Cześć
Mała garść informacji z przypadkowego "ryserczyku" po internetach.
Natknąłem się dzisiaj, że na lostarmour usiłują skatalogować wszystkie używane w ukraińskiej armii T-64.
http://lostarmour.info/vsu/t-64bv/ Jeden z pojazdów o numerze własnym 172 jest opisany jako należący do 17 Brygady Pancernej.

Jest to ujęcie z filmu, na którym widać też mój pojazd - z 19 czerwca, wklejałem je tu kiedyś:

Dalej - wg lost armour 17 Brygada ma numerację m.in. w pierwszej setce właśnie - 111, 112, 115, etc...
Tymczasem na jednym ze zdjęć "mojego" czołg widać, że załoga ma hełmofony z numerem 120:

... który teoretycznie w zestawieniu potem się pojawia:

Ale to zdjęcie bodajże z września spod Mariupola. To może być faktycznie interesujący mnie czołg po remoncie, ale mniejsza o to.
Inne czołgi z 17 Brygady także mają tak nietypowo dosztukowane panele z ERĄ, konretnie numery 147 i 187

Kwestia zbieżnej numeracji, wspólnego transportu na front, oraz tego samego patentu na zabezpieczenie tyłu wieży(dodajmy - nie zauważyłem go na żadnych innych pojazdach z innych jednostek) nasuwa mi przypuszczenie, że mój czołg należał/y do 17 Brygady Pancernej. Ale chyba dopytam jeszcze o to na lostarmour. Może tam, ktoś coś...
I jeszcze jedno "odkrycie" z dzisiaj.
Jak już się rzekło czołg umieszczę na podstawce podpisanej jako "Kramatorsk". Dzisiaj postanowiłem sprawdzić gdzie konkretnie akcja uwieczniana przeze mnie miała miejsce.

Patrząc na powyższe zdjęcie i filmy uznałem, że to musi być jakaś większa ulica w centrum miasta, z widokiem na jakiś wążny, duży, biały budynek - urząd miasta, albo coś.
Z pomocą przyszły oczywiście mapy google:
Kołem oznaczone miejsce gdzie rozgrywa się "akcja", a strzałką biały budynek widoczny na horyzoncie.
Ulica zwie się Prospekt Miru - czyli na nasze można tłumaczyć jako Aleja Pokoju.
Myślę że podstawka z nazwą ulicy i to taką nazwą będzie miała ciekawą wymowę...
Pozdrowienia!
PS Wybaczcie, że tak zanudzam, zamiast wrzucić jakieś porządniejsze zdjęcia z prac, ale jak mam wybór między magisterką a tym... to wolę sobie pofilozofować.