"zagraniczne" Bf 108

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

"zagraniczne" Bf 108

Postprzez niwm » piątek, 31 października 2014, 15:00

Teraz malowania Tajfunów "zagranicznych" (czylil nie-niemieckich):

Więc nie ma pewności co do całego zielonego Tajfuna niemieckiego, to zrobiłbym francuski, ale wtedy z pasami "inwazyjnymi", na ale nie mam ani jednego zdjęcia takiego samlotu..
Obrazek

Hiszpańskich Tajfunów mam dosyć dużo, od kodu 44o1 do 44o5. Ze względu na nietypowy krój liter i kolor zrobiłbym najchętniej tego - może ktaś ma jeszcze inne zdjęcia? Dziwi mnie trochę jakby błyszczący spód skrzydeł i brak tam zanków..
Obrazek
Obrazek

Z kolei w tym egzemplarzu dziny kadłuba kolor w rejonie kabiny.. A podobno one były całe RLM 02..
Obrazek

Ten samolot jest uznawany albo jako japoński albo mandżurski.. Ma ktoś może jeszcze jakieś zdjęcie??

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponieważ Eduard robi piękne malowanie łacianego Tajfuna, to ja pójdę pod prąd i zrobiłbym całego zielonego z góry. Mam 4 zdjęcia, ale znaki na skrzydłach to jakoś słabo na nich widać..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znam 3 rumuśkie Bf 108:
1. Pierwszy według Militariów - w łaty brązowo zielone i ster kierunku też w kamuflarzu, wg. Stratusa - zielony, a ster w narodowe pasy, ale ukośne. Mam tylko jedno zdjecie..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2. Też zielony ale z żółtym przodem - też jedno zdjęcie..
Obrazek

3. No i cały srebrny - czy ma ktoś może wersję tego zdjęcia o jakości pierwszego i obszarze drugiego?

Obrazek

Obrazek

Fajne klasyczne malowanie brytyjskie. Ale brak zdjęcia od góry.. no i żeby jeszcze plamy kamuflażu było widać :)

Obrazek

Obrazek

Na tym zdjęciu to wszystko widać.. no ale znaki się nie zgadzają.

Obrazek

I tu prawdziwa zagadka: FD364. Na jednym zdjęciu jasny (choć ponoć niebieski), na drugim w ciapki, na trzecim ciemny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jest bardzo ciekawe malowanie.. nareszcie cały kremowy i wojskowy ! Czy ktoś ma zdjecie ??

Obrazek

Jeśli zielony z podniesionym rozgraniczeniem kolorów nie może być niemiecki z braku kodu, to może węgierski?

Obrazek

Tu chyba jest błędnie opisany kod - pewnie to inny samolot - cały niebieski jak inne węgierskie Tajfuny.

Obrazek

No i na koniec Rusek. Jedno kiepskie zdjęcie.. według mnie cały ciemny - według innych ciemny/jasny lub cały jasny..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc :)
niwm

Reklama

modele polskich samolotów

Re: "zagraniczne" Bf 108

Postprzez rotpol13 » piątek, 31 października 2014, 15:50

Może POLAK :)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez niwm » piątek, 31 października 2014, 16:00

Polak jest powojenny (a ja tylko II WW) a poza tym nie wiadomo czy on był niebieski czy zielony..
niwm

Postprzez net_sailor » piątek, 31 października 2014, 21:15

Oczywiście złośliwie pominąłeś najpiękniejsze malowanie na świecie:
Obrazek
Obrazek
Cały samolot RLM 63, kod i ozdobniki na bokach RLM 24. Pasy białe i czerwone. Osłona silnika biała. Ramy osłony kabiny srebrne.
net_sailor

Postprzez niwm » piątek, 31 października 2014, 21:26

Oczywiście, że pominąłem, ale nie złośliwie tylko konsekwentnie. Szkoda, że Hiszpania, Szwajcaria i Szwecja nie brała udziału w wojnie. Skłonny jestem zrobić model hiszpańskiego He 112, który zestrzelił P-38, bo to jakby udział w wojnie. Czy ten Tajfun miał jakiś związek z wojną, bo faktycznie malowanie najpiękniejsze :)
niwm

Postprzez LordDisneyland » piątek, 31 października 2014, 21:33

Born to lose - out to lunch
- Ian "Lemmy" Kilmister
LordDisneyland

Postprzez niwm » piątek, 31 października 2014, 21:52

LordDisneyland napisał(a):Zrób M-58 z Mandżukuo, sympatyczne mieli te kokardy ;o)

Tak, sympatyczne, tylko przydałoby się jednak ich zdjęcie.. :)
Faktycznie te wszystkie zdjęcia mam, ale niektóre gorszej jakości. Ja właśnie nie znam tych wszystkich źródeł internetowych także barzo dziękuję - przyda mi się na przyszłość.
Nie mam tego zdjęcia Hiszpana, ale on już jest chyba powojenny - ma kod przemalowany na standardowy krój liter no i nie wiem co to za białe koło w kadłubowym znaku??
Francuz - no właśnie.. fajny samolot, fajne zdjęcie, ale jeszcze żeby miał te czarno-białe pasy to by był jeszcze lepszy :)
Amerykańskiego FE-4610 robię.. i robię dla niego wyjątek bo to chyba już malowanie powojenne..
.. no i teraz myślę , czy nie zrobić dla Szwajcara też wyjątku... tylko czy faktycznie pas na kadłubie i kod były żółte? Bo na nim widać oryginalny niemiecki napis "TAJFUN".. czyli pas chyba jest namalowany przez Niemców... no ale kod już raczej przez Szwajcarów??
No i Anglik ze strzałą też fajny.. ale chyba jednak lepszy będzie klasyczny Dark Earth/ Dark Green..
niwm

Postprzez LordDisneyland » piątek, 31 października 2014, 22:19

Hmmm... jeszcze takiego fioletowego Hiszpana rozważ :D :
http://www.network54.com/Forum/394728/t ... es+part+3a
Jest tych zdjęć parę stron....
http://www.network54.com/Forum/394728/t ... es+part+3a

EDYTORIAŁ- znalazłem jeszcze tego dziwnego z Hiszpanii, od teraz mój zdecydowany faworyt :D

http://www.network54.com/Forum/394728/t ... ot%3B+44-2
- Ian "Lemmy" Kilmister
LordDisneyland

Postprzez net_sailor » piątek, 31 października 2014, 22:33

niwm napisał(a):Oczywiście, że pominąłem, ale nie złośliwie tylko konsekwentnie. Szkoda, że Hiszpania, Szwajcaria i Szwecja nie brała udziału w wojnie. Skłonny jestem zrobić model hiszpańskiego He 112, który zestrzelił P-38, bo to jakby udział w wojnie. Czy ten Tajfun miał jakiś związek z wojną, bo faktycznie malowanie najpiękniejsze :)

Jesteś w błędzie. Szwajcarskie lotnictwo przetrzepało skórę Niemcom w 1940 r. Mam w planach parę szwajcarskich Bf 109, które brały udział w walkach.
A co do Taifunów to parę wojennych powiązań by się znalazło, np.:
A-214 woził dupę Montgomeremu jak był na wywczasach w Alpach, ale to już po wojnie.
A-217 i A-218 to internowane w czasie wojny maszyny niemieckie (odpowiednio L5+AB i wałkowany w sąsiednim wątku pustynny CL+CE)
niwm napisał(a):.. no i teraz myślę , czy nie zrobić dla Szwajcara też wyjątku... tylko czy faktycznie pas na kadłubie i kod były żółte? Bo na nim widać oryginalny niemiecki napis "TAJFUN".. czyli pas chyba jest namalowany przez Niemców... no ale kod już raczej przez Szwajcarów??

A niby skąd pomysł na żółty (RLM04)? Kod i pas wzdłuż kadłuba był niebieskie (czyli RLM 24). Kod malowali Szwajcarzy, ale niemiecką farbą.
net_sailor

Postprzez niwm » piątek, 31 października 2014, 22:37

No właśnie.. te Hiszpany - wszystkie ich malowanki są zrobione w kolorze RLM 02, ale faktycznie na wielu zdjęciach są ciemne - czyli chyba niebieski (RLM 25).. No i ten kelner w znaku jest faktycznie niezły - wielkie dzięki za to zdjęcie. Przeanalizuję temat i to malowanie ma duże szanse :)
A co do Szwajcarów - wygląda na to, że pas i kod na kadłubie były niebieskie. Tylko, że ten pas miał jeszcze po bokach cieniutkie równoległe paseczki.. chyba ciężko będzie to zrobić, aby wyglądało przyzwoicie.. No i znalazłem związek szwajcarskich Tajfunów z wojną: w 1944r. po zestrzeleniu szwajcarskich Bf 109G przez Mustangi wprowadzono na górnych powierzchniach kamuflaż zielony (oiwkowy) aby ukryć samoloty oraz dodano pasy biało-czerwone aby samoloty pokazać (bez sensu ale się rymuje :D ). Może ktoś ma zdjęcie takiego Tajfuna?
No i widzę coraz wyraźniej, że nie mogę się teraz zatrzymać w pół drogi. 11 Tajfunów nie starczy - będę musiał chyba dorobić jeszcze przynajmniej 5 sztuk ;o)
niwm

Postprzez niwm » piątek, 31 października 2014, 22:40

Tak, przepraszam - pomyliło mi się RLM 04 z 24 ;o)
niwm

Postprzez net_sailor » piątek, 31 października 2014, 23:21

niwm napisał(a):A co do Szwajcarów - wygląda na to, że pas i kod na kadłubie były niebieskie. Tylko, że ten pas miał jeszcze po bokach cieniutkie równoległe paseczki.. chyba ciężko będzie to zrobić, aby wyglądało przyzwoicie..

Może po prostu kup gotową kalkomanię produkcji Kora-Models? Robią malowania dla Szwajcarów w 1/72 i 1/48. W małej skali jest z resztą model w jedynie słusznych barwach:
Obrazek
Tu oryginał A-208:
Obrazek
niwm napisał(a):No i znalazłem związek szwajcarskich Tajfunów z wojną: w 1944r. po zestrzeleniu szwajcarskich Bf 109G przez Mustangi wprowadzono na górnych powierzchniach kamuflaż zielony (oiwkowy) aby ukryć samoloty oraz dodano pasy biało-czerwone aby samoloty pokazać (bez sensu ale się rymuje :D ). Może ktoś ma zdjęcie takiego Tajfuna?

Powolutku. Nie został zestrzelony Bf 109G ale E, a szwajcarskie samoloty bojowe od 1940 r. generalnie były oliwkowe (wyjątek stanowiły właśnie świeżo nabyte Bf 109G, z szarym kamuflażem niemieckim). Po tym zestrzeleniu domalowano pasy i inne oznakowania wysokiej widzialności, aby nie brano ich za Niemców. Spróbuj zdobyć czasopismo "Lotnictwo" nr 12/2012 i 2/2013, tam znajdziesz wszystko dokładniej opisane.
Wracając do Taifunów, poza domalowaniem pasów podstawę ich kamuflażu na przestrzeni lat nadal stanowiła farba RLM 63. Pierwotnie dostarczone w kolorze niebieskim RLM 24 samoloty A-201, A-202 i A-203 były w mniejszości i z resztą też w końcu zostały przemalowane na szaro. Podsumowując, Twoje żądanie jest nie do spełnienia, bo oliwkowych Bf 108 z pasami po prostu nie było. Albo szare albo żadne...
net_sailor

Postprzez LordDisneyland » piątek, 31 października 2014, 23:23

- Ian "Lemmy" Kilmister
LordDisneyland

Postprzez niwm » piątek, 31 października 2014, 23:45

Ja tylko powtórzyłem to, co jest napisane w monografi Stratusa dotyczącej Szwajcarskich Tajfunów. Nie jest wprost napisane, że były oliwkowe, no ale tak można wnioskować. Ale ok - będzie szary :)
Obrazek

A odnośnie tego niebieskiego pasa to pewnie malowanie niemieckie NM+MR z JG53 też miało przód i pas w kolorze niebieskim, a nie czarnym i pas ciągnął się aż do końca kadłuba.

Wielkie dzięki za te linki - jest tam zdjęcie brytyjskiego Tajfuna z góry i z widocznym kamuflażem :mrgreen:
niwm

Postprzez niwm » sobota, 1 listopada 2014, 10:41

Czy dysponujemy zdjęciem niebieskiego Tajfuna w barwach Szwajcarii?.. Jeśli tak zrobię dwa - szary i niebieski :)
Przespałem się z problemem i wygląda na to, że nie będę się silił na jakieś wybory i zrobię jeszcze kolejną dziesiątkę Tajfunów :)
niwm

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste