J-35F/J Draken // Hasegawa // 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: J-35F/J Draken // Hasegawa // 1:48

Postprzez Dorotka » środa, 19 listopada 2014, 19:41

:)

Dla jasności...

Twój efekt zastosowania surfacera Gaia:

Obrazek

Mój efekt zastosowania surfacera Gaia:

Obrazek

Ja to Sola nie rozumiem... Już ponad tydzień temu napisałem mu życzliwie, że kładzenie Gaia na Gunze nie ma żadnego sensu i że będzie miał problem... Olał to i zrobił po swojemu... To co wyszło jest dokładnie rezultatem tego o czym pisałem, czyli bardzo dużej agresywności Gaia w stosunku do wszystkiego co jest pod nią. Musiał sam sprawdzić ok, nie ma sprawy... Ale niech nie robi z dobrego produktu szajsu tylko dlatego, że nie umie się nim posłużyć.... Gaia można spokojnie położyć na żywy plastik i postępować z nim tak jak z Gunze... Efekt jest gwarantowany...
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez piotr dmitruk » środa, 19 listopada 2014, 20:55

Na prośbę autora wątku usunąłem posty nie związane z tematem.
Część istotną merytorycznie skopiowałem do powyższego postu.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez rotpol13 » środa, 19 listopada 2014, 21:28

piotr dmitruk napisał(a):Na prośbę autora wątku usunąłem posty nie związane z tematem.
Część istotną merytorycznie skopiowałem do powyższego postu.

Może dać Darkowi możliwość kasowania postów w jego tematach, nie będzie upierdzał administracji :mrgreen: i zostaną tylko wpisy związane z tematem :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Solo » czwartek, 20 listopada 2014, 14:39

Czy ktoś z Was ma dostępne zdjęcia dyszy silnika Drakena, ale nie takiego w wersji muzealnej, tylko raczej operacyjnego?
Na zdjęciach takich jak poniżej niewiele można wywnioskować jak wyglądała tak dysza, gdyż wszystko jest pokryte warstwą patyny.
Jeśli ktoś ma takie zdjęcia, będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Obrazek
Solo

Postprzez Solo » czwartek, 20 listopada 2014, 15:56

Po kilku poprawkach i ponownym malowaniu przyszedł czas na wypolerowanie powierzchni podkładu.
Zrobiłem to gąbeczką matującą i Draken jest co prawda może nie błyszczący, ale bardzo gładki.
Wykąpany czeka aż wyschnie.
Kolejny krok to preshading.
Generalnie jestem bardzo zadowolony z podkładu Gai i chyba będę go stosować.
Bałem się jak z przyczepnością, ale sreberko trzyma się Surfacera 1500 jak urzędnik stanowiska.
Nic nie schodzi zarówno od taśmy maskującej, ani nawet pod paznokciem.
Zadowolony jestem też z samego efektu srebrzenia, może nie jest to metalizer Gunze, ale bardzo niewiele się różni. Efekt rozjaśniania pod farbami bazowymi jest lepszy niż oczekiwałem.
Bardzo solidny specyfik, szkoda że w Polsce mało, albo i w ogóle niedostępny w sklepach.

Obrazek
Obrazek
Solo

Postprzez MadYarpen » czwartek, 20 listopada 2014, 16:02

Czy w tym momencie uważasz, że połozenie wcześniej surfacera miało sens?
MadYarpen

Postprzez Solo » czwartek, 20 listopada 2014, 16:14

Tak, gdyż surfacer został użyty jako szpachlówka.
Nie wiem jakie pod tym względem właściwości ma Gaia, więc wolałem nie ryzykować.
Solo

Postprzez rotpol13 » czwartek, 20 listopada 2014, 16:20

Solo napisał(a):Czy ktoś z Was ma dostępne zdjęcia dyszy silnika Drakena, ale nie takiego w wersji muzealnej, tylko raczej operacyjnego?

Co prawda to duński, inne paliwo i bardziej kopcił :)

Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Solo » czwartek, 20 listopada 2014, 16:22

Dzięki, tego szukałem.
Co prawda foto niewielkie, ale chyba nie ma co się bawić w subtelności tylko smolić go w środku ile się da.
Gdyby ktoś miał jeszcze coś w tym typie, to chętnie przygarnę.
Solo

Postprzez rotpol13 » czwartek, 20 listopada 2014, 19:12

Od 10 minuty 15 sekundy widać dyszę bardzo dokładnie.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qUmvHuqTNuc[/youtube]
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Solo » sobota, 22 listopada 2014, 19:53

Preshading spodniej części samolotu.
Tym razem nie zamierzam (chyba że mi się coś zmieni w trakcie) kombinować ze spodem modelu, wszystkie efekty planuję uzyskać przy pomocy brudzenia, tak więc tym razem marmurka nie będzie. Nie wykluczam jakiegoś drobnego postshadingu na szarym kolorze, ale na pewno nie będę kombinować tam gdzie będzie goły metal.
Ciągle mam spore problemy z opanowanie aerografu tak, żeby zechciał malować cienkie linie bez kleksów.
Infinity zbiesił się całkowicie i pojechał do serwisu, tak więc maluję teraz wszystko Ultra.

Obrazek
Solo

Postprzez rotpol13 » sobota, 22 listopada 2014, 19:59

Nie dociekam co robiłeś przed malowaniem Preshadingu :mrgreen: ale widać, że strasznie Ci się ręka trzęsie :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Izydor » sobota, 22 listopada 2014, 21:09

rotpol13 napisał(a): ale widać, że strasznie Ci się ręka trzęsie :mrgreen:

Ultra nie ma regulacji wychylenia igły i jak niewprawna łapa ma determinację malowania dużej ilości cienkiej linii to tak to wygląda.
Miałem tak samo z tą najprostszą "iwatą". "Może za gruba, może trochę więcej" i właściwie nieświadomie kiwa się paluchem po cynglu. Taki efekt wówczas powstaje 8-)
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez Solo » sobota, 22 listopada 2014, 21:16

W zasadzie nie ma znaczenia czym maluję - coś robię źle ale nie wiem do końca co.
Teoretycznie należy używać mocno rozcieńczonej farby i pracować na bardzo niskim ciśnieniu oraz z niewielkim wychyleniem igły, czyli jak najmniej farby.
Abstrahując już od moich problemów z Infinity i jego zatykaniem się czy niskim ciśnieniu (nie licząc innych cudów, ale to nie miejsce na to) to problem z mocno rozcieńczoną farbą polega u mnie na tym, że nie maluje mi się kreska, tylko powstają kleksy z rozpuszczalnika z drobinkami farby, no chyba że bardzo szybko poruszam aerografem, ale tutaj nie o to chodzi.
Obniżyłem w pewnym momencie ciśnienie tak nisko (znacznie poniżej 0,5 bara), że farba padała na plastik w postaci kropeczek, ale nawet wtedy gdy choć odrobinę za mocno naciskałem spust, robił się kleks.
Potem doszedłem do takiego momentu, gdzie zrobiłem sobie farbę dość gęstą (żeby nie było tych kleksów) i przy niskim ciśnieniu w miarę jakoś udawało się malować linię przy bardzo wolnym poruszaniu aerografem.
Tak więc w tej chwili najlepiej takie linie maluje mi się gęstą farbą (1:1,5 - 1:2) przy ekstremalnie niskim ciśnieniu.
Przy powyżej 0,5 bara to w ogóle nie ma o czym gadać, robią się tylko kleksy.
Solo

Postprzez rudolf24 » sobota, 22 listopada 2014, 22:06

A jak oceniasz h&s ultra ? Zastanawiam się nad zastąpieniem mojego aerka ( dokładnie ten: http://www.martola.com.pl/pl2524/produk ... af_0_2_mm_ ) na coś lepszego i właśnie h&s ultra wydawał się kuszący.
rudolf24

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat