Przyszedł moment, w którym chciałbym złożyć model trochę poważniej niż robiłem to do tej pory tj. użyć szpachli modelarskiej, dopracować malowanie + zagospodarować teren dookoła modelu. W związku z tym postanowiłem założyć temat, aby uzyskać jak najwięcej informacji na bieżąco podczas składania modelu od bardziej doświadczonych modelarzy.
W moje ręce wpadł zupełnie przypadkiem (dostałem w prezencie) Tiger I ausf. E 1:35 Zvezda - na początku sceptycznie podszedłem do tej firmy (do tej pory "sklejałem" modele Tamiya 1:48, ale raczej mało szczegółowo), ale ku mojemu zaskoczeniu wypraski są całkiem dobrej jakości, a po pierwszym przymiarkach wyglądają na dość dobrze spasowane, więc postanowiłem się z nim rozprawić.

Przestrzenią otaczającą model postaram się zająć na samym końcu, nie będzie jakaś skomplikowana ze względu na to, że będę robił to pierwszy raz... jednak na początku chciałbym skupić się na dokładnym i w miarę rzeczywistym złożeniu Tygrysa w związku z czym mam parę pytań:
1. Jakiego podkładu użyć pod lakier, tak aby uzyskać efekt "przetarć" lakier na krawędziach np. wieży i jak sam taki efekt uzyskać?
2. Jak nakłada się efekty "zużycia" tj. weathering, również będę robił to pierwszy raz - nie liczę na nic skomplikowanego, jakiś kurz, ewentualne przetarcia na krawędziach.
Czy robi się to dopiero po skończeniu modelu, która wygląda jak z fabryki (lakier), czy już w trakcie są jakieś ważne elementy, które później wpłynął na nakładanie weatheringu?
3. Czy lakier bezbarwny nanosi się na model przed czy po uzyskaniu efektu weathering'u?
4. Czy podkład nakładać dopiero po sklejeniu danego elementy np. całej wieży wraz z drobnymi elementami i szczegółami?
Generalnie prosił bym o parę porad dotyczących malowania tj. kolejności (złożyć wszystko i dopiero malować, czy może drobne elementy malować oddzielnie i potem doklejać? Aerograf odpada, ponieważ go nie posiadam więc główny kolor pójdzie farbą w sprayu, reszta pędzel.
Prawdopodobnie podczas składanie pytania będą się piętrzyć, więc na bieżąco będę starał się je zadawać i z góry dziękuję za porady.
Systematycznie będę wrzucać postępy efektu prac.