Focke Wulf FW 190D-9 "Dora" 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Focke Wulf FW 190D-9 "Dora" 1:48

Postprzez Ripper1 » sobota, 15 listopada 2014, 13:55

Witam serdecznie wszystkich.
Jestem nowy na forum więc kilka słów o sobie. Do modelarstwa wróciłem po 17 latach przerwy, wcześniej budowałem repliki samolotów współczesnych w skali 1:72 czyli standardowo F-16, F-15, F-18 itd, itd. W chwili obecnej moja fascynacja ogranicza się do samolotów z okresu II wojny światowej bez względu na kraj pochodzenia chociaż przyznam, że kieruję się kryterium pilotów którzy prowadzili rzeczywiste maszyny a nie ciekawymi wzorami malowań.
Po tak długiej przerwie będzie to czwarty model który chcę zbudować. Pierwszy Yak 9D z 1 PLM "Warszawa" niestety nie nadaje sie do pokazania - no cóż, na czymś trzeba się było uczyć. Pozostałe to Me 109E-3 i ostatnio zbudowany Mustang III które pokażę w galerii może nie po to że są takie wybitne ale jestem z nich dumny i chcę pokazać jaki warsztat posiadam i dowiedzieć się od doświadczonych kolegów czego muszę się jeszcze nauczyć;

To tyle tytułem wstępu :)
Na warsztat trafił model samolotu FW 190D-9 przez wielu uważany za jeden z najlepszych samolotów jaki walczył w II Wojnie Światowej
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Samolot planuję wykonać w malowaniu pilota Gerharda Barkhorna czyli słynną :Christl:

Obrazek

Proszę o wszelką pomoc merytoryczną przy budowie tej repliki szczególnie od osób, które może wcześniej budowały ten model i wiedzą, gdzie tkwią pewne pułapki montażowe. Wdzięczny będę również za palny maszyny jeżeli może ktoś takowe posiada ponieważ wydaje mi się, że EDUARD nie specjalnie przyłożył się do odwzorowania powierzchni i zawiera ona pewne błędy.
Ripper1

Reklama

Re: Focke Wulf FW 190D-9 "Dora"

Postprzez Przemex45 » sobota, 15 listopada 2014, 19:15

Masz pierwszego widza!
Zasiadam i kibicuję ;o)
Przemex45

Postprzez gryzu » niedziela, 16 listopada 2014, 09:55

Dużo ciekawych informacji może znaleźć w wątku Kuby
Sprzedam: Su-24 C Italeri + Pavla 1:72 ; więcej info na PW
gryzu

Postprzez Ripper1 » niedziela, 16 listopada 2014, 14:59

gryzu napisał(a):Dużo ciekawych informacji może znaleźć w wątku Kuby

Dzięki chociaż po lekturze jestem strasznie zdołowany. Wydawało mi się że firma z kraju w którym modelarstwo jest traktowane niemal jak sport narodowy wypuszcza na rynek model który jest dobrze dopracowany i z którego można wybudować wspaniałą replikę a tu sie okazuje że jest to złom modelarski wymagający wielu godzin ciężkiej pracy żeby to w ogóle wyglądało. Gdyby nie był to prezent od dziecka wylądowałby tam gdzie jego miejsce ale tak muszę się pomęczyć chociaż nie wiem czy zdecyduję się na aż tak drastyczne przeróbki :oops:
Najgorsze, że nie mam planów i właściwie nie wiem o ile mam np poszerzyć ten statecznik pionowy no i jak mi się wydaje ster kierunku również :-/
Martwi mnie również fakt, że jestem nieszczęśliwym posiadaczem jeszcze dwóch takich gniotów FW 190A-5 i FW 190A-7 :cry:
Ripper1

Postprzez Murek » niedziela, 16 listopada 2014, 15:10

Nie przesadzaj, nie ma modelu idealnego, jeden ma lepsze to a drugi tamto, każdy ma coś bardziej lub mniej zwalone. Albo robisz model na zawody i liczysz nity albo dla przyjemności ;o) Widziałem na żywo model Eduarda Fw 190A-8, który ma tak samo gruby statecznik i inne błędy jak Dora ale był tak świetnie wymalowany, że w ogóle nie zwracało się uwagi na błędy merytoryczne, a wiedziałem o nich :D
Murek

Postprzez Ripper1 » niedziela, 16 listopada 2014, 15:53

Dzięki za pocieszenie, na szczęście buduję modele dla przyjemności chociaż staram się aby wyglądały bardziej jak repliki a nie jak tandetne zabawki - vide mój pierwszy Yak 9D :oops:
Ripper1

Postprzez jasio-g » niedziela, 16 listopada 2014, 16:24

Tylo zdjęcia fatalne, te cienie "zasłaniają" wszystko. światło powinno być rozproszone.
jasio-g

Postprzez Ripper1 » niedziela, 16 listopada 2014, 18:32

Przepraszam, chciałem wykorzystać naturalne słońce ale chyba to nie tędy droga
Ripper1

Postprzez MIRO » niedziela, 16 listopada 2014, 18:54

Ripper1 napisał(a):Dzięki chociaż po lekturze jestem strasznie zdołowany.

Nie desperuj. Do dodatków, które już masz dodaj żywiczny statecznik i po zawodach.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez shadowmare » niedziela, 16 listopada 2014, 19:08

Możesz mi Dorkę oddać jak Ci się nie podoba :lol:

A na serio to nie ma co lamentować. 100% modeli ma błędy.
shadowmare

Postprzez Pawel Burchard » niedziela, 16 listopada 2014, 19:46

MIRO napisał(a):Do dodatków, które już masz dodaj żywiczny statecznik i po zawodach.

Ponadto śmigiełko jakieś podobne do ludzi też by się przydało, osłona kabiny trimastero-podobna. Te dodatki (może oprócz kółek ale nie wiem bo nie znam produktu) niewiele wniosą oprócz sporego nakładu pracy.

p.
Pawel Burchard

Postprzez Ripper1 » niedziela, 16 listopada 2014, 20:38

Pawel Burchard napisał(a):
MIRO napisał(a):Do dodatków, które już masz dodaj żywiczny statecznik i po zawodach.

Ponadto śmigiełko jakieś podobne do ludzi też by się przydało, osłona kabiny trimastero-podobna. Te dodatki (może oprócz kółek ale nie wiem bo nie znam produktu) niewiele wniosą oprócz sporego nakładu pracy.

p.

kabinę mam Rob-Taurus ale nie wiem kto robi "dobre" śmigiełka :)
Ripper1

Postprzez Kuba P. » niedziela, 16 listopada 2014, 20:39

Dodatki masz OK.
Żywiczny statecznik za grosze kupisz AML'u i to w obu wersjach:

http://www.martola.com.pl/pl140/produkt ... ersion_set
Zwykły

http://www.martola.com.pl/pl140/produkt ... a_152_tail
Szerszy, do takiej wersji jak ja robiłem (niby spasowany do Tamiya ale powinien podejść do Edka).

Śmigło z kołpakiem też robi AML:
http://www.martola.com.pl/pl140/produkt ... ersion_set
Nie jest jakieś genialne ale i tak o wiele lepsze niż zestawowe.

Osłonę kabiny też kupisz za grosze - płaska lub wypukła do wyboru
http://www.martola.com.pl/pl140/produkt ... lf_fw_190a
http://www.martola.com.pl/pl140/produkt ... lf_fw_190d

I w zasadzie jest OK.
W kołach zaszpachluj sobie bieżnik, zdecydowana większość 190 D miała gładkie koła. Pokombinuj sobie z pasowaniem osłon skrzydłowych działek na sucho, bo potem przy wklejaniu jest troszkę zabawy. Reszta jest jak spacerek po parku. Model klei się nieźle, nawet zaskakująco dobrze. Dodatki są "plug and play" więc budowa nie powinna przynosić jakichś większych problemów.

Ja wolałem łączyć model Edka z elementami Trimaster/Dragon/Italeri bo i mam te modele na podmianę a i jakoś tak wolę. Ale to ja, nie musisz zupełnie tego powtarzać.

powodzenia z modelem.
Kuba P.

Postprzez Ripper1 » niedziela, 16 listopada 2014, 21:17

Dzięki, już zamówione. A możesz mi jeszcze podpowiedzieć co jest z tą powierzchnią na dolnej części skrzydeł ?
Jeszcze jedno pytanko, ten mniejszy statecznik jest bez steru kierunku, bez problemu pasuje później oryginał z "Edka"?
Ripper1

Postprzez Kuba P. » niedziela, 16 listopada 2014, 21:32

Ripper1 napisał(a):A możesz mi jeszcze podpowiedzieć co jest z tą powierzchnią na dolnej części skrzydeł ?

Nie rozumiem pytania - napisz jasniej.

Ripper1 napisał(a):ten mniejszy statecznik jest bez steru kierunku, bez problemu pasuje później oryginał z "Edka"?

Tak, tak jest to zaprojektowane i dlatego właśnie jego przekrój nie jest doskonały, Edek ma za "cienki" ster przez co cały statecznik w rzucie z góry jest zbyt wąski. Ale to już są niuanse i praktycznie się nie rzucają w oczy.
Kuba P.

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat