niemieckie Bf 108

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

niemieckie Bf 108

Postprzez niwm » czwartek, 30 października 2014, 15:06

Witam, w odróżnieniu od "obowiązujących" trendów nie za bardzo interesują mnie maleńkie szczegóły, wnętrza, otwieranie modeli - mnie interesują kamuflaże. Dlatego wymyśliłem, że modele będę robił seryjnie, tzn. tak, aby
pokazać wszystkie ciekawe schematy malowania (kamuflaże i oznakowanie). Niedługo kończę moją zgraję Messerschmittów Bf 108 (ten samolot wybrałem na próbę bo jest tani i dość fajny jego model 1/48, samolot praktycznie nie miał różnych wersji, za to miał dużo malowań) i czas już poważnie pomyśleć o malowaniach. Niestety większość ciekawych schematów jest pokazana na jednym zdjęciu, a więc zwracam się do Was, Drodzy Koledzy, o pomoc. Może macie inne zdjęcia przedstawionych samolotów.. Może znacie jeszcze inne, ciekawe, niespotykane schematy.

1. Cały szaro-zielony (RLM 02). Ten samolot ma superfajne grube litery kodu, duży krzyż i małą swastykę, nietypowo umiejscowiony pas. Brakuje zdjęć skrzydeł, a jak zauważyłem, Tajfuny miały na górze, a także spodzie skrzydeł krzyże zarówno z grubymi jak i cienkimi białymi obwódkami.
Obrazek

2. Cały kremowy (RLM 05). Bardzo chciałbym zrobić model tego koloru, ale musi to być samolot wojskowy (o ile taki istniał). Nie wiem jak poznać na czarnobiałym zdjęciu jasnego samolotu, że był on właśnie taki (a nie RLM 02 lub 63). Może ma ktoś kolorowe zdjęcie? :)

3. Cały błyszczący niebieski (RLM 25). Piękne zdjęcie, ale brakuje ogona..
Obrazek

Od dołu pewnie był taki jak ten? :
Obrazek

4. Cały jasno szary (RLM 63). To malowanie jest bardzo popularne, ale poszukuję zdjęcia tego samolotu, bo naciąłem się już na robieniu modelu tylko ze schematu - potem okazywało się, że na zdjęciu jest nieco inaczej..
Obrazek

W przypadku tego kamuflażu może wchodzić jeszcze ten samolot.. no ale jest obcięty. Czy silnik i stery też były żółte jak w stojących obok stodziewiątkach i tak jak w "weekendowym" 4E+RM ? Poza tym wydaje mi się, że krzyż na górze skrzydła jest powiększony na całą jego szerokość..
Obrazek

5. Cały zielony (RLM 70 lub 71). Sądzę, że niektóre maszyny mogły być tak przemalowane - są zdjęcia całkowiecie ciemnych Tajfunów z końca wojny, ale czy to nie jest przypadkiem niebieski? Może ma ktoś kolorowe zdjęcie ?

6. Klasyczny zielony łamaniec (RLM 70/71/65), ale ten samolot jest albo strasznie wypłowiały, ale to po prostu inne, jaśniejsze kolory (71/02 ?). Przy okazji: jaki to samochód, czy jest jego model 1/48 i co w takim przypadku zrobić ze skrzydłami??)
Obrazek
Obrazek

7. Łamaniec (RLM 70/71/65) ale z linią podziału kolorów podniesioną do góry. Znam tylko trzy zdjęcia tak pomalowanych samolotów - żadne nie wystarcza na zrobienie w pełni wiarygodnego modelu..
Obrazek
Obrazek
Obrazek

8. Zimowe (biały zmywalny). Znam dwa zdjęcia w takim kamuflażu. Na pierwszym nie widać całego kodu:
Obrazek
Jest zdjęcie Tajfuna z kodem "CI", ale pod tymi literami ma żółty krzyż. Czy możliwe jest, że Niemcy w zimie zamalowywali żółte oznaczenia identyfikacyjne? Znacie takie przypadki?

Drugi zimowy Tajfun też nie pokazuje na zdjęciu całego kodu. Jego malowanie w monografii Militariów też nie ma reszty kodu, ale w monografii MMP już cały kod się pojawił : NF+MS.. czyli istnieje inne zdjęcie to potwierdzające. Ja znalazłem tylko letnie malowanie takiej maszyny:
Obrazek
Obrazek

9. Pustynny (RLM 78/79). Może ktoś ma zdjęcie tej maszyny jak była w lepszym stanie? Jak wyglądały znaki na skrzydłach.. na przodzie pewnie było godełko JG 27.. Albo może jakiś inny pustynny Tajfun.. - tylko nie KG+EM !!! :)
Obrazek

10 Jasny łamaniec - moim zdanie te kolory to nie mogą być RLM70/71.. może 71/02? Super krzyż na całą szerokość skrzydła.. no ale od dołu też był taki?
Obrazek

11. No i na koniec przydałby się jakiś model WL - zdjęć w takim malowaniu mam tylko kilka. Ten, ze względu na super nietypowy krzyż najbardziej mi się podoba.. ale jaki to kolor i co ze skrzydłami?
Obrazek

Tu inne zdjęcia Tajfunów Wehrmachtu.. ale też brakuje mi kolorów i skrzydeł..
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tajfuny "zagraniczne" później... :)
niwm

Reklama

Re: niemieckie Bf 108

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 30 października 2014, 15:20

Nie pomogę ale dołożę pytanie. Co to za rejestracja WL-...? Wermacht? Paramilitarny cywilny - coś jak LOPP w Polsce?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez niwm » czwartek, 30 października 2014, 15:24

Jacek Bzunek napisał(a):Nie pomogę ale dołożę pytanie. Co to za rejestracja WL-...? Wermacht? Paramilitarny cywilny - coś jak LOPP w Polsce?

Tak, to Wermacht.. czyli samolot wojsk lądowych. Te malowania są fajne ze względu na domalowywane "na siłę" krzyże. Także wiele maszyn szkolnych ma takie fajne malowania.
niwm

Postprzez net_sailor » czwartek, 30 października 2014, 15:37

niwm napisał(a):5. Cały zielony (RLM 70 lub 71). Sądzę, że niektóre maszyny mogły być tak przemalowane - są zdjęcia całkowiecie ciemnych Tajfunów z końca wojny, ale czy to nie jest przypadkiem niebieski? Może ma ktoś kolorowe zdjęcie ?

Wątpię w ten schemat, a przynajmniej w jego powszechność. Albo niebieski, albo łamany RLM 70/71. Na niektórych kliszach fotograficznych kontrast między zieleniami jest tak mały, że linia rozgraniczenia zupełnie znika. Malowanie jednolicie na zielono niemieckich wojskowych Bf 108, jeśli w ogóle było, to miało charakter incydentalny i musiałbyś mieć twarde dowody w postaci zdjęć na materiale kolorowym. Inaczej będą to tylko spekulacje i widzi-mi-się.
net_sailor

Postprzez Soris000 » czwartek, 30 października 2014, 15:50

niwm napisał(a):
Jacek Bzunek napisał(a):Nie pomogę ale dołożę pytanie. Co to za rejestracja WL-...? Wermacht? Paramilitarny cywilny - coś jak LOPP w Polsce?

Tak, to Wermacht.. czyli samolot wojsk lądowych. Te malowania są fajne ze względu na domalowywane "na siłę" krzyże. Także wiele maszyn szkolnych ma takie fajne malowania.

A dlaczego utożsamiasz Wehrmacht wyłącznie z siłami lądowymi?
Ja się tam nie znam, ale na samochodach rejestracja WL oznaczała Luftwaffe.
Soris000

Postprzez rotpol13 » czwartek, 30 października 2014, 15:59

Znaki WL wprowadzono na krótko przed wybuchem wojny (w 1938) i stosowano je do marca 1940, oznaczano nimi samoloty jednostek szkolnych i pomocniczych.
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 30 października 2014, 16:21

rotpol13 napisał(a):Znaki WL wprowadzono na krótko przed wybuchem wojny (w 1938) i stosowano je do marca 1940, oznaczano nimi samoloty jednostek szkolnych i pomocniczych.

Samoloty wojskowe (Luftwaffe) z rejestracją cywilną?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Soris000 » czwartek, 30 października 2014, 16:37

Soris000

Postprzez net_sailor » czwartek, 30 października 2014, 17:36

niwm napisał(a):7. Łamaniec (RLM 70/71/65) ale z linią podziału kolorów podniesioną do góry. Znam tylko trzy zdjęcia tak pomalowanych samolotów - żadne nie wystarcza na zrobienie w pełni wiarygodnego modelu..
Obrazek

Ten samolot jest w malowaniu pustynnym: RLM 78/79/80. Sam widzisz jak trudno zgadywać kolory z czarno-białych zdjęć.
net_sailor

Postprzez niwm » czwartek, 30 października 2014, 19:56

net_sailor napisał(a):
niwm napisał(a):7. Łamaniec (RLM 70/71/65) ale z linią podziału kolorów podniesioną do góry. Znam tylko trzy zdjęcia tak pomalowanych samolotów - żadne nie wystarcza na zrobienie w pełni wiarygodnego modelu..
Obrazek

Ten samolot jest w malowaniu pustynnym: RLM 78/79/80. Sam widzisz jak trudno zgadywać kolory z czarno-białych zdjęć.

Skąd ta pewność ?
niwm

Postprzez net_sailor » czwartek, 30 października 2014, 20:04

Od panów Szwajcarów, którzy widzieli ten samolot na żywo, a potem odnotowali w protokole?
net_sailor

Postprzez niwm » czwartek, 30 października 2014, 20:14

Czy mógłbyś podać źródło z którego masz tę informację ?
niwm

Postprzez net_sailor » czwartek, 30 października 2014, 20:17

Karl Ries "Deutsche Luftwaffe uber Der Schweiz 1939-1945" (strona 99).
net_sailor

Postprzez niwm » czwartek, 30 października 2014, 20:33

No właśnie.. nie mam tej książki. Mógłbyś podać wydawnictwo? W książce pewnie nie ma więcej zdjęć tej maszyny? Myślałem, że malowanie z Close-up jest jakieś lewe, ale widać , że ono stara się połączyć tę informację o kolorze piaskowym z tym co ewidentnie widać na zdjęciu - że góra kadłuba na całej długości od kabiny do statecznika jest ciemna - nie ma tam śladu ciemnych plamek na jasnym tle. Także krzyż obwódkowy na kadłubie nie pasuje do kamuflażu afrykańskiego. W każdym razie jest to bardzo ciekawy kamuflaż...
Obrazek
niwm

Postprzez Soris000 » piątek, 31 października 2014, 04:21

Kilka przykładów oznaczenia WL
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Soris000

Następna strona