Aerografy firmy Harder&Steenbeck

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Aerografy firmy Harder&Steenbeck

Postprzez gumowy01 » piątek, 29 sierpnia 2014, 02:24

Hej. Od roku używam Harder&Steenbeck evolulution Silverline solo. Do tej pory miałem jedynie polskiego Łukowiaka, jak kolwiek dobrze bym mówił o polskim aerografie bo służy mi już 15 lat, to przesiadka się na H&S była jak przysłowiowa z "Poloneza do Mercedesa" wszystko chodzi tak jak powinno bez zrywania i innych cudów. Ale i tak wspomnę o właściwym doborze farb. Tamiyą i Gunze bez ceregieli maluje się super, natomiast inne wymagają przygotowania jak Live Color czy Valeyo.
I moim zdaniem a maluję pancerkę w 1:72 tak powinna się kończyć każda strona tego tematu. Jak dobrze nie przygotujesz farby, ciśnienia sprężarki to żadnym aerografem nie pomalujesz bo go zatkasz, albo zalejesz model. Pozdrawiam
Pozdrawiam Artek

Krakowska grupa modelarska "Grupa B"
https://www.facebook.com/GrupaBiezanowska
gumowy01

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez macias13_84 » czwartek, 16 października 2014, 14:04

Pytanie do posiadaczy Evolutiona z fPc czy w waszych egzemplarzach pokrętło regulacji pracuje strasznie ciężko?
macias13_84

Postprzez Jamat » czwartek, 16 października 2014, 14:31

macias13_84 napisał(a):Pytanie do posiadaczy Evolutiona z fPc czy w waszych egzemplarzach pokrętło regulacji pracuje strasznie ciężko?

Dość lekko. Może masz wadliwy egzemplarz.
Jamat

Postprzez macias13_84 » czwartek, 16 października 2014, 15:01

Ok, problem rozwiązany, zawór był wkręcony strasznie mocno w korpus, odkręciłem regulator psiknąłem troszkę olejku silikonowego, wytarłem do sucha zakręciłem i jest dużo lepiej. dzięki
macias13_84

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 10:11

Czy ktoś kiedyś próbował z sukcesem naprawić zgiętą końcówkę dyszy H&S? Wczoraj dysza opadła na podłogę, oczywiście "dzióbkiem", i ewidentnie jest on skrzywiony, wali farbą cały czas. Nowa to 50+...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Dorotka » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 10:19

Arcturus napisał(a):Czy ktoś kiedyś próbował z sukcesem naprawić zgiętą końcówkę dyszy H&S? Wczoraj dysza opadła na podłogę, oczywiście "dzióbkiem", i ewidentnie jest on skrzywiony, wali farbą cały czas. Nowa to 50+...

Wyprostowałem kiedyś pincetą i przetarłem papierem... Nie wiem jak to mi się udało ale używam igły do dziś...

Pozdrawiam
:)
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 10:24

Trzeba więc będzie popróbować, ostatecznie zaszkodzić już jej nie zaszkodzę.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Dorotka » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 10:30

Arcturus napisał(a):Trzeba więc będzie popróbować, ostatecznie zaszkodzić już jej nie zaszkodzę.

Dokładnie tak - tylko nie chwytaj samej zagiętej końcówki a maksymalną długość igły...

Obrazek
Dorotka

Postprzez Solo » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 11:19

Arcturus napisał(a):Czy ktoś kiedyś próbował z sukcesem naprawić zgiętą końcówkę dyszy H&S? Wczoraj dysza opadła na podłogę, oczywiście "dzióbkiem", i ewidentnie jest on skrzywiony, wali farbą cały czas. Nowa to 50+...

Zadziora na koniuszku wyszlifujesz, ale jeśli ją zgiąłeś, to niestety raczej dużo nie zdziałasz, wszystko zależy od tego jak mocno jest zgiętą.
Jeśli jedna aero upadł całym ciężarem na iglicę, to chyba będzie trudno...
Lepiej mieć zawsze w zapasie kilka iglic.
Solo

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 11:29

Ale ja nie zgiąłem iglicy, tylko DYSZĘ. nie zauważyłem że nie zeszła przy odkręcaniu razem z kapturkiem i poleciała na podłogę...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Solo » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 11:30

O rany, przepraszam, dopiero co wstałem, czytam "dysza" a mózg podpowiada "iglica". :)

Tu nie podpowiem, bo nie miałem takiego przypadku.
Sorry za zamieszanie. :)
Solo

Postprzez HK » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 16:09

Dorotka napisał(a):
Arcturus napisał(a):Trzeba więc będzie popróbować, ostatecznie zaszkodzić już jej nie zaszkodzę.

Dokładnie tak - tylko nie chwytaj samej zagiętej końcówki a maksymalną długość igły...

Ta rada również tyczyła się zgiętej iglicy a nie dyszy...
W przypadku dyszy to nawet nie wiedziałbym jak się do tego zabrać. To strasznie mały i precyzyjny element. Można by było próbować przy pomocy iglicy. Tylko że razem z wyprostowaniem można ją (dyszę) rozkalibrować. Więc szansa sukcesu niewielka, a łatwo sobie przy okazji załatwić iglicę. Myślę, że wymiany nie unikniesz.
Hendryk
HK

Postprzez Dorotka » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 16:13

HK napisał(a):
Dorotka napisał(a):

Ta rada również tyczyła się zgiętej iglicy a nie dyszy...
W przypadku dyszy to nawet nie wiedziałbym jak się do tego zabrać. To strasznie mały i precyzyjny element. Można by było próbować przy pomocy iglicy. Tylko że razem z wyprostowaniem można ją (dyszę) rozkalibrować. Więc szansa sukcesu niewielka, a łatwo sobie przy okazji załatwić iglicę. Myślę, że wymiany nie unikniesz.

Tia... Jakoś z automatu poszło jak o zgięciu przeczytałem ... Dyszę tylko do wymiany...

Obrazek
Dorotka

Postprzez potez » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 16:55

To jest stożek co prawda krótki ale mozna spróbować.
Cos stalowego o szerokości - 1,5-2 mm i zrolowac bokiem na szklanej płycie, jest spora szansa, że wyprostujesz jesli to małe zagiecie. Ja mam np taki katownik stalowy, którym to można spokojnie zrobić ale myślę, że suwmiarka na sztorc tez by dała rade...
Jesli to wklęśnięcie to niestety duzy zonk można wyprostowac tylko na gorąco i iglica od środka ale potem dysza będzie miękka i tak ja będziesz musiał wymienić i tak...
Jesli to małe wklęśnięcie to lekko próbuj od środka iglica otwór powiększyć.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez freemo » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 20:31

Witam Kolegów.

Po dłuższych analizach i przemyśleniach postanowiłem zakupić aerograf - markowy na lata.
Wybór padł na H&S. Będzie to model Evolution Silver Solo z dodatkowym zbiornikiem 5ml.
Ponieważ już teraz przekroczyłem budżet, który przeznaczyłem na ten cel, pojawiła się dodatkowa wątpliwość czy nie dołożyć jeszcze 300 zł i nie kupić wersji Infinity. W końcu zakup na lata. Moje pytanie jest takie - jaki jest cel i praktyczne wykorzystanie regulacji, która znajduje się wewnątrz korpusu Infinity, a której brak w modelu Evolution. Jak to działa i do czego służy? Czy jest warte tego, aby to mieć w aerografie?
H&S Evolution Silverline Solo
freemo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje