F-14D \\ Hasegawa + Hobby Boss \\ 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-14D \\ Hasegawa + Hobby Boss \\ 1:48

Postprzez Ajdacho » wtorek, 7 października 2014, 17:18

Dorotka napisał(a):
Voltan napisał(a):Nie sprawdziła się do linii "czeska żyletka" ?

:)

Niestety... Ale może to moja wina... Kilkudziesięcioletnia pauza w modelowaniu jakieś konsekwencję mieć musi. W każdym bądź razie teraz idzie nieco szybciej :P

Pozdrawiam

Ja tylko drapie czeską żyletką, ale tylko grubą stroną pod mały kątem, spróbuj-może się uda ;o)
Z pasją przez życie!

http://www.herculesiii.poznan.pl/
Ajdacho

Reklama

Postprzez Dorotka » wtorek, 7 października 2014, 19:04

Ajdacho napisał(a): Ja tylko drapie czeską żyletką, ale tylko grubą stroną pod mały kątem, spróbuj-może się uda ;o)

Dorotka napisał(a):Ostatecznie sprawdził się wyciskacz ManWah-u i nożyk Tamki. Powoli zaczynam widzieć koniec tej upierdliwej roboty...

Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » środa, 8 października 2014, 21:51

Popadłem w stan zadumy i melancholii :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Przyczyną jest porównanie foteli z Airesa do fabrycznych foteli Hase wzbogaconych na sucho "szkieletem" od Pana Eduarda... Zacząłem się zastanawiać kto pomylił skalę i jak to w końcu pożenić? Macie jakiegoś pomysła? Żeby było śmieszniej to na "wysokość" te fotele od Hase+Edek wydają się bardziej pasować niż fotele Airesa :shock:

Idę spać, Wy może coś wymyślicie...

Fotka 34. Fotel Aires i fotel Hase+Pan Eduard.

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez leonn » środa, 8 października 2014, 22:10

faktycznie,ten po lewej sprawia wrażenie nieproporcjonalnego...oparcie jest za krótkie względem siedziska...pozostaje Ci chyba zdłubać fabryczny...ja bym tylko przeszczepił zagłówek z żywicznego.
leonn

Postprzez Dorotka » środa, 8 października 2014, 22:19

leonn napisał(a):faktycznie,ten po lewej sprawia wrażenie nieproporcjonalnego...oparcie jest za krótkie względem siedziska...pozostaje Ci chyba zdłubać fabryczny...ja bym tylko przeszczepił zagłówek z żywicznego.

Hm...

Jest jeszcze trzecia opcja do której się powoli skłaniam. Poniżej trzy fotele (od lewej): HB, Aires, Hase+Eduard. Nie wiem jak Wam się wydaję ale mnie najbardziej podoba się fotel od HB. Nie wiem czy Edek robi do niego blachy ale on właśnie chyba najbardziej przypomina oryginał...

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez agalant » czwartek, 9 października 2014, 08:47

Dorotka napisał(a):
leonn napisał(a):faktycznie,ten po lewej sprawia wrażenie nieproporcjonalnego...oparcie jest za krótkie względem siedziska...pozostaje Ci chyba zdłubać fabryczny...ja bym tylko przeszczepił zagłówek z żywicznego.

Hm...

Jest jeszcze trzecia opcja do której się powoli skłaniam. Poniżej trzy fotele (od lewej): HB, Aires, Hase+Eduard. Nie wiem jak Wam się wydaję ale mnie najbardziej podoba się fotel od HB. Nie wiem czy Edek robi do niego blachy ale on właśnie chyba najbardziej przypomina oryginał...

Obrazek
(za http://www.ejectionsite.com)

Sądzę jednak, że fabryczny Hase jest najbliższy, choć i tak sporo do dorobienia jest... Wszystko jedno, czy F-14A+ miały GRU-7(A), czy SJU-17 (skłaniam się ku pierwszemu, ale nie udało mi się szybko ustalić), oparcie HB i Airesa jest za małe...
agalant

Postprzez karambolis8 » czwartek, 9 października 2014, 08:50

.
karambolis8

Postprzez Dorotka » czwartek, 9 października 2014, 12:42

karambolis8 napisał(a):.

?

Wszystko to fajnie tylko, że jednak fotel z Hase nie pasuje do kabiny Airesa ... Siedzisko jest za długie, sam fotel za wysoki (wystaje za bardzo za obudowę szpejów RIO). Z kolei fotel od HB pasuje do Airesa... Zastanawiam się jeszcze nad zestawem waloryzującym do zestawu waloryzującego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Czyli mówiąc prościej tym:

http://www.hannants.co.uk/product/QB48287

Obrazek
Dorotka

Postprzez agalant » czwartek, 9 października 2014, 12:59

Dorotka napisał(a):
karambolis8 napisał(a):.

?

Wszystko to fajnie tylko, że jednak fotel z Hase nie pasuje do kabiny Airesa ... Siedzisko jest za długie, sam fotel za wysoki (wystaje za bardzo za obudowę szpejów RIO). Z kolei fotel od HB pasuje do Airesa... Zastanawiam się jeszcze nad zestawem waloryzującym do zestawu waloryzującego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Czyli mówiąc prościej tym:

http://www.hannants.co.uk/product/QB48287

Jasne, może później do tego zestaw waloryzujący do zestawu waloryzującego zestaw waloryzujący :)

Tu też jakby poduszka za niska... Coś chyba w tym jest, bo jakby się uwzięli.
Jak widziałem na jednym ze zdjęć SJU-17(Mk14) ma niską poduszkę, ale jest ona cienka i zaraz za nią jest wielka "paka". Nie bardzo wiem, co to jest (zagłówek mały, więc może spadochron? survival kit?).

Ja chyba wyrzuciłbym żywicę i zrobił coś z niczego (scratch). Kiedyś zacząłem budować Rafale M Italeri. Fotel był do niczego, więc zrobiłem nowy z karty kredytowej, pudełka po twarożku i paru drucików. Reszta modelu leży w pudle do dziś, bo gdy zobaczyłem Rafale Hobby Bossa, na Italeri nie mogłem już patrzeć, ale fotel jest cacy :mrgreen:
agalant

Postprzez Dorotka » czwartek, 9 października 2014, 14:13

Hm... Wiem że stołek ma 39" wysokości, co w skali daje 2,1 cm wysokości... Stołek Hase ma 3 cm (całkiem do dupy), stołki Airesa i HB po 2,5 (nieco do dupy). "Zagłówek" oryginału ma w kwadracie 12,5 x 12,5", co w skali daje 0,6 cm. Tu idealny jest HB, średni Aires i wiadomo jaki Hase... Ściągnę tego Quickboosta z czystej ciekawości.. Nie znam firmy to się przekonam :)

Obrazek
Dorotka

Postprzez agalant » czwartek, 9 października 2014, 15:02

Jedna rzecz mi umknęła, bo ten Aires jest czarny i nie wszystko od razu widać. Spójrz na to:
Obrazek

To SJU-17 P3I, do którego Twój Aires jest całkiem podobny. Wcześniej tego nie widziałem, ale chyba Aires ma za poduszką podwyższenie? HB tego nie ma.

Quickboost wygląda na taki sam model.

Nie mam tylko pojęcia, czy jest to właściwy fotel dla Twojej maszyny.
agalant

Postprzez Dorotka » czwartek, 9 października 2014, 15:13

Mnie jest potrzebny fotel: SJU-17(V)3/A dla RIO i SJU-17(V)4/A dla pilota. Zgłupieć można z tymi fotelami… Aires i HB mają to „podwyższenie” z tym że u Airesa jest tam coś „podkręcone”, a w HB jest goła ścianka. Na wysokość są obydwa identyczne. Quickboost faktycznie wygląda na ten sam model, pytanie tylko czy ma takie same wymiary, wydaje mi się, że nie. Zresztą już zamówiłem, razem z metalowym podwoziem (http://www.hannants.co.uk/product/SAC48061) to się zobaczy …

Obrazek
Dorotka

Postprzez Ajdacho » czwartek, 9 października 2014, 17:28

Bardzo ładny fotel do EFA 14 ma Verlinden :lol:

Ma go mój tata więc jeszcze dzisiaj poproszę go o foto jak chcesz ( mam chyba z 4 szt odlane jako kopia na użytek własny - poszukać? ;o) )
Z pasją przez życie!

http://www.herculesiii.poznan.pl/
Ajdacho

Postprzez Dorotka » czwartek, 9 października 2014, 17:46

Ajdacho napisał(a):Bardzo ładny fotel do EFA 14 ma Verlinden :lol:

Ma go mój tata więc jeszcze dzisiaj poproszę go o foto jak chcesz ( mam chyba z 4 szt odlane jako kopia na użytek własny - poszukać? ;o) )

Jak możesz je pstryknąć (szczególnie rogi w obydwu sztukach) to będę wdzięczny :) A jakbyś przy okazji zmierzył wysokość to już byłbym cały w skowronkach :P :P :P

Pozdrawiam
Obrazek
Dorotka

Postprzez potez » czwartek, 9 października 2014, 18:25

Dorotka, nie przekombinowywuj 8-)
Aires ma cholerne skurcze i na pewno złe wymiary wnny ale to pod model jest robione. Wsadz fotel do wanny kabiny i sprawdź jak to wyglada z boku na wysokość jeśli dobrze to bierz fotel Airesa. I tak z nich wszystkich najlepiej wygląda.
Inaczej wejdziesz w te obszary w których ja z F-16 siedzę :roll:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat