Jak-23, Special Hobby, 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Jak-23, Special Hobby, 1:72

Postprzez Łukasz Kędzierski » czwartek, 9 października 2014, 14:06

Wiadomość ze Special Hobby wypuszcza Jaka-23 bardzo mnie ucieszyła. Wybór malowania był tylko jeden - czerwona strzała. Wszystkie oznaczenia malowane od własnoręcznie wykonanych masek. Jak skończyłem model, to ukazały się kalki Model Maker'a. Interpretacja rozkładu płatków tulipana na nosie mniej więcej taka sama u mnie i na kalkach.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A jak już robię w kompletach to proszę.....

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Jak-23, Special Hobby, 1:72

Postprzez donalyah00 » czwartek, 9 października 2014, 14:23

Kolejna ciekawa parka. Zastanawia mnie tylko jeden szczegół - cofnięta goleń podwozia przedniego w obu maszynach. Patrząc na fotki oryginału widać, że goleń jest tak na oko w 4/5 długości osłon patrząc od przodu kadłuba. Trochę zaburza to widok z profilu skądinąd sympatycznych jaczków. Dodam jeszcze, że fotki podobają mi się bardzo.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Solo » czwartek, 9 października 2014, 14:25

Kapitalnie wyglądają.
Solo

Postprzez lejgo_inc » czwartek, 9 października 2014, 14:38

Bardzo-bardzo popieram. Dobór tematu, wykonanie, pokazanie. Skala sprawia że popieram dodatkowo.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez Arcturus » czwartek, 9 października 2014, 19:07

Bardzo mi się podobają, mimo że nie moja skala i mało styrane. Śliczne!
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez HK1885 » czwartek, 9 października 2014, 19:10

Łukasz Kędzierski napisał(a):Obrazek

Zajebi**e!

Fajne te karaluchy, tym bardziej, że to SH.
Mają swój klimat.

No i zdjęcia niosą w sobie MOC. :mrgreen:
Ostatnio edytowano czwartek, 9 października 2014, 19:42 przez HK1885, łącznie edytowano 1 raz
HK1885

Postprzez pepociufakers » czwartek, 9 października 2014, 19:34

Barrdzo fajne dziwolągi.
Pochwal się jeszcze jak i czym malowałeś modele, bo powierzchnia wygląda bardzo gładko.

Pzdr.
Jaro
pepociufakers

Animal Planet

Postprzez dzejo » czwartek, 9 października 2014, 19:40

Tulipanek rewelacja, oczien mnie narawitsa :mrgreen:
Widać warto pociągnąć go nitowadłem
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Postprzez Mecenas » czwartek, 9 października 2014, 20:16

Łukasz, świetne modele, gratuluję. Bardzo ładnie się prezentują. Dodaj proszę parę słów swojego subiektywnego komentarza co do sklejalności.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Łukasz Kędzierski » piątek, 10 października 2014, 01:05

Dziękuje za dobre słowa o modelach :D

donalyah00 napisał(a):Zastanawia mnie tylko jeden szczegół - cofnięta goleń podwozia przedniego w obu maszynach. Patrząc na fotki oryginału widać, że goleń jest tak na oko w 4/5 długości osłon patrząc od przodu kadłuba. Trochę zaburza to widok z profilu skądinąd sympatycznych jaczków. Dodam jeszcze, że fotki podobają mi się bardzo.

Szczerze mówiąc podwozie w tych modelach jest raczej słabe. Montowane tak jak instrukcja przykazała. Wydaje mi się ze miejsce montowania jest tam gdzie powinno być, ale kąt nachylenia tej goleni możne być nie taki jak powinien, a do tego spłaszczona opona powoduje ze model pewnie siedzi niżej niż powinien.

Obrazek

Pochwal się jeszcze jak i czym malowałeś modele, bo powierzchnia wygląda bardzo gładko.

Alclady i tylko Alclady. Nasz Jak malowany na goły plastik polerowany micromeshem i pastami Tamiya (Fine i Finish). Z kolei UTI został wypolerowany produktami firmy Novus, które niedawno odkryłem. W zestawie są 3 płyny/pasty i jeszcze w życiu nie udało mi się osiągnąć takiego połysku na plastiku jak po Novusach. Polecam. Produkt amerykański, kupiłem w Australii, maja dystrybutorów w rożnych krajach. Zestaw dla początkujących ;o) to 3 buteleczki po 60ml, ale sprzedają to też na litry.

http://www.novuspolish.com/index.html

Dodaj proszę parę słów swojego subiektywnego komentarza co do sklejalności.

Jak na SH to nie jest źle. Bebechy w kokpicie jak zwykle są trochę za duże, ale wiem ze tak jest w większości modeli SH, wiec obieram odpowiednią strategię w czasie budowy. Zywincze wnęki podwozia pasują bardzo ładnie, przednia wnęka tak sobie. Podwozie jak wspomniałem jest najsłabszym punktem tego modelu. Trzeba tez ostrożnie traktować osłonę kabiny bo ma tendencje do wystawania poza obrys kadłuba.
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 10 października 2014, 09:03

Baardzo mi się Twoje Jaki podobają :mrgreen: Mam zamiar spróbować Alcladów w 2-3 odcieniach aluminium(w celu rozróżnienia odcieni blach)
O ile dobrze zrozumiałem malowane bez podkładu Alcladami, później polerowane ? Czy też polerowany był plastik przed malowaniem ?
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Aleksander » piątek, 10 października 2014, 15:42

Bardzo ładne oba "Jaczki"!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Łukasz Kędzierski » sobota, 11 października 2014, 02:48

radoslaw6363 napisał(a): Mam zamiar spróbować Alcladów w 2-3 odcieniach aluminium(w celu rozróżnienia odcieni blach)
O ile dobrze zrozumiałem malowane bez podkładu Alcladami, później polerowane ? Czy też polerowany był plastik przed malowaniem ?

Plastik przed malowaniem. Alcladow potem nie ruszam, ale pociągam Gloss Klear Cote lub Aqua Gloss (oba produkty Alclada) Musisz mieć idealnie przygotowaną powierzchnie pod farbę, bo spod Alcladu wystaje najmniejsze zadraśniecie. Ja najpierw lecę papierem 1200, potem micromesh (od 3600 do 12000), a potem pasty polerskie (była Tamiya teraz Novus). Model musi się świecić jak przysłowiowe jajca na psie :mrgreen: Możesz równie dobrze położyć podkład (np. Primer and Microfiller Alclada), ale też go trzeba polerować. Jak na modelu nie ma dużo szpachlowania to nie robię podkładu, ale jak jest szpachlowanie to robię, bo inaczej będą różnice w odcieniach.

Co do odcieni aluminium to różnie to jest. Na UTI cały panel z tylu kadłuba pomalowany jest White Aluminium, a reszta modelu Aluminium. Kontrast raczej slaby. Lepiej do wychodzi z Dark Aluminium czy Duraluminium.
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 11 października 2014, 05:20

Super , dziękuję !
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli