F-14D \\ Hasegawa + Hobby Boss \\ 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-14D \\ Hasegawa + Hobby Boss \\ 1:48

Postprzez Dorotka » środa, 15 października 2014, 09:36

:)

Mam nadzieję, że to już ostateczna koncepcja szoferek, bo już mi się trochę "milimetrowanie" znudziło. Generalnie pasuje też to do żywicznej wnęki podwozia przedniego... Zdecydowałem się zrobić tak:

1. podłoga i panele boczne Aires.
2. boczki plastik + elementy z Airesa i doróbki szpejów.
3. Górne osłony paneli pilota i RIO przerobione Hase.
4. Dechy - przerobione Hase plus blachy Pana Eduarda (radar w RIO kwadratowy - blachy Edka do wersji B).
5. Górna listwa z suwakami i zamkami Dream Model nieco przerobiony.
6. Blacha z tyłu i szpeje na na niej Eduard + Aires + doróbki.
7. Fotele QUB nieco przerobiony.

Jak mam być szczery to koncepcji już zmieniać nie będę, bo to droga wprost do nieskończenia modelu. Uwag wysłucham z pokorą :oops:

Pozdrawiam

Fotka 35. Kabiny cd....

Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 16 października 2014, 08:36 przez Dorotka, łącznie edytowano 1 raz
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Reklama

Postprzez Marcin Witkowski » środa, 15 października 2014, 09:58

Plan jest OK, działaj!
Półkę za kabiną RIO zmień. Nie powinna mieć tego wystającego żebrowania, a jedynie nitowanie. Ale to pewnie leży jedynie dla przymiarki, co?
Marcin Witkowski

Postprzez Dorotka » środa, 15 października 2014, 10:25

Marcin Witkowski napisał(a):Plan jest OK, działaj!

Dzięki za wsparcie :)

Marcin Witkowski napisał(a):Półkę za kabiną RIO zmień. Nie powinna mieć tego wystającego żebrowania, a jedynie nitowanie. Ale to pewnie leży jedynie dla przymiarki, co?

Dorotka napisał(a):6. Blacha z tyłu i szpeje na na niej Eduard + Aires + doróbki.

Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » czwartek, 16 października 2014, 08:44

Po jakiejś godzince walki udało mi się wpasować przednią komorę podwozia. Swobodnie chodzi w płaszczyźnie poziomej więc przy przyklejaniu będzie można ją dokładnie pozycjonować. Rada dla powtarzających tę czynność - maksymalnie zetrzeć dół żywicy przedniej kabiny, bo inaczej wejść nie chce...

Pozdrawiam

Fotka 36-38. Pasowanie przedniego podwozia (Aires).

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » czwartek, 16 października 2014, 10:17

No i pasowanie klap w ich najdłuższej części. Oczywiście problem... Jak widzicie na zdjęciu tak siedzi klapa (druga to samo) w otworach Airesa (bez kleju). Dwa pytania:

1. Czy ona jest tak "podłużnie wygięta" w oryginale?
2. Czy zostawić minimalnie za krótki przedni odcinek?

Pomysł mam taki, żeby przykleić te żywice (po pocienieniu) do nowo wyciętych z cienkiego plastiku (lub blachy) klap... To by mi pozwoliło je "wyprostować" (o ile są proste w oryginale, bo nie mam jasności) i "naddać" ten kawałek z przodu. A przynajmniej tak mi się wydaje :P Wszelkie uwagi mile widziane...

Pozdrawiam

P.S. "Podwozie" z Hase pasuje do Airesa bardzo dobrze... Ciekawe jak będzie pasować metalowe na które czekam...

Fotka 39. Pasowanie klap (Aires).

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez MadYarpen » czwartek, 16 października 2014, 10:44

Może to złudzenie, ale czy ten zbiornik w podwoziu nie jest też zgięty?

I pytanie bonusowe - w swoim F-14 będę chciał spróbować odtworzyć część wyposażenia komory z drutów i profili. Jaką średnicę ma zbiorniczek w tej skali i jak grube są te najgrubsze przewody?
MadYarpen

Postprzez Dorotka » czwartek, 16 października 2014, 11:07

MadYarpen napisał(a):Może to złudzenie, ale czy ten zbiornik w podwoziu nie jest też zgięty?

Hm... Raczej nie ... Jak się patrzy na niego pod kątem prostym od dołu to jest prosty :)

MadYarpen napisał(a):I pytanie bonusowe - w swoim F-14 będę chciał spróbować odtworzyć część wyposażenia komory z drutów i profili. Jaką średnicę ma zbiorniczek w tej skali i jak grube są te najgrubsze przewody?

Zmierzę Ci to jak to rozmontuję i wyślę na priv. Teraz nie mogę, bo robię różne rzeczy z drugiej strony i musi to siedzieć w kadłubie tak jak jest teraz...

Pozdrawiam
Obrazek
Dorotka

Postprzez MadYarpen » czwartek, 16 października 2014, 11:14

Jasne, dziękować.
MadYarpen

Postprzez Ajdacho » czwartek, 16 października 2014, 16:33

Hello

Może się przyda w kwestii Twoich pytań ;o)

http://www.aircraftresourcecenter.com/awa01/101-200/awa169-tomcat/00.shtm

Moim zdaniem pokrywa luku podwozia nie jest taka krzywa, zawiasy też są "pancerne"

Popatrz na fotki :)

P.S. - plastik gdzie jest komora podwozia nie jest zbyt gruby? ;o)
Z pasją przez życie!

http://www.herculesiii.poznan.pl/
Ajdacho

Postprzez Dorotka » czwartek, 16 października 2014, 18:06

Ajdacho napisał(a):Hello

Może się przyda w kwestii Twoich pytań ;o)

http://www.aircraftresourcecenter.com/awa01/101-200/awa169-tomcat/00.shtm

Moim zdaniem pokrywa luku podwozia nie jest taka krzywa, zawiasy też są "pancerne"

Popatrz na fotki :)

P.S. - plastik gdzie jest komora podwozia nie jest zbyt gruby? ;o)

Hello ;o)

Klapy już wyprostowałem ... Co do zawiasów faktycznie trzeba je uczynić cieńszymi.... Plastiku nie będę już ruszał.... Zresztą ta grubość zostanie trochę "przysłonięta" malowaniem... Zwyczajnie chce już to "zamknąć", a tak cała "konfiguracja" musiałaby być robiona od nowa ....

Dzięki!
Obrazek
Dorotka

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 16 października 2014, 21:03

Dorotko, plizz, klapy to są na skrzydłach. Tu są pokrywy.

Ciekawie to wszystko kombinujesz.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez potez » czwartek, 16 października 2014, 21:27

Dorotka napisał(a):Plastiku nie będę już ruszał.... Zresztą ta grubość zostanie trochę "przysłonięta" malowaniem... Zwyczajnie chce już to "zamknąć", a tak cała "konfiguracja" musiałaby być robiona od nowa ....

E tam marudzisz skromnisiu :P
Skalpel nr 15 i po 20 minutach masz idealnie odchudzone te ścianki jak trzeba. Bez żądnej zmiany konfiguracji. Szkoda tak się doktoryzować i takie coś zostawić. 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Dorotka » czwartek, 16 października 2014, 22:02

potez napisał(a):
Dorotka napisał(a):Plastiku nie będę już ruszał.... Zresztą ta grubość zostanie trochę "przysłonięta" malowaniem... Zwyczajnie chce już to "zamknąć", a tak cała "konfiguracja" musiałaby być robiona od nowa ....

E tam marudzisz skromnisiu :P
Skalpel nr 15 i po 20 minutach masz idealnie odchudzone te ścianki jak trzeba. Bez żądnej zmiany konfiguracji. Szkoda tak się doktoryzować i takie coś zostawić. 8-)

Potez, ja Ci muszę chyba przypomnieć co napisałem w pierwszym poście tego wątku:

Dorotka napisał(a): Nie zamierzam szaleć tym bardziej, że to mój pierwszy w życiu samolot, nie licząc tych sklejanych przed 18 rokiem życia, jeszcze w klubie "Śmigiełko" (kto to pamięta!).

To jest lightowy projekt, bez spiny :) Oprócz tego dla mnie to raczej licencjat niż doktorat. Przy doktoracie będę posługiwał się tokarką i stołem koordynacyjnym i będzie w nieco większej skali :mrgreen:

piotr dmitruk napisał(a):Dorotko, plizz, klapy to są na skrzydłach. Tu są pokrywy.
Ciekawie to wszystko kombinujesz.

Piotrze, dzięki za zwrócenie uwagi... Nie wiem czemu taki babol mi się wyrwał i jeszcze został powtórzony. Fajnie, że ktoś to jeszcze czyta :!:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Góra też dziś siadła na miejscu (oczywiście dojdą jeszcze "listwy" z suwakami i zamkami). Teraz kilka dni na zdetalowanie wnętrza i będzie można przód zamknąć. Wszystkie wystające maleństwa w kabinie będę dorabiał już po malowaniu całości, praktycznie na sam koniec i montował "od góry"....

Pozdrawiam

Fotka 40. Pasowanie góry (Hase, HB, Aires, Eduard).

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » piątek, 17 października 2014, 08:42

Z racji kolorystycznego dysonansu między kolorem kabiny a kolorem, kolorowych blaszek Pana Eduarda (temat znany i lubiany), przemalowałem te ostatnie ... Po bezbarwnym i przetarciach powinno być jak reszta...

Pozdrawiam

Fotka 41. Tablice, "podmalunki".

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » sobota, 18 października 2014, 15:01

Dechy roboczo posadzone na miejscu...

Pozdrawiam