Po kształcie osłon działek uparłem się na "piątkę be"
Pod prawym skrzydłem widać też kroplową owiewkę, której skrzydło C nie ma. Czyli to nie jest JK173, albo jednak JK173 nie był ze skrzydłem C, albo wyjaśnienie jest bardziej pokrętne…
Pytanie, kiedy było zrobione tytułowe zdjęcie i gdzie, bo ten egzemplarz skraksował na Sycylii.
Ponoć jest datowane na połowę 1944r. W grudniu 1944r. 318 Dyon posiadał już Spity Mk.IX
Wg Matusiaka JK173 był na stanie 318 od września 1944. Ostatni lot operacyjny na Mk V wykonał W/Cdr Z. Moszyński 23 IV 1945r. Żeby było ciekawiej jego maszyna miała nie wiedzieć czemu oznaczenie FK-T.
ale czy na Spitach Mk.V były montowane, hmmm... wątpie.
Owszem, były, ale nie na wszystkich. Polecam artykuł „Piątki trzysta osiemnastego” W. Matusiaka ze Skrzydlatej Polski 4/2009. Są tam zdjęcia, na których widać wykroje na obiektywy.
Całkiem możliwe ale jeśli przyjmiemy że samolot został częściowo przemalowany to bardziej prawdopobny jest malowanie DG/DE/AB gdzie MS zastąpiono niż przemalowanie górnych powierzchni z MS/DE na DG/OG. Można przyjąć że skoro samolot jest wyposażony w tropikalny filtr powietrza to fabrycznie był malowany Desert Scheme.
Z artykułu Matusiaka (Lotnictwo 11/04) można się dowiedzieć, że spity trop wysyłane od wiosny 1942 w rejon śródziemnomorski były malowane w schemat Desert , ale dopuszczalny w tym rejonie był też schemat Temprate Land i w takim malowaniu od maja 1942 dostarczano je na Maltę, jako że lokalne dowództwo uznało że pustynny kamuflaż nie bardzo nadaje się do lotów nad morzem.
Kamuflaż Temprate Land i Desert określały to co na górze samolotu, a to co na dole to oddzielna sprawa. I tak początkowo kolor spodu powinien być Sky, a później również Azure Blue, a od końca 1942 r. też Light Mediterranean Blue.
Przed lądowaniem na Sycylii była rotacja sprzętu między Afryką, a Maltą i w efekcie inwazji dokonywały samoloty zarówno w malowaniu Desert, jak i Temprate Land, po czym D był przemalowywany w Temprate Land, co ponoć potwierdzają zdjęcia.
W 1944 r. usankcjonowano użycie malowania Day Fighter poza Wyspami Brytyjskimi. Oficjalny dokument wydano w październiku 1944r., ale malowanie stosowano już wcześniej – istnieje kolorowy film (jego kilka klatek jest w artykule) pokazujący Spitfire’y różnych wersji i z różnym stażem, które wszystkie zrobione są na szaro, przy czym końcowy efekt jest różny w zależności od pierwotnego koloru i ze względu na fakt, że nie koniecznie używano przepisowych odcieni.
Także skoro domniemany L-W wygląda jakby był w malowaniu Temprate Land/Sky to można by przypuścić, że taki faktycznie był, bo miał prawo taki być.
Odnośnie Hurricane’a
I co to za maszt pod kadłubem tuż przy owiewce kamery?
Dla mnie to wygląda na normalną antenę IFF-a.
II połowa 1044r.
Zrobiłeś podobny błąd jak brytyjskie ministerstwo podając w 1940 r. starszeństwo awansu pewnemu majorowi z datą z roku 1040, w związku z czym zwrócił się on do nich o wypłacenie zaległych poborów za 900 lat służby.