Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.
przez MacerVarren » sobota, 27 grudnia 2014, 21:43
Witam. Ostatnio wziąłem się za czyszczenie pokrak do Wh40k które kupiłem jakiś czas temu po taniości na allegro. Były pomalowane i sklejone ale że wyglądały jakby kot na nie zwymiotował to postanowiłem dać im drugie życie. Z farbą nie było problemów - płyn hamulcowy DOT-3 i szczoteczka

ale na klej niestety nie podziałało jak w internetach pisano. Czy istnieje jakiś sposób albo specyfik który bezinwazyjnie pozwoli mi porozklejać części?
Pozdrawiam towarzystwo

)
-
MacerVarren
-
przez Czesio » niedziela, 28 grudnia 2014, 00:10
Jaki klej ? Jak rozpuszczalnikowy to tylko nożyk. Jak cyjanoakryl, albo Tamiya to wrzuć na kilka dni do cleanluxu, powinno puścić.
Pozdrawiam Daniel
-

Czesio
-
przez LordDisneyland » niedziela, 28 grudnia 2014, 01:17
Z figurantami do WHFB i WH40K uważaj przy wrzucaniu do DOTa, te, które wyprodukowano z finecastu, mogą nie przeżyć operacji.
No i spróbuj z debonderem do cyjanoakryli i superglue...
Born to lose - out to lunch
- Ian "Lemmy" Kilmister
-

LordDisneyland
-
przez MacerVarren » niedziela, 28 grudnia 2014, 12:43
Cześć była klejona przez Revell contacta a co do reszty to nie mam pojęcia. Dzięki, wieczorem popróbuje.
-
MacerVarren
-
przez Czesio » niedziela, 28 grudnia 2014, 13:11
Jak klejone Contactą to już nie rozkleisz. Contacta rozpuszcza plastik i stapia dwie części ze sobą na złączu.
Pozdrawiam Daniel
-

Czesio
-
przez Jurak » niedziela, 28 grudnia 2014, 13:19
Tamiye /extra thin/ w dotcie moczyłem i daje rade.
-
Jurak
-
przez Kuba P. » niedziela, 28 grudnia 2014, 18:00
Czesio napisał(a):Jak klejone Contactą to już nie rozkleisz. Contacta rozpuszcza plastik i stapia dwie części ze sobą na złączu.
Contacta puszcza w Krecie

Spoina nie jest czysta jak po zmyciu CA ale model klejony Contactą po kretowej kąpieli przy lekkiej przemocy powinien ładnie rozejść się w szwach.
-

Kuba P.
-
Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje