Który Lancaster Airfixa w polskim malowaniu?

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Który Lancaster Airfixa w polskim malowaniu?

Postprzez tomek_chacewicz » sobota, 25 października 2014, 09:46

Witajcie!
Jestem zupełnie zielony, jeśli chodzi o ten samolot, który z nowych Lancasterów airfixa najlepiej nada się na polską maszynę i będzie pasowała do kalek techmodu? Rozumiem, że ma to być wersja mk. I, airfix ma wersje III lub B I FE...

Z gory dzięki za wszelkie podpowiedzi
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Reklama

Re: Który Lancaster Airfixa w polskim malowaniu?

Postprzez ZIO BY NAITT » środa, 29 października 2014, 20:02

Jeśli masz dostęp do numerów archiwalnych Mini Repliki, to w którymś ze starszych numerów było zestawienie cech charakterystycznych wszystkich maszyn które przewinęły się przez 300 squadron.
Numeru niestety nie pomnę a i dostęp do literatury mam od pewnego czasu utrudniony :( .

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez tomek_chacewicz » środa, 29 października 2014, 21:05

Dzięki Konrad! Rzeczywiście chyba będę się musiał uśmiechnąć do któregoś z kolegów zbierających MR, przeglądałem kiedyś te numery, rzeczywiście dobrze opracowany temat.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Mecenas » środa, 29 października 2014, 21:24

tomek_chacewicz napisał(a):Dzięki Konrad! Rzeczywiście chyba będę się musiał uśmiechnąć do któregoś z kolegów zbierających MR, przeglądałem kiedyś te numery, rzeczywiście dobrze opracowany temat.

Powinienem mieć, daj mi czas do piątku to rozpoznam sprawę i zrobię Ci skany.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez HK » środa, 29 października 2014, 21:36

Lancaster Airfix-a (zarówno w wydaniu B.I (FE)/B.III jak i B.III special) ma wszystkie części potrzebne do zrobienia wcześniejszych i póżniejszych serii. Dwa rodzaje owiewek bombardiera, dwa rodzaje śmigieł i kolektorów wydechowych, okienka na kadłubie, boczne szyby z blisterami i bez, osłonę radaru. I raczej trzeba się oprzeć na zdjęciach egzemplarza, bo samo oznaczenie B.I lub B.III o ile mi wiadomo, nie musi świadczyć o żadnych różnicach za wyjątkiem silników. A i to niekoniecznie, bo podobno przy okazji remontów montowali RR w wersji B.III lub Packardy w B.I.
Żeby było zabawniej, to akurat wersji B.I (FE), czyli dalekowschodniej, się z pudła zrobić nie da, bo tam były większe różnice.
Hendryk
HK

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 2 listopada 2014, 22:57

Dzięki za odpowiedzi! Michał, jakbyś znalazł te numery Mini Repliki, było by super :)
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie