Butla do zasilania aerografu

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Butla do zasilania aerografu

Postprzez erkamo » czwartek, 16 lipca 2009, 22:34

Ano tak. :?
Czyli Twoja rada dotycząca sprawdzania zaraz po zakupie jest nie bez podstawy. :)
Papier, na którym drukowane są dane techniczne jest cierpliwy, albo też można mieć po prostu pecha. :-/ i kupić uszkodzony, ewentualnie wadliwie wykonany regulator
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Reklama

Postprzez pawel » sobota, 8 listopada 2014, 19:28

Witam. Odświeżę wątek, bo zastanawiam się właśnie nad zakupem butli z CO2. Czy ktoś może używa butli z zestawów sprzedawanych do "nawożenia" akwariów? Ceny wydają się atrakcyjne, jest butla i reduktor... ale nie wiem jak to się sprawdzi w praktyce.
pawel

Postprzez kasprzyk » niedziela, 9 listopada 2014, 15:03

Cześć,
Ja posiadam taką butlę. Ma zalety i wady. Swoją butlę kupiłem na allegro z legalizacją na 10 lat. To jest pierwsza rzecz jaką sprawdź podczas kupna. Legalizacja powinna być czytelnie wybita na butli bez niej żaden punkt z CO2 ci jej nie nabije.
Druga rzecz to reduktor. Upewnij się, że jest przeznaczony do CO2. Gaz wymaga innego reduktora niż powietrze/tlen. Dodatkowo sprawdź regulację i krok regulacji. Modele raczej pryska się na małych ciśnieniach więc krok regulacji 1 bar to za dużo. Warto zainwestować w dobry reduktor z jednego powodu. Przy dłuższym psikaniu całość potrafi pokryć się lodem. Nieznacznie zmieniają się właściwości gazu i sprzętu i może ale nie musi nastąpić wahanie ciśnienia. Przykra sprawa szczególnie za pierwszym razem.
Trzecia rzecz to pojemność. Ja mam butlę 5kg. Wystarcza na rok/dwa. Nabicie to koszt 22zł-30zł. Stoi za biurkiem nikomu nie przeszkadza a jedyny hałas to hałas dmuchanego gazu.

Rzecz najważniejsza. Zawsze pamiętaj o zakręceniu zaworu na noc.

Jeśli jesteś z Wrocławia to możemy się jakoś umówić na wypożyczenie butli na testy.

Butli wcale nie trzeba kupować. Bardzo często można ją wypożyczyć w punktach sprzedaży gazów technicznych. Mogą wtedy dostarczyć np. 25kg butlę, którą wstawisz do piwnicy i wymienisz pewnie za 5 lat.
kasprzyk

Postprzez pawel » niedziela, 9 listopada 2014, 19:20

Witam. Dzięki za odzew, niestety Wrocław to bardzo daleko ode mnie. Właśnie tego byłem ciekaw, na ile starcza taka 5 kg butla. A może inni posiadacze butli się ujawnią? Podzielą wiedzą jakich butli, reduktorów używają. W tej chwili mam (jeśli chodzi o aero) starego Ruska i Badgera, ale myślę o zakupie jakiegoś tańszego H&S.
pawel

Postprzez Przemek Przybulewski » niedziela, 9 listopada 2014, 20:41

Ja mam 5-6 kg. Różnie mówią. Nabicie w Warszawie a raczej wymiana to koszt 25-30zł.
Jak butla ma sprawny zawór którego nie trzeba zakręcać przy użyciu obu rąk na chama i jak nie zapomnisz zakręcić to butle wytrzymują kilka- kilkanaście miesięcy. Ja średnio wymieniam 2-3 razy w roku. A to głównie przez zapominalstwo. :oops:
Z tego powodu teraz przymierzam się do lodówkowca.
Nie wiem co za firmy reduktor, kupiłem go razem z butlą kilka lat temu w punkcie spawalniczym w Gostyninie. Kosztowało mnie to wtedy 135zł. Mogę Ci pstryknąć zdjęcie jak chcesz.
Przemek Przybulewski

Postprzez pawel » poniedziałek, 10 listopada 2014, 19:24

Witam, zdjęcia instalacji mile widziane.
pawel

Postprzez Przemek Przybulewski » wtorek, 11 listopada 2014, 07:33

Spoko. W robocie jestem to dopiero wieczorkiem mogę zrobić zdjęcie i wrzucić.
Przemek Przybulewski

Postprzez kasprzyk » piątek, 14 listopada 2014, 18:49

kasprzyk

Postprzez misiu36100 » piątek, 28 listopada 2014, 20:30

Pytanie pośrednio związane z tematem wiec nie zakładam nowego tematu.Jak uszczelnić reduktor, chodzi o manometr który ma drobny gwint.Taśma teflonowa raczej nie nadaje się.

Obrazek
misiu36100

Postprzez Jurak » piątek, 28 listopada 2014, 23:41

Kleje anaerobowe do gwintów/wałów/tulei itp. Teraz są dostępne nawet w castoramie.
Jurak

Postprzez m.gala » niedziela, 25 stycznia 2015, 21:32

To ja z innej beczki. Mam kompresor na warsztacie, ale to wielkie i głośne bydle z gatunku tych do plompania luftu do kółek, ze zbiornikiem 20-30l. Jak wjadę z nim do domu, to następną noc spędzę na warsztacie ;). Pomysła mam, żeby kupić butlę turystyczna 2-3kg na propan butan, na warsztacie naplompać do niej z 5atm i przez reduktor używać do aero. Byłoby tanio i czysto. Tylko na ile to wystarczy? Da radę chociaż przez 1 popołudnie z takiej butli popracować?
Pozdrawiam
Marcin Gala
Obrazek
m.gala

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje