Zestaw wyposażenia tropikalnego opracowany był dla każdej wersji stodziewiątki od E w górę. Nie mam kompletnej instrukcji od 109 K ale zakładam, że i tam Tropenausrustung również był przewidziany co budzi zrozumiałe zdumienie znając realia w jakich do służby wszedł ten samolot.
W każdym razie zestaw Trop dostępny był w teorii i dla wersji F-2 jednak zdecydowana większość zdjęć przedstawia Messerschmitty w wersji F-4 Trop.
Czym w teorii jest zestaw Trop dla Bf 109 F/G: zespół napędowy przystosowany do pracy w warunkach zapylenia i wyższej temperatury oznaczany dopiskiem "tr", dołączany filtr wlotu powietrza do sprężarki. Zestaw specjalnych kołnierzy i uszczelnień elementów ruchomych podwozia, mechanizmu przestawiania statecznika i siłowników hydraulicznych instalacji chłodzenia i wypuszczania podwozia. Zmodyfikowana instalacja elektryczna. Zmodyfikowany układ wentylacji kabiny. Wzmocnione ogumienie kół podwozia dodatkowo pomalowane białą farbą na bokach opon. Dodatkowe szczelnie sznurowane osłony przeciwpyłowe zakładane na postoju, wyposażenie na wypadek awaryjnego lądowania w terenie przygodnym składające się z innego zestawu pierwszej pomocy oraz długiej broni do obrony/polowania na zwierzęta (typowo Mauser Kar98k).
Zewnętrznie będziesz miał przede wszystkim cylindryczny filtr wlotu powietrza do sprężarki, możliwe ewentualnie uchwyty parasola i nie do końca dla mnie jasną kwestię zwiększonej chłodnicy oleju.
Samego F-2/Trop zidentyfikować na zdjęciach będzie ekstremalnie trudno. W zasadzie musiałbyś mieć zdjęcie (wyraźne) okolic kabiny i lewej burty żeby odczytać informację z trójkąta paliwowego (C3 czy 100) co pozwoli potwierdzić obecność silnika N a tym samym wersję jako F-2.
Ja sam kiedyś sobie szukałem F-2 Trop i ani jednego nie budzącego wątpliwości, takiego czystego F-2 nie znalazłem.

109 F to też nie mój ulubiony temat i może ktoś (Marcin Net Sailor?) podpowie więcej? Bardzo bym prosił o uzupełnienie jeśli to możliwe lub korektę powyższego w zakresie 109 F-2.