Jak-52 Amodel 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Jak-52 Amodel 1:48

Postprzez Szarymouse » sobota, 22 listopada 2014, 17:56

Witajcie staruję z nowym projektem. Tym razem zabieram się za jaka-52, wybrałem go gdyż jest dosyć rzadko sklejany i wyjątkowo mi się podoba. Będzie to maszyna w której po raz pierwszy zamierzam ściągnąć nieco poszycia ;o) Z postępami prac może być różnie, bo matury :-/
Obrazek
Jeżeli chodzi o fragmenty które chcę otworzyć to te zaznaczone, oprócz tego lotki :)
Obrazek
Prace już powoli ruszyły, zabrałem się za zrobienie drążków sterowych, na zdjęciu elementy składowe :)
Obrazek
Jeżeli ktoś posiada schematy tej maszyny, lub jakieś zdjęcia wnętrza będę bardzo wdzięczny. Zawsze się przydadzą Pozdrawiam :)
Szarymouse

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Jak-52 Amodel 1:48

Postprzez Szarymouse » niedziela, 14 grudnia 2014, 20:17

Prace idą powoli do przodu. Wyciąłem część kadłuba w której będzie ściągnięte poszycie:
Obrazek
Obrazek
Przygotowałem do pomalowania tablice przyrządów i inne elementy kokpitu:
Obrazek
Tuż po pomalowaniu wykonam zegary, przełączniki i inne drobiazgi.
Zabrałem się również za wykonanie foteli, te proponowane przez producenta pozostawiają wiele do życzenia... będę sobie ję powoli rzeżbił ;o)
Obrazek
chcę zrobić takie fotele:
Obrazek
Pozdrawiam
Szarymouse

Postprzez mnak24 » niedziela, 14 grudnia 2014, 20:42

Kubicuję.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez Szarymouse » niedziela, 4 stycznia 2015, 21:00

Budowy ciąg dalszy... rozgrzebałem nieco bardziej kokpit: tablice przyrządów będą niedługo skończone, sam dorabiam pedały od steru kierunku, boczne panele niedługo też doczekają się końca. Obrazek
Tutaj nieco drobnicy z której będę dorabiał dźwignie itp. Z drążków sterowych nie jestem zadowolony i wykonam je na nowo.
Obrazek
Napotkałem też spory problem.
Obrazek Podłoga po umieszczeniu w kadłubie zostawiała prawie 3mm dziurę, w miejscu gdzie kadłub przechodzi w skrzydło. Miejsce to zakleiłem płytkami i zaszpachlowałem, mimo to odpowiednie umieszczenie podłogi i foteli w kadłubie będzie sporym wyzwaniem. Pozdrawiam
Szarymouse

Powrót do Lotnictwo - warsztat