Nowy rok się rozpoczął, więc czas zacząć dłubaninę przy modelu, żeby do końca 2015 się wyrobić...
Na początek "doprowadzona do stanu właściwego" osłona chłodnicy, czyli przedni grill... jak było widać na zdjęciach we wcześniejszych postach winny być
usunięte kierunkowskazy, reflektory bez zaślepień, dwa żebra na środku grilla, a chłodnica bez dodatkowego opancerzenia. Element osłony wziąłem ze złomu, który mam w magazynku, gdyż producent modelu uraczył mnie grillem, który wszystkie żebra miał usunięte... Tak to wygląda teraz:

Udało mi się znaleźć tylko jedno zdjęcie, gdzie
wymontowany jest przedni reflektor, a w jego miejscu nie ma zaślepienia, tylko
otwór zaglądający do silnika (pojazd na drugim planie):

W swoim modelu zrobię tak samo -
prawą lampę usunę zupełnie, tak samo jak kierunkowskazy, zostanie tylko lewa...
Sklejony główny element nadwozia -
usunąłem odlane pedały - będą z blaszek fototrawionych.
Usunąłem też wypukłości na tylnej płycie, służące do ustalenia położenia
stojaka dla km-ów - wylatuje on na zewnątrz, tak jak powinien być zamontowany...
Zeszlifowałem również przednie błotniki - znikną z nich elementy, które dał producent zestawu, a
zostaną tylko przeniesione kierunkowskazy i skrzynki...
Usunąłem również podnóżki - przedłużenia przednich błotników - znów poprawka po Italeri...

Trochę pracy będzie kosztowała przeróbka podwozia:
trzeba dodać dodatkowy zbiornik paliwa pod siedzeniem pasażera, co wymusi zmianę położenia rury wydechowej, trzeba uzupełnić nadkola w tylnych błotnikach, oraz dodać ożebrowanie przy przednich...

...jak na poniższym zdjęciu:

Usunąłem jeszcze fragmenty przednich i tylnych zderzaków, będą z blaszek...
Przedni jest zupełni inny, niż daje zestaw z pudełka...

Chyba trafił mi się zestaw z bardzo starych form, ponieważ w pudełku nie ma elementu, który nie miał by nadlewek, bądź śladów po wypychaczach... Dosłownie wszystko trzeba szpachlować i szlifować :mur:
Co do dalszych rozkminień tematu, to zakładam, że jeśli chodzi o mocowania, uchwyty itp. to
strona prawa pojazdu równa się lewej - robię z obu stron tak samo!
Co do
innej tylnej opony na prawym kole - będzie z zestawu Legend LF1232 SAS Jeep Wheel set (1/35).
Założona będzie tylko na to jedno koło - najczęściej spotykany wariant na zdjęciach - nie spotkałem zdjęcia, żeby inne opony były na całej osi... Wymiana następowała zapewne dla zmylenia wroga - w ten sposób pojazd zostawiał dwa różne ślady..!
Farbą bazową będzie oliwkowozielony z palety Tamiya - wydaje się najodpowiedniejszy dla tego konkretnego egzemplarza (sugerując się kolorowym zdjęciem) - choć pojazdy te bywały oliwkowe, szare itp...
Jeśli ktoś z Was ma inne sugestie, przemyślenia czy pomocne informacje, to proszę o podpowiedzi... puki nie jest za późno
Chciałbym, żeby ten model był maksymalnie zgodny z oryginałem..!