Lanie wody

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Lanie wody

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 4 stycznia 2015, 10:21

Mam pytanie do ludzi doświadczonych w laniu wody Andrei (lub może podobnych).
Jak się pozbyć mikropęcherzyków powietrza przy brzegu formy? Chciałem pokazać wodę "w przekroju", ale przy każdej warstwie zostaje mi kreseczka z mikropęcherzyków, co zniszczyło mój zamysł.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

Re: Lanie wody

Postprzez wapel » niedziela, 4 stycznia 2015, 15:20

Piotrze, może nie mam jakiś wielkich doświadczeń, ale przy wykonywaniu mojej dioramy z marines na Pacyfiku użyłem wody od Andrei. Instrukcja podaje żeby odstawić miksturę na jakiś czas wi celu odpowietrzenia. następnym razem dałbym mniej utwardzacza żeby wiązanie przebiegło wolniej. Pamiętam że chyba delikatne mieszanie pomagało pozbyć się babelkòw. Aha i całą wodę lej na raz a nie warstwami.
Gładko tak, lekko tak toczy się w dal,
Jak gdyby to była piłeczka, nie stal,
Nie ciężka maszyna zziajana, zdyszana,
Lecz fraszka, igraszka, zabawka blaszana.

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 4 stycznia 2015, 19:03

Dzięki, ale w moim przypadku z dwóch (albo trzech) względów muszę lać warstwami.
Podrzucono mi pomysł, aby dodać środka zmniejszającego napięcie powierzchniowe. Przy następnej warstwie dodam kroplę "Ludwika"
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Greif » niedziela, 4 stycznia 2015, 20:34

Czołem
Kupiłem ale jeszcze nie robiłem, zrób test z wątku viewtopic.php?f=29&t=67331&start=0, wygląda fajnie...
Pozdrawiam
Greif

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 01:07

Jak się przyjrzeć to Uki miał podobny problem, ale u niego nurt wody niejako to uzasadnia, a duża skala przytłacza.
U mnie byłby to jeden z głównych elementów winiety. Trudno, trzeba będzie dorobić boczki.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje