Eduard - nowy Bf 109 G-6

Re: Eduard - nowy Bf 109 G-6

Postprzez net_sailor » środa, 22 października 2014, 13:43

Swoją drogą te kawałki złomu i szkła to jedne z mniej trafionych pomysłów marketingowych o jakich słyszałem. Absolutnie do mnie nie przemawiają takie "gadżety", choć może na innych są skuteczne.
Od modelu oczekuję, aby był tani i dobry, a jak nie jest dobry to przynajmniej tani. Dlatego ucieszyłem się z okazji do nabycia overtreesa :)
net_sailor

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Georg01 » środa, 22 października 2014, 14:14

Dla mnie temat Gustawa Eduarda jest zamkniętą księgą. Dokupiłem 2 Hasegawy, 2 Friedrichy Zvezdy i mam co robić. Czekam na Gustawa Zvezdy. Byle do wiosny.
Georg01

Postprzez Dominik » środa, 3 grudnia 2014, 07:57

Na Britmodelerze pokazało się zdjęcie rysunku CAD nowego kadłuba BeeFa.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez net_sailor » środa, 3 grudnia 2014, 08:59

Akurat kadłub był naciągnięty w miarę proporcjonalnie i zanadto mi to nie przeszkadzało (było kiedyś zdjęcie z kadłubem Zvezdy, który wchodził do wnętrza edkowego Gustava jak ręka do rękawiczki). A coś wiadomo o skrzydłach? Tutaj tkwi największy "zonk", bo dotyczy w miarę krótkiego odcinka na długości podstawy lotek i slotów. Chciałem kiedyś ciąć w tym miejscu, ale wtedy wszelkie ładnie wykonane nity i podziały przestaną się zbiegać.
Na razie optymalnym, lecz ciągle kompromisowym rozwiązaniem wydaje się ucięcie z każdej strony po 2 mm z trapezowej końcówki skrzydła i przyklejenie zaokrąglonych końcówek bliżej osi kadłuba. Łącznie można tym sposobem "urwać" 4 z ok. 7 mm nadmiaru rozpiętości, czyli całkiem nieźle. Tutaj jednak też pojawia się problem estetyczny. O ile slot jest gładki i skrócenie go za bardzo nie przeszkadza, to nieco gorzej będzie wyglądała zaburzona faktura na skróconej lotce (najprościej wtedy wyprowadzić ją na gładko). Niech każdy sobie przemyśli, czy warto się z tym borykać dla uzyskania iluzji poprawności wymiarowej, która potem nie będzie szczególnie widoczna. Ja na razie dałem sobie z tym spokój w imię dobrego efektu końcowego:
Obrazek
net_sailor

Postprzez Kuba P. » środa, 3 grudnia 2014, 11:49

Dominik napisał(a):Na Britmodelerze pokazało się zdjęcie rysunku CAD nowego kadłuba BeeFa.

Daj proszę link.
Kuba P.

Postprzez Dominik » środa, 3 grudnia 2014, 13:47

Obrazek
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Kuba P. » środa, 3 grudnia 2014, 14:14

Dzięki :)
Wprawdzie prosiłem o link bo interesuje mnie też słowo pisane a sam nie bardzo mam możliwość zlokalizować temat na Britt.
Kuba P.

Postprzez rotpol13 » środa, 3 grudnia 2014, 15:16

Kuba P. napisał(a):Dzięki :)
Wprawdzie prosiłem o link bo interesuje mnie też słowo pisane a sam nie bardzo mam możliwość zlokalizować temat na Britt.

Na Britt był podany tylko link do zdjęcia na ryjo-książce.

:arrow: http://www.britmodeller.com/forums/inde ... ign/page-4
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Kuba P. » środa, 3 grudnia 2014, 17:30

Pytanie co to jest - na zdjęciu jest bryła 109 G-2/G-4 a nie G-6 ani G-10.
Na FB podpisali to připravovaná novinka - czyli nowość w przygotowaniu na ile mi się udało przetłumaczyć. To może wcale nie być żadna korekta tylko konsekwentnie robią dalej kolejne wersje na już posiadanej bryle.

Pisałem wcześniej i powtórzę - oni nie mają tu sytuacji, że poprawią 3-4 części czy podmienią ramkę. Tu jest do zrobienia totalnie nowy model. Część detali sobie mogą zostawić ale tak na oko z połowę + całą bryłę modelu muszą zmienić. Detale zmienić po to, żeby pasowały do nowej "karoserii". Dotyczy to slotów, lotek, klap, kabiny i osłony też.
Coraz mniej mi się wydaje możliwe, żeby teraz nagle wydali na nowo 109 G-6 bez tych wszystkich błędów. Szkoda, ale cóż.
Kuba P.

Postprzez Maciek_66 » środa, 3 grudnia 2014, 17:47

Nie analizowałem sprawy jakoś dogłębnie, ale moje wrażenie po lekturze najnowszego Info Eduard jest takie, że będą próbowali dowieść, że ich model jest OK, czyli jedyny poprawny.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez macias13_84 » środa, 3 grudnia 2014, 19:30

Kuba P. napisał(a):Pytanie co to jest - na zdjęciu jest bryła 109 G-2/G-4 a nie G-6 ani G-10.

Na ramce renderu ewidentnie widać G2_G4 tylko po co zapowiadać coś co już jest na rynku?
Przecież G-2 występuje w Royalu.
Chyba że poprawią jedynie to napuchnięcie za kabiną, i opiszą jako New, Better... just Perfect :mrgreen:
macias13_84

Postprzez net_sailor » środa, 3 grudnia 2014, 20:20

Kuba P. napisał(a):Pytanie co to jest - na zdjęciu jest bryła 109 G-2/G-4 a nie G-6 ani G-10.
Na FB podpisali to připravovaná novinka - czyli nowość w przygotowaniu na ile mi się udało przetłumaczyć. To może wcale nie być żadna korekta tylko konsekwentnie robią dalej kolejne wersje na już posiadanej bryle.
[...]
Coraz mniej mi się wydaje możliwe, żeby teraz nagle wydali na nowo 109 G-6 bez tych wszystkich błędów. Szkoda, ale cóż.

Masz rację i nie masz racji. Z widocznych błędów poprawione jest przejście kadłub-skrzydło. Tyle się udało wytargować po wielkiej awanturze :lol:
net_sailor

Postprzez karolkonw » środa, 3 grudnia 2014, 21:57

"There were also good, long and interesting discussions about the 1/48th scale Bf 109G and the revised project. We were on the final study trip in Manching the week before Novemberfest to verify our solutions concerning the shape of the fuselage and
specific dimensions of details like the under nose cooler and rear fuselage sections. Some of our approach to solutions will surely bring some surprises and possibly warm discussions again, but I must say we are absolutely certain about the general shape and dimensions at this point. "
:)
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez macias13_84 » środa, 3 grudnia 2014, 22:19

No to jak im się wymiary zgadzają to chyba miarki mają przeskalowane, albo u nich jednostka metra ma inna definicję niż z układu SI ;o)
macias13_84

Postprzez Maciek_66 » środa, 3 grudnia 2014, 22:27

No, jak mają model, to tak pomierzą oryginał, że będzie się idealnie zgadzało. Są stare, dobre metody (żadnej laborki bym nie zaliczył ;o) , gdybym tego nie znał). Podgrzeje się dyskusja tzn. każdy będzie mówił, że ma rację, bo druga strona źle pomierzyła. Przynajmniej ja tak to odbieram...
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Messerschmitt