A-20 wydobyty z Bałtyku

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: A-20 wydobyty z Bałtyku

Postprzez Sparrow » wtorek, 7 października 2014, 22:33

Ze zdjęć wynika, że śmigło prawego silnika było ustawione w chorągiewkę, czyli ten silnik musiał być uszkodzony.
Sparrow
Sparrow

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 7 października 2014, 22:35

:idea:
Ostatnio edytowano środa, 8 października 2014, 09:08 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 1 raz
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez rotpol13 » wtorek, 7 października 2014, 22:45

radoslaw6363 napisał(a):
Sherman napisał(a):Czy jest na tym bożym świecie jakaś rzecz o której kolega Radosław może coś napisać bez biadolenia? Czasem wpisy kolegi są na tym forum taką solo w oku.

A ja koledze dedykuję http://www.youtube.com/watch?v=GIt8oXcluxw

A ja koledze rado..... dedykuję:

Obrazek

Lepsze od Onet.pl :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 7 października 2014, 23:13

Właśnie czytam sobie książkę o Shackletonie i trafiłem na to:
Obrazek
Ten samolot stoi tam, w małym prywatnym muzeum od 1971r.!
Zajmują się nim regularnie wolontariusze i mechanicy, oprowadzają również zwiedzających po wnętrzu, dokładnie omawiając. Z pozostałych zdjęć wygląda, że po niewielkiej kosmetyce i zatankowaniu, samolot mógłby jeszcze polecieć.
Więc nie jest prawdą, że tylko u nas samoloty stoją na wolnym powietrzu, ale nie jest też prawdą, że nic się nie da zrobić bez dużej kasy.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Marcin Witkowski » środa, 8 października 2014, 05:52

Ja "za łepka" pracowałem jako wolontariusz w Lubuskim Muzeum Wojskowym w Drzonowie. W kilka osób, koordynowanych przez szefa działu lotnictwa w muzeum, udało nam się przez wakacje, trzy lata pod rząd, kompletnie wyczyścić ze starej farby i pomalować MiGa-17, LiMa-6bis, czy nawet wymieć podarte płótno na Jaku-11 i pomalować na nowo. Nie wspominając o umyciu kilka razy takich maszyn jak Ił-28, czy drobniejszych naprawach, albo pomocy przy przetaczaniu samolotów, bo trzeba było wyciąć sypiące się na nie drzewo.
Biadolenie o tym jak źle jest w muzeach w Polsce jest wynikiem kompletnego braku świadomości z jakimi problemami tego typu placówki borykają się na co dzień. Do narzekających. Weź pan jeden z drugim wiadro białej i czerwonej farby, albo mopa, zadzwoń do tego czy innego muzeum i umów się na kilka godzin w sobotę. Poczyścisz, odmalujesz szachownic, a przy okazji posłuchasz o tym dlaczego jest tak, a nie inaczej. W UK przy samolotach takich jak ten Shackleton pracują ludzie, którzy kiedyś na nich latali. A do tego inni zainteresowani wolontariusze. Jednego znam. Pracują bo im się chce!
A jeśli ten A-20 miałby gdzieś trafić, to gdzie jak nie do Krakowa?
Marcin Witkowski

Postprzez radoslaw6363 » środa, 8 października 2014, 08:03

Ostatnio edytowano środa, 8 października 2014, 09:08 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 1 raz
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez piotr dmitruk » środa, 8 października 2014, 08:18

radoslaw6363 napisał(a):Zbudowanie 15648 hipermarketu to żaden problem , co widać w każdej nawet najbiedniejszej gminie. Zbudowanie hali o podobnej konstrukcji , gdzie można zabezpieczyć zabytki techniki jest od lat niemożliwe :twisted:

Oczywiście, bo hipermarket zarabia, a muzeum nie.
Może z tych 15648 hipermarketów znajdzie się tyle pieniędzy, że po załatwieniu ważniejszych spraw, zostanie jeszcze trochę kasy, żeby zbudować zadaszenie dla samolotów. Na razie sytuacja wygląda tak, że moja gmina odmówiła partycypowania w przebudowie oddziałów chirurgicznych w szpitalu, pamiętających okres świeżo powojenny. Sorry, taka mamy sytuację, ledwie prześcignęliśmy Afrykę, więc nie stać nas na to, na co ledwie stać bogatszych od nas.
Dlatego skoro oni korzystają z wolontariuszy, my tez musimy się oprzeć na nich.
Ja się przyznaję, że niewiele zrobiłem, nie wspomogłem muzeów, więc nie mam podstaw do narzekania. A Ty?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Marcin Witkowski » środa, 8 października 2014, 08:23

Ale przecież nikt nie odmawia Ci racji w tym, że tym zabytkom należy się coś lepszego niż kawałek miejsca na trawie. Trzeba tylko co nieco wiedzieć jak wyglądają realia, a porównywanie tego z budową marketu, który jest jedynie narzędziem do pomnażania zysków, jest lekko nietrafione.

Przykład Łasku też trudno odnieść do innych miejsc gdzie są lotnicze kolekcje. Chłopaki z Archeo oddają tam swój czas, pewnie kasę, a przede wszystkim serce, a może i łzy - choć o tym nie słyszałem :) by to co można zobaczyć, a nawet dotknąć, tak wyglądało. Mają przy tym pewnie nieco większe możliwości (baza), a już na pewno fachową wiedzę. Ich MiG-23 nie będąc pod dachem wygląda niemal jak z fabryki. Ale głównie to jest kwestia chęci i zaangażowania.

Przy okazji dla Piotrka, Darka i innych z Grupy Archeo w tym miejscu pozdrowienia i wyrazy szacunku.
Marcin Witkowski

Postprzez radoslaw6363 » środa, 8 października 2014, 08:41

Ostatnio edytowano środa, 8 października 2014, 09:07 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 2 razy
radoslaw6363

Postprzez Kuba P. » środa, 8 października 2014, 08:58

Kolego, zamiast pisać to nam - napisz to Muzeum, daj w kopię maila ministerstwo kultury. Zobowiąż się do postawienia w Krakowie "lekkiej konstrukcji, prostej i taniej w budowie" w celu ochrony zabytków.
Dodaj, że serce Ci krwawi jak widzisz marnujące się skarby Polskiego Nieba i w ramach swoich środków z korodujących wraków uczynisz ołtarze techniki lotniczej.

Nam możesz potem wkleić tego maila czym udowodnisz, że się znasz na rzeczy i coś w sprawie zrobiłeś.
Bo póki co robisz tu kabaret jak na przykład tekstem o hipermarketach. Dla mnie dałeś bombę miesiąca.
Kuba P.

Postprzez radoslaw6363 » środa, 8 października 2014, 09:12

:!:
Ostatnio edytowano środa, 8 października 2014, 10:11 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 1 raz
radoslaw6363

Postprzez piotr dmitruk » środa, 8 października 2014, 09:20

Bo jesteśmy, jacy jesteśmy.
Dobrze że przynajmniej niektórym się chce "pro publico bono", czego przykładem jest ten Boston.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Mitrandir » środa, 8 października 2014, 10:35

piotr dmitruk napisał(a):Bo jesteśmy, jacy jesteśmy.
Dobrze że przynajmniej niektórym się chce "pro publico bono", czego przykładem jest ten Boston.

Tak a pro po A-20 :)

Piotrze :) to kiedy warsztacik tego malowniczego wraku :D
Mitrandir

Postprzez rotpol13 » środa, 8 października 2014, 19:55

Mitrandir napisał(a):
Piotrze :) to kiedy warsztacik tego malowniczego wraku :D

Dopiero jak radosław6363 zbuduje hangarek z blaszki za free i wkręci żarówkę :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez radoslaw6363 » środa, 8 października 2014, 21:19

Masz jak w banku :mrgreen:
Obrazek
radoslaw6363

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste