P-40 K (Academy 1/72)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

P-40 K (Academy 1/72)

Postprzez zegeye » poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 09:42

No to założylem wątek o swojej czterdziestce... Choć trochę na starym PWM pokazywałem, to myślę że nie od parady będzie tutaj parę rzeczy powtórzyć. Model lepię już bardzo długo....ale powoli idzie do przodu. Na początek trochę retrospekcji...

Zacząłem od nitowania...
Obrazek

Potem poszło żywiczne wnętrze firmy CMK...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Które jak widać nie zawsze idealnie pasowało. Przepraszam za jakość niektórych zdjęć. Jak wspominałem model klei się już długo a zacząłem go nie dysponując aparatem. Słabsze zdjęcia robione były kamerą.... ;o)
Jako że to przeróbka modelu Academy z wersji E na K, to musiałem dokonać kilku zmian. Oto jedna z nich: zaszpachlowane kroplowe wgłębienia za wydechami.

Obrazek

Dalej na warsztat poszło usterzenie pionowe...

Obrazek

Obrazek

Potem trochę podłubałem i wyszło coś co już znacie....

Obrazek

Zostało trochę szpar do zaszpachlowania...

Obrazek

Poszpachlowałem, poszlifowałem, robota trochę stanęła, ale już idzie do przodu a o tym w następnym poście, jako że wątek jest mocno retrospektywny post ten pojawi się już jutro :D
zegeye

Animal Planet

Reklama

modele polskich samolotów

Re: P-40 K (Academy 1/72)

Postprzez Krystian Ciechowicz » poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 10:38

Hej.
No to czekam na ciąg dalszy prac nad modelem. Ja lada dzień zaczynam kolejną P-40.

Pozdrawiam
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez zegeye » poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 12:54

Podziwiam twe wyczyny Krystianie, szczególnie zastanawia mnie czy wszystkie te 40-stki lądują na twojej półce :shock:

A ja mogę już coś nowego dodać. Wyszło szybciej nież myślałem. Kolejny ''ugrade'' (aktualizacja):
Tak jak pisałem kilka rzeczy trzeba przerobić, coś tam dorobić lub lekko poprawić. Tu taka mała rzecz, a cieszy:

Obrazek

I dalej, dorobiłem nowe szybki boczne (owiewka z zestawu vacu), jak wyjdą po przyklejeniu i malowaniu zobaczymy. Na sucho dawały dobre wrażenie.

Obrazek

Tu zamaskowane i przygotowane do malunków.

Obrazek

Postanowiłem lekko poprawić golenie podwozia, choć złożone oczywiście będą prawie niewidoczne. (mówię o tych poprawkach). Dorobię też do nich jakieś przewody. W środku goleń podwozia z zestawu. (dla porównania)

Obrazek

Tak prezentował się mój ''robaczek'' wczoraj wieczorem

Obrazek

A tak po pół godzince.... Pierwsza warstwa OD nałożona. Dalej pójdzie farba Aeromastera Faded Olive Drab. Zobaczymy jak wyjdzie :D

Obrazek

No to na tyle. Dziś wygląda właśnie tak. Ale Faded Olive bardzo mnie kusi więc być może już niedługo kolejne fotki.
Mam mocne postanowienie skonczenia tego modelu i to może do końca miesiąca :P
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Rumcajs » poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 16:41

Zegeye, całkiem fajnie Ci idzie, trzymam kciuki. :D
Wybacz kolego tą odrobinę "malkontenctwa", pewnie już po "zawodach", ale dopiero teraz zauważyłem, że masz Interior Green na kadłubie pod szybami, za kabiną, a wydaje się mi, że kadłub w tym miejscu najczęściej bywał w barwach (barwie) górnych powierzchni płatowca (jeśli nie masz wyraźnej fotki, że było inaczej - to tak chyba byłoby bezpieczniej pomalować).
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 16:55

zegeye napisał(a):
Postanowiłem lekko poprawić golenie podwozia, choć złożone oczywiście będą prawie niewidoczne. (mówię o tych poprawkach). Dorobię też do nich jakieś przewody. W środku goleń podwozia z zestawu. (dla porównania)

Obrazek

A nie przeszkadzają Ci te "kloce" z przodu?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez zegeye » wtorek, 18 sierpnia 2009, 10:04

piotr dmitruk napisał(a):A nie przeszkadzają Ci te "kloce" z przodu?

Przeszkadzają Piotrze.... ale trochę nie mam na nie koncepcji. A trochę mi się nie chce. To nie będzie model na zawody. Już wnęki podwozia sobie odpuściłem. Zasymuluję w nich tzw. ''pokrowce''. To samo planuję z kółkiem ogonowym i jego wnęką. Nie wiem, jak masz jakiś dobry patent na te ''kloce'' to zapodaj, przemyślę sprawę... :D

Rumcajs napisał(a):ale dopiero teraz zauważyłem, że masz Interior Green na kadłubie pod szybami, za kabiną,

Tak, dobrze zauważyłeś. Mam Interior i tak zostawię. Wiele było już dyskusji na ten temat i nie ma sensu jej tu powtarzać. Ja po prostu jestem z tych co dają Interior. :D Wg mnie nie ma opcji która wyklucza użycie tej właśnie barwy. Poza tym kamuflaż musiałby być w fabryce nakładany przed montażem oszklenia aby we wnętrzu było OD. To wydaje mi się niepraktyczne. Ale to moje prywatne zdanie, każdy może mieć odmienne ;o)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez zegeye » wtorek, 1 września 2009, 12:05

Do końca miesiąca niestety nie udało się skończyć, ale wciąż powoli do przodu. Tym razem tylko mały drobiazg i kosmetyka surfejserowa....

Obrazek
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez zegeye » poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 13:59

Taaaa, 3 i pol roku przelecialo..... W tym czasie pojawił się już P 40 K ze Sworda a ja nadal dłubię swoją Academkę ;o) Trzeba ją przecież skończyć. Ostatnio udało się położyć ten Olive drab ''faded'' o którym wcześniej pisałem.... Teraz pójdą kalki... mam nadzieję że jeszcze wtym roku :lol:

Obrazek

A to mój tajny projekt.... :P
Obrazek
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez spiton » poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 14:11

Ogonek dorobiłeś świetnie !!
spiton

Postprzez zegeye » piątek, 26 kwietnia 2013, 09:50

Dzięki Spiton za uznanie. Zaczynam brudzing.... Na początek nieśmiało.... :->

Obrazek

Obrazek

Położyłem pierwszą kalkę....Niestety nie chcą się wciągnąć pod płynami Microscale...Może macie jakiś inny patent na zmiękczenie....
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez zegeye » niedziela, 8 września 2013, 17:25

Z kronikarskiego obowiązku raczej....bo nikt tu już chyba nie zagląda.....położyłem kalki. No i od razu mój ''ąssam dragon'' się uśmiechnął ;o) Niestety pod nosem nie zeszły się (jak to zazwyczaj bywa) więc czeka mnie domalowanie zębów :mrgreen:

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Voltan » niedziela, 8 września 2013, 20:10

Liczy się że jest postęp:)
Czekam na finał, zapowiada się smakowicie.
Voltan

Postprzez skusz » niedziela, 8 września 2013, 21:58

Bardzo ładnie Ci wychodzi.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez zegeye » poniedziałek, 9 września 2013, 09:18

Dzieki. Pisałem że nikt nie zagląda bo wątek do tej pory był w projekcie ''ryczące 40-stki''. Nie wiem dlaczego po dodaniu ostatniego posta pojawił się tu w dziale warsztat :?:
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Strużyn » poniedziałek, 9 września 2013, 13:06

Fajnie wygląda. Podoba mi się przeróbka podstawy statecznika poziomego oraz misterne odpryski. Po takim czasie oczekiwania liczymy na szybki finisz ;o)
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat