FW 190A-7 z Edka 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

FW 190A-7 z Edka 1/48

Postprzez Marin » sobota, 8 listopada 2014, 17:42

Witam wszystkich w moim pierwszym warsztacie na PWM. Jest to kalka warsztatu z forum Modelwork. Buduję zestaw Eduarda 8172 czyli Focke Wulf 190 w wersji A-7. Jak na razie plan jest taki żeby go zrobić jak z pudełka chociaż w ferworze walki zawsze coś dodaję. Jest to zestaw Profipack więc kilka blaszek jest, maski do owiewki. Malowanie jak na razie wybrałem to z opakowania bo jest chyba najbardziej atrakcyjne.
Obrazek
To jest mój pierwszy model w skali 48 od prawie 20 lat. Wróciłem do modelarstwa po takiej przerwie i cieszę się znów z tej pasji. Liczę na pomoc podczas budowy i wskazówki doświadczonych modelarzy, aczkolwiek z góry uprzedzam że nie jestem tak biegły i nastawiony na budowanie idealnej repliki. Modelarstwo ma cieszyć a dla mnie na tym etapie na razie wystarczy jeżeli model będzie technicznie poprawnie wykonany. trochę poczytałem o różnych aktualnych technikach itp. Pokonałem dwa mniejsze modele dla nabrania jakiejkolwiek wprawy aby wrócić do moich ulubionych skali czyli 48 i 32.

Zapraszam wszystkich do obserwacji moich poczynań i już więcej nie zamęczam. Aktualizacja nie będzie codzienna. Mam raczej wolne tempo ze względu na inne obowiązki codzienne. Ale lepiej powoli niż na łapu capu. Poniżej wpisy z Modelwork tak aby pokazać co do tej pory wypociłem.
Marin

Reklama

Re: FW 190A-7 z Edka 1/48

Postprzez Marin » sobota, 8 listopada 2014, 17:52

No to zaczynam. Po kolei to co poskładałem. Kokpit w kilku krokach i detale. Bardzo zainspirował mnie warsztat Wojtka Fojgi gdzie składał wersję A-6. Staram się naśladować jego kroki ale to oczywiście marzenie aby robić coś jak on. Zrezygowałem od razu z korekty tylnego statecznika pionowego. Tomnie przerasta na ten czas. Drobniejsze detale staram się poprawiać/udoskonalać. Zobaczcie sami co mi z tego wyszło.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Potem przyszedł czas na wydechy. Trochę zabawy ale jestem dość zadowolony.
Obrazek
Obrazek
Trochę też pobawiłem się z lufami działek MG131 żeby je jakoś nawiercić.
Obrazek
Marin

Postprzez Marin » sobota, 8 listopada 2014, 17:53

Wycinanie otworów w osłonie silnika. Wejdą tam żaluzje z blaszek fototrawionych.
Obrazek
Marin

Postprzez Marin » sobota, 8 listopada 2014, 17:56

Podczas pasowania kolejnych elementów do kadłuba zauważyłem że wyloty łusek z górnych działek będą widoczne od spod, a te części nie wyglądają zbyt atrakcyjnie. Nawierciłem je i wyciąłem tak aby przynajmniej przypominały coś z czego mogła wypadać łuska.
Obrazek
Obrazek

No i pomalowany kokpit
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marin

Postprzez Marin » sobota, 8 listopada 2014, 17:58

kokpit wpasowany
Obrazek
Obrazek
Marin

Postprzez Marin » sobota, 8 listopada 2014, 18:03

Nieco przypaliłem rury wydechowe (sucha pastela) i uzupełnienie szczeliny (klasyka tego modelu,wszystkie foki z Edka tam ją mają). Wstawiłem dwie warstwy cienkiego akrylu z jakiegoś blisterka, musnąłem klejem extra thin i przyciąłem. potem było szlifowanie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dzięki pomocy forumowiczów i inspiracji warsztatem Wojtka,ogarniam powoli kwestię włazu w dolnej części kadłuba.
Obrazek
Marin

Postprzez Marin » sobota, 8 listopada 2014, 18:07

Przyszedł też czas na silnik. Trochę się pobawiłem dla poćwiczenia co jestem w stanie wykombinowac z takim szpetnym silnikiem. Na początku planowałem zrobić przewody paliwowe z nici nylonowej. W końcu użyłem jednak drucików. Efekt poniżej. Całość zostanie zasłonięta finalnie, ale trening miałem :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marin

Postprzez Marin » sobota, 8 listopada 2014, 18:14

Na koniec kilka pomalowanych detali od stron wewnetrznych. Wash olejny, obicia srebrną kredką.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Aktualnie pracuję nad wydechami bocznymi (nawiercanie wylotów),dopracowanie goleni podwozia,wpasowanie silnika w kadłub i zamknięcie w końcu całości pod malowanie podkładem. Zdecydowałem także o malowaniu.Będę robił czerwoną 13 Hainz'a Bar'a. Mam kilka fotek z netu ale jeżeli ktoś może mnie wspomóc w kwestii dokumentacji tego konkretnego egzemplarza to będę wdzięczny. Zapraszam do komentowania.
Marin

Postprzez Georg01 » sobota, 8 listopada 2014, 18:52

Właz od spodu jak najbardziej. Czy prawa połówka kadłuba jest w modelu z A-8 czy z A-5/6 ? Chodzi mi o panele pod kabiną pilota i położenie wlewu paliwa. Jak pamiętam z wlewem paliwa na prawej burcie pod kabiną coś w Edku było nie tak, a nawet bardzo nie tak.
Georg01

Postprzez Klugi » sobota, 8 listopada 2014, 20:43

Elegancka robota, jestem pod wrażeniem
Klugi

Postprzez Marin » poniedziałek, 10 listopada 2014, 18:06

Georg01 napisał(a):Właz od spodu jak najbardziej. Czy prawa połówka kadłuba jest w modelu z A-8 czy z A-5/6 ? Chodzi mi o panele pod kabiną pilota i położenie wlewu paliwa. Jak pamiętam z wlewem paliwa na prawej burcie pod kabiną coś w Edku było nie tak, a nawet bardzo nie tak.

Dzięki za zwrócenie uwagi na ten aspekt. porównałem dokumentacje i pomijając ich niejednoznaczność jednak więcej mam z wersji A-6. Wracam wciąż do warsztatu Wojtka Fajgi gdzie znajduje mnóstwo porad. Wg tego zaszpachluje jeszcze kilka otworów rewizyjnych (tak to sie chyba to owalne nazywa). Na pewno na lewej burcie kadłuba i po obu stronach pod usterzeniem poziomym. Reszta wygląda OK. Na prawej burcie jest raczej w porządku.
Marin

Postprzez Marin » czwartek, 13 listopada 2014, 22:39

Witam ponownie. Kilka małych kroków do przodu. Lekko wyretuszowane goleni - pomalowany przewód hamulcowy i lekkie muśnięcia tu i tam.Właściwie są gotowe.
Obrazek
Kolejny element instalacji paliwowej.Zbiornik z którym zabawa trwała cały dzień. Najpierw te koszmarne spawy wokół pomiędzy segmentami.Idąc za wzorem Wojtka Fajgi wypiłowałem cienkie linie łączenia i zamieniłem w szerokie szczeliny. Potem rozciągnąłem ramkę aż do cieniutkiej nitki i wkleiłem te niteczki w szczeliny. Traktując je dość mocno Tamiya Extra Thin ugniatałem uzyskując coś na kształt spawu. Potem nawierciłem otwory na przewody paliwowe i wstawiłem tam izolację ze światłowodu (hehe akurat miałem pozostałość po montażu modemu). Obejma na zdjęciu na razie luźno założona na zbiornik. Jak calośc zamocuję do ETC wtedy przykleję kropelką CA. Obejma zrobiona z cieniutkiego papieru nasączonego CA.
A tak to wygląda po złożeniu.Poniżej oryginał - jak widac spawy są w rzeczywistości też mało staranne.
Obrazek
Obrazek
No i na koniec wypatrzone przez lupę rury wydechowe. Nie skopiowałem techniki Wojtka Fajgi który dorabiał wyloty z rureczek miedzianych. Postarałem się rozwiercić oryginalne wyloty aby jakoś przypominały wylot rur. Szału nie ma ale mam to za sobą - dłubanina straszna.Obok element zawiesia do ETC z dorobionymi zastrzałami.
Obrazek
Na razie tyle. rzeźbienia końca nie widać a ja już marzę żeby zamknąć ten kadłub i położyć podkład. Niestety co wytnę z ramki idzie pod lupę i tak bez końca.Chyba muszę się ogarnąć i poskładać w końcu to do kupy. Tyle na razie i do następnego. Zapraszam do wyżywania się :uzi:
Marin

Postprzez Marin » czwartek, 13 listopada 2014, 22:40

Jeszcze jedna ważna sprawa. Zgadzając się z niedawną wypowiedzą Greatgonzo wybrałem ostatecznie malowanie. Robię czerwoną 13 Hainza Bara. Obrazek

Mam kilka zdjęć tego samolotu ale dokumentacja jest raczej skromna. Znalazłem jakąś chyba amerykańską replikę ale to chyba raczej poracha. Jakoś mi ten samolot wygląda jakby ktoś poskładał eduarda z pudła. Jeżeli ktoś ma jakieś fotografie oryginała Hainza Bara i może udostępnić będę wdzięczny. Zdąrzyłem się także połapać że Bar latał na wersji z okrojonym uzbrojeniem do dwóch działek w skrzydłach. Odpadają mi zatem dwie lufy do zrobienia. Reszta jak na razie chyba powinna być wg standardu. Ale może ktoś coś wie więcej na temat tego samolotu.
Marin

Postprzez marco2607 » piątek, 14 listopada 2014, 09:44

Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Marin » poniedziałek, 17 listopada 2014, 00:13

Dzięki Marco, poczytałem co nieco chociaż po czesku nic nie kumam. Ale kilka obrazków się przydało.
Marin

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat