Sopwith F.1 Camel Eduard 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Sopwith F.1 Camel Eduard 1/48

Postprzez xmald » niedziela, 16 listopada 2014, 10:21

Czołem,
Po przeprawie z Gothą postanowiłem zrobić sobie model bez jakiejś wielkiej napinki i padło na wielbłąda.
Malowanie, które planuję to samolot majora Barkera:
Obrazek
[źródło: internet- http://www.cbrnp.com]
waham się pomiędzy powyższym malowaniem a jego późniejszym wariantem - z nosem w kolorze naturalnych materiałów i większą ilością pasków na kadłubie.

Największa zagwozdka jednak to brytyjskie taśmy zamiast zwykłych naciągów - zastanawiam się jak je zrobić żeby były płaskie i czy w skali 1/48 ma to wogóle sens. Macie jakieś propozycje?
xmald

100-lecie Niepodległości

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Sopwith F.1 Camel Eduard 1/48

Postprzez dewertus » niedziela, 16 listopada 2014, 11:18

xmald napisał(a):zastanawiam się jak je zrobić żeby były płaskie i czy w skali 1/48 ma to wogóle sens. Macie jakieś propozycje?

Gumonić z pasmanterii - rdzeń nici zrobiony jest z czegoś "ala gumnka" o przekroju prostokątnym (oplot to zwykła nitka bawełniana lub nylonowa łatwa do odplątania). Ów rdzeń dobrze reaguje na klej CA (nie rozpuszcza się) więc montaż nie jest problemem. Ja tak zrobiłem naciągi w moim "testowym" Mieczniku viewtopic.php?f=13&t=37054&p=452927&hilit
Ostatnio edytowano niedziela, 16 listopada 2014, 23:22 przez dewertus, łącznie edytowano 1 raz
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez xmald » niedziela, 16 listopada 2014, 12:22

Dzięki Hubert - zamówiłem już taką gumo -nić bez oplotu ;) zobaczymy co mi wyjdzie z tego ;)
Te naciągi w twoim Swordfish wyglądają bardzo fajnie!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez samurai92 » niedziela, 16 listopada 2014, 12:39

Widzę, że u Ciebie nie ma lipy. Idziesz jak burza. Też rozmyślałem nad tymi taśmami do mojego S.E.5, chociaż do tego etapu jeszcze daleka droga. Myślałem nad żyłką wędkarską, nieco grubszą niż normalnie której używam (np. 0,12mm albo jeszcze grubszą), żeby ją spłaszczyć. Nie jestem jednak pewien, czy po dłuższym czasie nie zacznie się odkształcać. Myślałem też nad dość mocno rozciągniętym patyczkiem do uszu, który też można by jakoś spłaszczyć.
samurai92

Postprzez greatgonzo » niedziela, 16 listopada 2014, 13:53

No tak. Jak już ktoś zabiera się za jakiś mój ulubiony egzemplarz to musi to robić, hmmm... powiedzmy gorzej niż umie. I tak człowiek musi się cieszyć i martwić jednocześnie.
greatgonzo

Postprzez xmald » niedziela, 16 listopada 2014, 17:03

greatgonzo napisał(a):No tak. Jak już ktoś zabiera się za jakiś mój ulubiony egzemplarz to musi to robić, hmmm... powiedzmy gorzej niż umie. I tak człowiek musi się cieszyć i martwić jednocześnie.

Cóż mam nadzieję, że z mojej strony nie będzie tak źle, a robić gorzej niż umiem nie mam w planie. Mam również jakieś takie przeczucie, że nie będzie to (jeśli życia starczy) jedyny Camel jakiego zrobię.

samurai92 napisał(a):Myślałem nad żyłką wędkarską, nieco grubszą niż normalnie której używam (np. 0,12mm albo jeszcze grubszą), żeby ją spłaszczyć. Nie jestem jednak pewien, czy po dłuższym czasie nie zacznie się odkształcać. Myślałem też nad dość mocno rozciągniętym patyczkiem do uszu, który też można by jakoś spłaszczyć.

Zastanawiałem się dokładnie nad tym samym. Szczególnie patyczki mnie frapowały, ale patrząc na to, co Hubert zrobił ze Swordfishem myślę, że nie ma co wyważać otwartych drzwi.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez greatgonzo » niedziela, 16 listopada 2014, 19:28

Ale Barker! Co mi tam inny... .

xmald napisał(a):postanowiłem zrobić sobie model bez jakiejś wielkiej napinki

Możliwe, że nie wiedząc co to znaczy źle kombinuję :).
greatgonzo

Postprzez DUDE » niedziela, 16 listopada 2014, 20:41

Tia..widzę, że dobrze wskoczyłeś z terminem na Camela!
Kończe Rolanda i miałem zabrać się za ten sam model, więc zamierzam bezczelnie kopiować wszystkie fajowe rozwiązania w budowie. Wiem, że to niegodne modelarza, ale musisz pogodzić się z tym faktem :mrgreen:
obserwuje.
Zdaj relacje z tej "gumonici", ciekawym efektów.
D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez Voltan » wtorek, 18 listopada 2014, 09:33

xmald napisał(a):waham się pomiędzy powyższym malowaniem a jego późniejszym wariantem - z nosem w kolorze naturalnych materiałów i większą ilością pasków na kadłubie.

Ja głosuję za tym późniejszym!
Voltan

Postprzez xmald » poniedziałek, 15 grudnia 2014, 19:31

Czołem,
Ostatnio czasu na modele niewiele. Coś jednak skleiłem. Starałem się podrasować kokpit i silniczek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez DUDE » wtorek, 16 grudnia 2014, 11:00

Well, well, well,
Zrobiłeś dokłatnie tak jak ja zamierzam:) Jak to sie stało Panie? Jestem sporo z tyłu..ale do rzeczy,

- to są spark plugsy od Łukasza? dobrze wyglądają
- decha z zegarami też w porządku
- pulsator to gdzie powinien być, na desce?

pozdrawiam
D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez Slash » wtorek, 16 grudnia 2014, 12:13

Malowanie mogłeś wybrać fajniejsze/ładniejsze ale i tak kibicuję. Wątpię, ale jeśli kiedyś robiłbym Camela to takiego Belga:
Obrazek
;o)
Slash

Postprzez DUDE » wtorek, 16 grudnia 2014, 13:20

Slash - jakis taki kobiecy ten Belg, taki delikatny niemilitarny. Pewnie nie można było do niego strzelać pociskami tylko kwiatami
D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez LordDisneyland » wtorek, 16 grudnia 2014, 17:13

DUDE napisał(a):Slash - jakis taki kobiecy ten Belg, taki delikatny niemilitarny. Pewnie nie można było do niego strzelać pociskami tylko kwiatami
D

To "Hello Kitty Edition" zapewne...

Ten tyż miał ciekawe malowanie:
http://wwi-cookup.com/sopwith/camel/ruston1.html
Na Behudeta! Cóż za maszyna! ;o)

Mam pytanie odnośnie powstającego modelu - ten diabełek był przymocowany do kaemu?
Born to lose - out to lunch
- Ian "Lemmy" Kilmister
LordDisneyland

Postprzez Slash » wtorek, 16 grudnia 2014, 18:08

DUDE napisał(a):Slash - jakis taki kobiecy ten Belg, taki delikatny niemilitarny. Pewnie nie można było do niego strzelać pociskami tylko kwiatami
D

Tylko prawdziwi mężczyźni nie boją się różowego, reszta musi sobie udowadniać ;o) Czerwony to też za jakiś męski kolor nie uchodzi. Pewnie to elementy szybkiej identyfikacji.
Slash

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat