Wibault 7C 1/72 od podstaw BASIC

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Wibault 7C 1/72 od podstaw BASIC

Postprzez jacek48 » środa, 15 października 2014, 23:32

W młodości dziesiątki razy zaczynałem jakiś projekt a potem sprawa kończyła się jedynie na marzeniach.
Chcę promowąć prosty i tani sposób na robienie modeli od podstaw tak aby nie zniechęcać nikogo do modelarstwa.
Na początek śliczne brzydactwo czyli Wibault 7C.
Model wykonany z super tanich materiałów , głównie puszek po piwie :) i można go wykonać w parę godzin,
To fotki dwóch kadłubów na różnym etapie budowy oraz skrzydła i stateczników,
Naprawdę polecam.
Obrazek
Obrazek
jacek48

Reklama

Re: Wibault 7C 1/72 od podstaw BASIC

Postprzez Mikolaj75 » niedziela, 19 października 2014, 20:13

Witaj Jacku, trochę za bardzo mazgaisz poczuciem braku zainteresowania, zatem wpisu dokonuję u Wibaulta, choć uważnie oglądam Twoje oba warsztaty. I bardzo podoba mi się dobór tematów i inwencja w zakresie technik. To jednak tylko część modelowania. W momencie w jakim jesteś, ja już będę oczekiwał większej dbałości o ogólną staranność, dokładniejsze pochylenie się nad detalami (w każdym nawet nieotwartym modelu takowe będą w różnym natężeniu, ale będą) i postępu w zakresie malowania.
A każdy nietypowy temat - zwłaszcza związany na naszym lotnictwem - będę uważnie oglądał. Pozdrawiam :)
Mikolaj75

Animal Planet

Postprzez jacek48 » niedziela, 19 października 2014, 20:36

OK wezmę sobie to do serca :) choć napisałem we wstępie że ma to być modelik BASIC , ale coś wymyślę aby go uatrakcyjnić.
jacek48

Postprzez Voltan » poniedziałek, 20 października 2014, 12:05

Ja się również wpiszę, bo stale obserwuję.

Tematyka Twoich modli jest arcyciekawa.
Dołączam się do powyższej sugestii, trzeba powoli poprawiać detal i malowanie, a z czasem może jakieś zużycia.
Mam tu na myśli szczególnie krawędzie natarcia i spływu oraz detale kokpitów.
Voltan

Postprzez jacek48 » poniedziałek, 20 października 2014, 13:20

Wiem, tyle , że ja to uprawiam troszkę taką manufakturkę i nie mam czasu na detale ale idzie coraz lepiej .
Przy tej ilości modeli to by człowiek oszalał przy detalach. Te w budowie to juz 3 i 4 Wibault 7C. A ile było unikatów to już nie pamiętam .
Wszystko ręczna robota .
Ale tak jak napisałem. Poprawię się :) i każdy następny jest już lepszy. Modelarstwo ma swoje kierunki . Jedni budują tylko z zestawów, inni waloryzują modele z zestawów inni znów robią model od podstaw poświęcając na jeden model kilka miesięcy.
Ja ja chciałem pokazać , że można coś zrobić prosto, tanio i szybko od podstaw .
Takie sobie troszkę inne modelarstwo z ciekawymi tematami.
Troszkę więcej czasu poświęce na model Statku Mątwa bo to mój konik od bardzo wielu lat . Jest na innym moim temacie.
jacek48

Powrót do Lotnictwo - warsztat