Bf-110C "BoB" - pytanie do "Experten"

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Bf-110C "BoB" - pytanie do "Experten"

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » sobota, 15 listopada 2014, 18:08

Czynie przymiarki do bliżniaczo wymalowanej maszyny z tej samej jednostki "5F + MM" (zdjęcie poniżej)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

O ile podstawowe kolory są opisane ((RLM70/71/65) to zastanawia mnie użyta farba do tego ciemniejszego motywu przed i bezpośrednio pod kabiną na wysokości siedziska pilota . Jaki to mógł być kolor ?
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Bf-110C "BoB" - pytanie do "Experten"

Postprzez Kuba P. » sobota, 15 listopada 2014, 18:49

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Jaki to mógł być kolor ?

Szczerze mówiąc...to każdy.
Podczas walk nad Kanałem w lecie 1940 w jednostkach Luftwaffe masowo doraźnie modyfikowano malowania myśliwców i powstawały niezliczone improwizacje. To może być świeża RLM 71, może być RLM 70, może być cokolwiek co mieli i co sobie zmiksowali i wlali do pistoletu.

Ja bym się raczej zastanowił ogólnie nad kolorystyką tego 110. O ile przyjmuje się barwy 71/02 + 65 na spód to ja jakoś tego nie widzę i wydaje mi sie, że tam dużą rolę odgrywały dwie zielenie bądź szarości na górnych powierzchniach kadłuba i może też skrzydeł i użycie RLM 02 na powierzchniach górnych częściowo oraz bocznych i RLM 65 na powierzchniach dolnych. RLM 02 w roli czegoś jak pośredni kolor zmiękczający różnice barw góry i dołu oraz przyciemniający boki.
Zastrzegam sobie, że to sprawa mocno dyskusyjna a 110 C/D to nie jest jakiś tam mój temat, tak mi się rzuciło kiedyś w oczy oglądając w IWM kadłub 110 E Hessa oraz potem zdjęcia tych Messerschmittów z 1940 roku.

Jakby ktoś też się nad tym pochylał i miał chęć podzielić swoimi spostrzeżeniami to fajnie by było.
Kuba P.

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste