F-8 Crusader - typowe uzbrojenie

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: F-8 Crusader - typowe uzbrojenie

Postprzez Puskal » piątek, 5 grudnia 2014, 21:20

chyba jednak latały jako wsparcie czasami, może częściej na południu gdzie dużej roboty dla myśliwców nie było
Puskal

Reklama

Postprzez Solo » piątek, 5 grudnia 2014, 21:26

To może inaczej i sorry za dociekliwość: czy będzie dużym błędem, jeśli zamontuję dwa Sidewidnery na pylonach pod skrzydłami i 4 sztuki Zuni na kadłubie?
Solo

Postprzez Puskal » piątek, 5 grudnia 2014, 21:29

a masz jakieś foty sidewinderów pod skrzydłami, bo się nie spotkałem. Jeżeli chcesz mieszane uzbrowjenie to najlepiej by było pod skrzydłem w 4 rurowej wyrzutni Zuni a na kadłubie AIM-9 po dwa lub pojedynczo. Najbliższa prawdzie będzie jednak konfiguracja bez pylonów pod skrzydłami.
Przy okazji, w kalkach hasegawy bardzo żółknie biały kolor, dlatego do swojego modelu dokupiłem gwiazdy Techmodu.
Puskal

Postprzez Solo » piątek, 5 grudnia 2014, 21:40

Puskal napisał(a):a masz jakieś foty sidewinderów pod skrzydłami, bo się nie spotkałem.

Obawiam się, że nie mogę takich znaleźć.
Ok, w takim razie pod skrzydłami nie będzie Sidewniderów.

Puskal napisał(a):Jeżeli chcesz mieszane uzbrowjenie to najlepiej by było pod skrzydłem w 4 rurowej wyrzutni Zuni

Może tak być, ale nie widziałem także nigdzie pod skrzydłami tych wyrzutni.
Co gorsza Hasegawa dała sporo tych Zuni, ale wszystkie są w dwururowych wyrzutniach, a chyba nie wystarczy je połączyć po dwie sztuki, żeby wyszły 4-rurowe?
No i pytanie czy można coś z tego uzbrojenia podpiąć pod pylony zestawowe?
Bo to jest dokładnie ten model (i nawet to malowanie):

Obrazek

Puskal napisał(a):a na kadłubie AIM-9 po dwa lub pojedynczo.

O ile można to podpiąć na pylonach które Hasa dałą do Zuni, to na pewno tak i na pewno chętnie tak bym zrobił.

Puskal napisał(a):Przy okazji, w kalkach hasegawy bardzo żółknie biały kolor, dlatego do swojego modelu dokupiłem gwiazdy Techmodu.

W moim zestawie faktycznie wszystkie białe kalki, z tym te z gwiazdami są już mocno pożółknięte.
Podpowiedz które kalki Techmodu kupiłeś.
Może te?
http://www.mojehobby.pl/products/U.S-Na ... 56949.html
Solo

Postprzez Puskal » piątek, 5 grudnia 2014, 21:50

chodzi o takie wyrzutnie
http://www.mawdecals.com/creightonsmodels/HornetsNest/Ordnance/Zuni/Zuni_001.jpg

tutaj fotka pod skrzydłem crusadera (chyba wcześniejszy wariant bo wąski dziób)
Obrazek

a jeżeli robisz z pudła to albo zrób oryginalny zestaw podwójnych Zuni bez pylonów albo zastąp je AIM-9

Techmod: US National Insignia 1943 to present
numer katalogowy: 48108

I jeszcze jedna uwaga, Crusadery Navy mało brudne latały więc trzeba z wyczuciem.
Puskal

Postprzez Solo » piątek, 5 grudnia 2014, 21:52

Ok, czyli na pylonach zestawowych pod skrzydłami (zdjęcie w poprzednim moim poście) niczego nie podczepiam, a na kadłubie dwa Sidewindery w wersji B.
Solo

Postprzez Puskal » piątek, 5 grudnia 2014, 22:27

najładniej dla linii samolotu byłoby nie przyklejać pylonów pod skrzydłem, tylko AIM-9 na pylonach Y na kadłubie, zresztą na większości fotek z VF-211 nie mają pylonów pod skrzydłami. Ja niestety swój model zacząłem z 10 lat temu i pylony są przyklejone na mur beton.
Puskal

Postprzez dewertus » piątek, 5 grudnia 2014, 22:52

Solo,
Jeśli planujesz wersję "J" to ten opis powinien wyjaśnić Twoje wątpliwości...

"The F-8J modifications increased the airframe weight by about 2,0001bs and reduced the J57P20 engine thrust available in BLC, by about 1,000lbs. The drag configuration and aircraft manueverabilty were affected by changes both to wing, UHT and thrust¬to-weight ratio. The F-8J was in fact a new improved aircraft that developed less maneuverability potential, restric¬tions for employment, and had failures not common to prior F-8 series air¬craft. The F-8J was limited to carrying two AIM-9D/G Sidewinders."
źródło: FIGHTER SQUADRON FIVE THREE, VF-53 IRON ANGELS

W USN uzbrojenia A/G targały F-8D i F-8E: najczęściej ZUNI, incydentalnie LAU-33/35 i AGM-12 Bullpup (bombki były domeną USMC).

Obrazek
Zuni rockets are being loaded Into the tubes of a VF-53 F-8E aboard the USS TICONDEROGA (CVA-14) during the Tonkin Gulf Incident in Aug. 64. (USN)

Obrazek
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Solo » piątek, 5 grudnia 2014, 22:56

No to sprawa się chyba całkowicie wyjaśniła - będą tylko dwa Sidewindery w wersji D (o dzięki Eduardzie że to masz w ofercie) i być może puste pylony pod skrzydłami.
Dzięki Dewertusie.
Solo

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste