Po pierwsze: wszystkim współmodelarzom, oraz każdemu kto tu zabłądzi, życzę Wesołych Świąt w rodzinnym, spokojnym gronie oraz jeszcze weselszego Nowego Roku
Rozpoczynam ten oto warsztat do budowy mojego KW-2. Jest to mój drugi model, zaraz po nie do końca udanym PzKpfw II, z którego jednak wyciągnąłem pewne wnioski i mam nadzieje wykorzystać tą nową wiedze przy kolejnym modelu
Jak w temacie- model jest produkcji Tumpeter'a ze skrzynkami od firmy Aber oraz metalową lufą.
Raczej wątpie, aby model przedstawiał konkretny pojazd czy konkretną jednostkę. W przypadku tej budowy będę się starał raczej dopilnować szczegółów, jak najdokładniej odwzorować sam pojazd, stworzyć go jak najbardziej realnym oraz skleić go "czysto"
Jak na razie raczej tuptam w miejscu i powoli, kiedy tylko znajdę chwilkę wolnego czasu (ze względu na jego brak), kleje kawałek po kawałku (zestaw zawiera 208 elementów). Na ten moment wygląda to tak:

Nie mogę powiedzieć, żeby model był bardzo trudny, jednak przy każdym elemencie jest po trochę do zrobienia- widać złe spasowanie form, nadlewki, ślady po wypychaczach itd. Dodatkowo, jak widać na zdjęciach, będzie sporo rzeczy do nadrobienia szpachlą. W kilku miejscach (głównie przy przedniej płycie kadłuba) konieczne będzie też dorobienie spawów.
Zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądało na końcu, do którego jeszcze bardzo daleko ;)