika" i wiem, że wcześniejsza wersja kanoniczna tego malowania była DE?DG. Kalki Barracudy są jednak nowsze i podobno oparte o najnowszą wiedzę (chyba jakieś zeznanie samego pilota). Słoń był szary a nie różowy a samolot szaro-zielony. Tak też wydaje się po kontraście na czarno-białych zdjęciach Znalazłem gdzieś na australijskim forum parę wątków na ten temat.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Reklama

Postprzez Marcin Witkowski » piątek, 3 października 2014, 20:42

Bardzo ładny model! Gratuluję!

A co do linii na dolnej pokrywie silnika, to o ile na filtrze jej nie ma, to na zasadniczej części okapotowania bywa niekiedy widoczna. To pewnie kwestia szpachlowania. Też mam dylemat czy zrobić ją w swoim modelu czy nie.
Marcin Witkowski

Postprzez Kuba P. » piątek, 3 października 2014, 20:53

Na filtrze jej nie ma (osłonie filtra) bo być jej nie może, ten element jest inaczej formowany i wpasowywany w dolną osłonę silnika, która już jest składana z dwóch połówek.

Sorry Michał za wtręty, mam nadzieję, ze się nie gniewasz. Sam szukałem info o tej osłonie jak robiłem swojego Mk IX.
Kuba P.

Postprzez macias13_84 » piątek, 3 października 2014, 21:14

Marcin Witkowski napisał(a):A co do linii na dolnej pokrywie silnika, to o ile na filtrze jej nie ma, to na zasadniczej części okapotowania bywa niekiedy widoczna. To pewnie kwestia szpachlowania. Też mam dylemat czy zrobić ją w swoim modelu czy nie.

Obrazek
macias13_84

Postprzez Marcin Witkowski » piątek, 3 października 2014, 21:58

Macias, mam źródło, którego skany zamieszczasz - dzięki. Bardziej chodzi, nie tyle o istnienie w tym miejscu podziału technologicznego, co o jego dostrzegalność . Na wielu zdjęciach po prostu tej linii nie widać i dlatego się zastanawiam czy ją trasować.
(Sorry za OT)
Marcin Witkowski

Postprzez Aleksander » sobota, 4 października 2014, 18:35

Wczoraj nie zdążyłem, dzisiaj też jestem poza domem, ale mogę "opowiedzieć" zdjęcie z książki Wojtka Matusiaka o Spitfire VIII, który był na pokazach w Polsce - otóż ten podział jest, ale słabo widoczny. Ja go w swojej "ósemce" zaznaczyłem, ale w "szesnastce" nie - na zdjęciach oryginału we wspomnianej książce, widać ten podział, bo podczas pobytu w Polsce doszło do jakiejś awarii z systemem olejowym i na zdjęciu linia jest widoczna przez olejowy "wash".
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli